Angajații Amazon din 20 de țări vor intra în grevă de Black Friday pentru condiții de muncă mai bune

În încercarea de a îmbunătăți condițiile de muncă și de a cere responsabilitate din partea executivilor de top, angajații Amazon din întreaga lume se pregătesc să intre în grevă de Black Friday, în 26 noiembrie.

Muncitori și activiști din peste 20 de țări sunt așteptați să protesteze în cadrul unei campanii conduse de Make Amazon Pay, o coaliție formată din 70 de sindicate și organizații, printre care Greenpeace, Oxfam și Amazon Workers International. “Pandemia a scos la iveală modul în care Amazon plasează profiturile înaintea angajaților, societății și planetei. Ia prea mult și dă înapoi prea puțin. E timpul ca Amazon să plătească”, a notat Make Amazon Pay într-o listă de revendicări, potrivit Business Insider.

Protestele au loc pe fondul nemulțumirilor tot mai mari ale angajaților Amazon cu privire la condițiile de muncă, inclusiv orele lungi, salariile mici și sistemele complexe de evaluare a performanțelor. Printre revendicări se numără creșterea salariilor, o mai bună siguranță a locului de muncă și “suspendarea regimului dur de productivitate și de supraveghere pe care Amazon l-a folosit pentru a-și <stoarce> angajații”.

Coaliția solicită și o “răsplată către societate”, care să includă eforturi sporite de sustenabilitate, o mai mare transparență în ceea ce privește datele și confidențialitatea și încetarea parteneriatelor cu forțele de poliție și autoritățile de imigrare care sunt “rasiste din punct de vedere instituțional”.

Make Amazon Pay acuză Amazon și că se eschivează de la plata taxelor. Potrivit unui raport al ProPublica publicat în iunie, fondatorul său, Jeff Bezos, nu a plătit niciun impozit pe venit între 2006 și 2018. El este acum cel mai bogat om din lume, cu o avere netă de 210,7 miliarde de dolari.

“În timpul pandemiei, Amazon a devenit o corporație de un trilion de dolari, iar Bezos a devenit prima persoană din istorie care a acumulat o avere personală de 200 de miliarde de dolari. În acest timp, angajații din depozitele Amazon și-au riscat viața ca lucrători esențiali și au primit o creștere a salariului doar pentru scurt timp”, susține Make Amazon Pay.

Make Amazon Pay a apărut în 2020 și a contribuit la organizarea unei serii de greve și proteste împotriva politicilor companiei, pe măsură ce tulburările au crescut în timpul pandemiei. “Bogăția Amazon a crescut atât de mult în timpul pandemiei încât proprietarii săi ar putea plăti tuturor celor 1,3 milioane de angajați un bonus COVID de 690.000 de dolari și ar fi la fel de bogați ca în 2020”, se afirmă într-un videoclip de pe site-ul Make Amazon Pay.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share