Banner

Analiză: Eliminarea facilităților fiscale pune presiune pe IT-iștii cu experiență și îi poate determina pe angajatori să se orienteze către candidații mai tineri

2023 a fost un an dificil pentru sectorul IT, la nivel global, dar mai ales în România.

Pe de o parte, concedieri semnificative în prima parte a anului au lăsat mulți candidați în căutare de job pe o piață cu pretenții tot mai ridicate. Pe de altă parte, impozitarea veniturilor de peste 10.000 de lei brut, măsură ce ar urma să fie implementată din această toamnă, pune presiune pe recrutare și îi poate determina pe angajatori să se orienteze către candidații mai tineri, care să se încadreze în limita salarială neimpozitabilă.

Numărul de joburi din IT, disponibile pe platforma de recrutare bestjobs, s-au menținut la nivelul lunii ianuarie, în timp ce numărul candidaturilor, în ultima lună, este cu 15 la sută mai mare decât la începutul anului.

În IT, există în continuare specializări pentru care găsirea candidaților potriviți rămâne o problemă. Ele sunt, de regulă, cele legate de tehnologiile noi sau în dezvoltare, precum automatizările, Inteligența Artificială sau securitatea cibernetică, pentru care ofertele salariale sunt cu mult peste media pieței. Un Cybersecurity Engineer poate câștiga între 1.500 și 2.300 de euro net, un ofițer în securitatea datelor – 1.000-1.500 și un Automation QA Engineer – 1.900-2.500, potrivit datelor bestjobs. De altfel, cei mai mulți IT-iști, în special cei care lucrează în programare și ale căror salarii depășesc 10.000 de lei brut, pot viza alte tipuri de contracte, care să avantajeze mai mult, precum cele de colaborare prin PFA sau microîntreprindere.

La polul opus, eforturile marilor companii de a-și ajusta numărul de angajați recrutați în timpul pandemiei la volumul de muncă actual a rezultat în concedieri masive în acest sector, care au început de la finalul lui 2022 și încă au ecou pe piața muncii. Mulți candidați sunt încă disponibili după perioade lungi de căutări și, în contextul eliminării facilităților fiscale, vor fi nevoiți să-și scadă considerabil și așteptările financiare.

“După mulți ani în care sectorul IT s-a confruntat cu un mare deficit de specialiști, în ciuda ofertelor mari salariale, anul acesta se conturează un schimb în raportul de forțe dintre angajatori și candidați. Avantajul trece de partea angajatorilor. Unele specializări o duc mai bine decât altele, dar, la nivelul recrutărilor, se simte o tensiune tot mai mare, în contextul în care unii candidați au dificultăți să-și găsească rapid un job potrivit”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 22 de ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 35.000 de joburi și 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share