Pluxee România, partenerul global pentru beneficii extrasalariale și soluții pentru creșterea implicării angajaților, a lansat primul studiu „Barometrul fericirii la locul de muncă”, o analiză ce evaluează cultura organizațională din România, realizată în parteneriat cu compania britanică de tehnologie, The Happiness Index.
Eșantionul care a stat la baza cercetării a inclus circa 11.000 de angajați români cu vârste între 19 și 60 de ani. Studiul urmărește patru dimensiuni ale nevoilor umane: rațională, emoțională, instinctivă și reflexivă.
Scorul general pentru sănătatea culturii organizaționale este 7.0, însă angajații sunt reticenți să recomande altor persoane jobul lor actual: doar unu din trei ar face asta. Pe de o parte, scorul este influențat de faptul că salariații consideră că angajatorii nu sunt deschiși să le asculte opiniile și că nu sunt apreciați ca indivizi. În plus, spun că atmosfera de lucru nu este suficient de inspirațională și că nu beneficiază de oportunități de avansare în carieră.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
Companiile au rezultate mai bune pentru indicatorii ce stau la baza dimensiunilor emoțională și rațională, unde scorurile sunt de 7.4, respectiv, 7.1, decât pentru nevoile instinctive și reflexive, unde rezultatele înregistrate sunt mai mici. Un mediu de lucru care sprijină relațiile interpersonale și care le permite angajaților să fie conștienți de impactul în organizație influențează pozitiv acești indicatori.
Fericirea la locul de muncă în România
Scorul pentru fericire al angajaților în România este de 7.0. Mulți angajați consideră că eforturile nu le sunt pe deplin recunoscute de angajatori. Angajații evaluează relațiile de la locul de muncă cu un scor de 7.6, ceea ce arată că au parte de experiențe pozitive, bazate pe colaborare, muncă în echipă și interacțiuni armonioase.
În schimb, libertatea la locul de muncă este evaluată cu 7.0. Deși angajații au un anumit nivel de autonomie, rezultatul arată că există loc pentru a îmbunătăți libertatea personală și flexibilitatea sarcinilor de muncă, pentru a da posibilitatea angajaților să ia decizii mai des.
Siguranța este un alt aspect care necesită atenție, cu 6.8. Acest rezultat reflectă un mediu fizic sigur, dar un nivel mai scăzut de încredere în organizație, și subliniază necesitatea de a consolida încrederea angajaților în lideri. Recunoașterea de care se bucură angajații înregistrează un scor de doar 6.4, care demonstrează că ei își doresc să primească mai multă apreciere și să simtă că sunt ascultați în mod real.
Implicarea angajaților la locul de muncă în România
Scorul implicării angajaților în România este de 7.1. Acesta evidențiază în principal aprecierea manifestată de angajați față de sprijinul primit în gestionarea volumului de muncă.
Printre punctele forte identificate se numără facilitarea, cu un scor de 7.9, ceea ce indică faptul că organizațiile sprijină eficient angajații prin resurse adecvate și o gestionare echilibrată a sarcinilor. Totuși, ei își doresc să beneficieze de o comunicare internă mai bună.
Aspectele care necesită îmbunătățiri se referă la sens și scop în muncă, indicator care a înregistrat un scor de 7.2. Deși se simt aliniați cu misiunea și obiectivele companiei, angajații nu se simt suficient de inspirați și le lipsesc provocările profesionale.
Factorul claritate a obținut tot 7.2 și reprezintă o altă oportunitate de creștere pentru companii. Cu cât angajaților le sunt comunicate în mod clar așteptările și obligațiile, cu atât nivelul lor de implicare poate crește. Dezvoltarea personală, cu 6.5, indică un potențial semnificativ de progres. Companiile pot stimula implicarea angajaților prin îmbunătățirea oportunităților de creștere în carieră, a programelor de învățare, și le oferă roluri care să-i determine să se autodepășească.


Provocările angajaților în funcție de vârstă sau dimensiunea companiei
„Barometrul fericirii la locul de muncă” a identificat provocările întâmpinate de angajații români în funcție de vârstă, regiunea din care fac parte și dimensiunea companiei în care lucrează.
Cei între 19 și 30 de ani au raportat niveluri mai scăzute de fericire și implicare, față de colegii mai maturi. Mulți se simt subapreciați și au dificultăți să-și găsească sensul în muncă. Rezultatul arată că angajatorii ar trebui să pună mai mult accent pe sprijinul oferit angajaților la început de carieră. Angajații de peste 60 de ani sunt cei mai implicați la locul de muncă, cu scoruri cu peste zece la sută mai mari la toți indicatorii.
