SoftServe, unul dintre principalii furnizori de consultanță IT și servicii digitale, prezintă principalele direcții care vor defini domeniul resurselor umane în acest an.
Specialiștii SoftServe evidențiază cinci priorități strategice care vor transforma modul în care organizațiile răspund provocărilor pieței muncii din 2025.
Dezvoltarea unei culturi pregătite pentru AI
În 2025, incorporarea inteligenței artificiale (AI) în munca de zi cu zi va evolua de la simpla automatizare la crearea unui ecosistem, în care angajații vor îmbrățișa AI ca pe un partener în atingerea obiectivelor de business. ”Liderii de HR vor avea un rol crucial în sprijinirea adaptării angajaților, promovând AI-ul ca un catalizator, nu o amenințare, prin programe de upskilling și cultivarea talentelor”, afirmă Kateryna Hubaryeva, vicepreședinte Senior Global HR la SoftServe.
Soluțiile de învățare personalizate bazate pe AI vor deveni tot mai populare, companiile vor oferi traininguri avansate pentru echipele tehnice și ghiduri practice pentru utilizarea responsabilă a AI, iar HR-ul va garanta incluziunea tuturor angajaților în acest proces de transformare.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
Experiența angajaților: AI, feedback și flexibilitate
Experiența angajaților rămâne o prioritate în 2025, iar integrarea uneltelor bazate pe AI poate crește substanțial productivitatea echipelor – studiile SoftServe arată optimizări de până la 45 la sută. Organizațiile care investesc în soluții scalabile vor beneficia de eficiență și implicare sporite.
Flexibilitatea rămâne non-negociabilă pentru mulți angajați. Deși multe companii din Big Tech și-au anunțat angajații că trebuie să revină la birou, majoritatea angajaților Gen Z preferă flexibilitatea în fața unui salariu mai mare. „În SoftServe, credem că o abordare flexibilă este ideală pentru a susține diversele nevoi ale angajaților și reușim să menținem un nivel ridicat al productivității”, arată Kateryna Hubaryeva.
Rezultatele companiei reflectă succesul abordării: 85 la sută dintre angajații SoftServe sunt mulțumiți de flexibilitatea jobului lor, ceea ce susține inovația, echilibrul viață privată – profesie și satisfacția generală.
Dezvoltarea liderilor și managerilor
În 2025, specialiștii HR trebuie să investească în soluții care automatizează sarcinile administrative și oferă informații în timp real, care să sprijine deciziile managerilor. Platformele dedicate colectării de feedback și susținerii managerilor vor deveni cruciale.
În urma unui studiu intern desfășurat în 2024, SoftServe a creat deja un astfel de spațiu virtual pentru manageri, prin lansarea asistentului SOFI AI, care îmbunătățește performanța managerilor. În prima săptămână, l-au utilizat peste 2.000 de angajați. 79 la sută dintre managerii SoftServe consideră acum că au resursele potrivite ca să-și conducă eficient echipele, iar 81 la sută dintre managerii din companie au uneltele și materialele necesare ca să-și desfășoare sarcinile de lucru.

Prioritizarea aptitudinilor
Tendința globală este de prioritizare a aptitudinilor practice, lăsând în plan secundar calificările formale. „Liderii de HR trebuie să definească aptitudinile tehnice și cele non-tehnice specifice fiecărui rol, ținând cont de aceste competențe când întocmesc rapoarte de performanță și planuri de dezvoltare a carierei. Așteptările clare cu privire la aptitudini și un parcurs clar de creștere profesională reduc anxietatea angajaților și sporesc implicarea”, afirmă Kateryna Hubaryeva.
În plus, programele de onboarding vor combina dezvoltarea aptitudinilor cu alinierea la valorile companiei și vor facilita integrarea rapidă a noilor angajați într-un mediu incluziv. Tranziția către un sistem de management al talentelor bazat pe aptitudini va necesita o abordare holistică, ce cuprinde recrutarea, dezvoltarea și evaluarea performanței.
Integrarea culturii organizaționale în jobul de zi cu zi
Pe o piață tot mai competitivă, o cultură organizațională puternică va fi esențială pentru atragerea și păstrarea talentelor de top. Potrivit Katerynei Hubaryeva, cultura organizațională devine un diferențiator în alegerea jobului.
SoftServe integrează cultura organizațională în toate etapele, de la recrutare la onboarding, prin programe imersive, mentorat și sesiuni de învățare care aliniază noii angajați la valorile companiei. Pentru profesioniștii din resurse umane, aceste tendințe vor contribui la transformarea lor în arhitecți ai rezilienței și inovației organizaționale.
DESPRE SOFTSERVE
Este un furnizor de top în consultanță IT și servicii digitale, ce extinde orizontul noilor tehnologii ca să rezolve provocările complexe ale afacerilor din zilele noastre și să obțină rezultate semnificative pentru clienți. Clienții se bazează pe SoftServe pentru a proiecta și pentru a implementa capabilități mature și inovatoare, ca ingineria digitală, Big Data și analiza datelor, cloud și AI/ ML. Compania deservește industrii de tip enterprise, inclusiv high tech, servicii financiare, sănătate, retail, energie și producție.