Circa 60 la sută dintre executivii de top sunt dispuși să accepte că sunt expuși la un stil de viață agresiv și toxic, iar presiunea asupra lor – din perspectiva responsabilităților jobului și a stresului și anxietății generate de ritmul actual al societății – le afectează dramatic relațiile cu cei din jur și viața de familie, relevă o analiză realizată de compania de Executive Search și Dezvoltare Organizațională K.M.Trust & Partners.
Din 45 de manageri C-level (manageri de top, din suita rolurilor identificate cu litera C – ex. CEO, CIO, CFO, etc.) din 17 industrii, ce reprezintă companii cu cifra de afaceri de peste două miliarde de euro, care au participat recent la programul “Managementul Stresului și Anxietății în Roluri de Leadership” derulat de K.M.Trust & Partners, peste 50 la sută au declarat că gestionează cu mare dificultate schimbarea, fricile sau incertitudinea.
În urma programului, 60 la sută dintre ei au decis să-și schimbe profund stilul de viață și să abordeze metode noi de antrenament mintal, pentru a se cunoaște mai bine (self awareness) și pentru a-și putea gestiona mai bine propriile reacții și emoții (o subcomponentă a inteligenței emoționale cu impact major în sănătatea noastră). Având în vedere impactul pe care îl are presiunea la care sunt ei înșiși expuși asupra echipelor din coordonare și asupra familiilor, executivii participanți au extins în companiile proprii, dar și în viața de familie, aceste schimbări ale stilului de viață.
“Un număr îngrijorător – tot mai mare – de executivi din vârful marilor corporații se confruntă cu această <fugă de noi înșine>. Practic, suntem expuși unui stil de viață tot mai presant, cu consecințe severe asupra sănătății, relațiilor sociale și familiale”, declară Radu Manolescu, fondator K.M.Trust & Partners.
La nivel mondial, 42 la sută dintre angajați au experimentat un declin al sănătății mintale, de la debutul pandemiei. În România, presiunea se resimte îndeosebi în companiile foarte mari, cu echipe numeroase, în contextul unei presiuni acute pe forța de muncă, nu doar la nivelul angajaților, ci și la nivelurile superioare de management, ce afectează toate ramurile economice, apreciază reprezentanții K.M.Trust & Partners.
Conform datelor de la Registrul Comertului, în România activează aproape 700 de companii cu cifra de afaceri de peste 50 milioane de euro și generează un business anual cumulat de aproape 29 de miliarde.
Ce este de făcut? 5 recomandări ale specialiștilor K.M.Trust & Partners:
- Crearea/ asigurarea unui mediu în care feedback-ul obiectiv este parte din cultura organizației. Feedback-ul sincer, oferit cu respect, contribuie semnificativ la creșterea self awarenessului fiecărui individ.
- Pentru a primi/ oferi feedback sincer, este necesar un mediu în care încrederea este cultivată în permanență (abordarea continuă a eventualelor disfuncții din echipe).
- Asigurarea de spații sigure pentru ca managerii să poată discuta cu specialiști despre anxietăți sau frici.
- Expunerea managerilor de top și angajaților la programe de awareness referitoare la cum funcționează creierul și la metode de antrenament mintal pentru contracararea stresului, calm și claritate.
- Un stil de viață cât mai echilibrat posibil, în condițiile actuale (minimum șapte ore de somn, sport, interacțiuni sociale de calitate, timp alocat familiei, timp alocat pasiunilor).
Tendința se va menține o perioadă îndelungată, deoarece pentru a stabiliza noi obiceiuri sunt necesare luni întregi de rutină, apreciază specialiștii K.M.Trust & Partners.
DESPRE K.M.TRUST & PARTNERS
Fondată în 2005, este singura companie din România care oferă întreg spectrul de servicii de Executive Search, Coaching, Dezvoltare și Transformare Organizațională, Consultanță HR, Mental Health Support, dedicate segmentului de top management al companiilor. Deține un portofoliu de peste 100 de mari companii-client, unii dintre cei mai mari contributori în PIB-ul României și angajatori în industriile de retail, agribusiness, energie, tehnologie, servicii financiare, farma sau producție industrială.