Regiunea este un alt factor care își pune amprenta asupra experienței angajaților. Cei din Bucovina raportează cele mai ridicate niveluri de fericire – 43 la sută dintre ei și-au evaluat experiențele profesionale cu scoruri maxime. În schimb, cei din Muntenia manifestă un grad mai scăzut de satisfacție. Ei au înregistrat scoruri sub media națională la aspecte precum claritatea față de rolul profesional, evoluția în carieră și echilibrul între viața profesională și cea personală.
Angajații din companiile mici (sub 50 de angajați) se simt mai conectați la strategia și valorile organizației, iar cei din marile corporații (+ 1.000 de angajați) simt adesea că nu sunt recunoscuți și apreciați, deși beneficiază de mai multe resurse și de oportunități extinse de dezvoltare. Aceste rezultate arată că organizațiile mari ar trebui să aibă o abordare personalizată pentru a crește implicarea angajaților.
Câți angajați ar recomanda compania în care lucrează altor persoane?
Folosind metodologia Net Promoter Score, studiul a evaluat probabilitatea ca angajații să recomande locul de muncă actual și altora. Doar 32 la sută dintre ei ar recomanda locul de muncă altor persoane, în timp ce 48 la sută nu ar face acest lucru. Restul de 20 la sută sunt neutri. Rezultatele demonstrează că organizațiile trebuie să-și îmbunătățească cultura organizațională, să-și consolideze strategiile de resurse umane și să creeze politici care susțin cu adevărat starea de bine a angajaților.
„Barometrul fericirii la locul de muncă” este o premieră pe piața forței de muncă din România. „Ne dorim ca studiul să devină un instrument valoros pentru liderii din business și profesioniștii din domeniul resurselor umane, care înțeleg că o abordare centrată pe oameni este esențială pentru creșterea și reziliența afacerilor într-un context economic și social tot mai competitiv. Ca partener pentru peste 35.000 de companii din România și furnizor exclusiv al platformei The Happiness Index pe piața locală, misiunea Pluxee este să-și ajute clienții să îmbunătățească fericirea și implicarea angajaților la locul de muncă”, declară Gabor Olajos, Country Managing Director, Pluxee România și Bulgaria.
„Studiul a fost lansat într-un moment crucial pentru piața din România, unde schimbările în cultura muncii, presiunile economice și așteptările în continuă evoluție ale angajaților redefinesc locul de muncă. Ca specialist în neuroștiințe, salut integrarea acestei ramuri în metodologia studiului, deoarece oferă perspective mai profunde, dincolo de datele auto-raportate, și dezvăluie emoții subconștiente, factori declanșatori ai stresului și răspunsuri cognitive ce modelează experiențele angajaților la locul de muncă. Printr-o lentilă obiectivă, această abordare științifică le oferă organizațiilor informații mai profunde și le permit să creeze medii de lucru care stimulează implicarea reală, satisfacția și productivitatea pe termen lung”, arată Ana Iorga, neurocercetător.
Considerații metodologice
Datele pentru „Barometrul fericirii la locul de muncă” au fost colectate digital pe un eșantion de 10.674 angajați români, între 25 octombrie și 18 noiembrie 2024. Scopul cercetării este să ajute organizațiile să înțeleagă nivelurile de fericire și implicare ale angajaților la locul de muncă cu ajutorul a 22 de întrebări predefinite, toate fundamentate în neuroștiință. Chestionarul a inclus întrebări despre: Fericire (10), Implicare (10), Fericire generală (1), Net Promoter Score pentru angajați – eNPS (1).
DESPRE PLUXEE
Cu o experiență de peste 45 de ani, este un jucător global în domeniul beneficiilor și implicării angajaților, activ în 29 de țări. Ajută companiile să atragă, să motiveze și să rețină talentele, prin soluții în domeniile Meal & Food, Wellbeing, Lifestyle, Reward & Recognition și Public Benefits. Susținută de tehnologie de vârf și de peste 5.400 de angajați, acționează ca partener într-un ecosistem B2B2C interconectat, format din peste 500.000 de clienți, 37 milioane de consumatori și 1,7 milioane de comercianți.
DESPRE THE HAPPINESS INDEX
Este o platformă britanică de tehnologie fondată în 2014, în Londra. Le oferă organizațiilor posibilitatea să măsoare sănătatea culturii organizaționale prin platforma lor de fericire și implicare la locul de muncă. Platforma The Happiness Index este utilizată în peste 170 de țări. Pluxee este furnizor exclusiv al instrumentului The Happiness Index pe piața locală.