Angajații din turism câștigă 3.700 de lei net pe lună, iar cei din HoReCa – 3.800. Două treimi dintre angajații din aceste domenii au salarii sub media pe economie

Foto: fxquadro @ freepik

Turismul și HoReCa se numără printre domeniile cu cele mai multe joburi noi propuse în această perioadă, în condițiile în care angajatorii din România și din străinătate au început să se pregătească pentru vârful de activitate din sezonul cald.

4.000 de joburi noi au fost postate pentru aceste domenii, în ultima lună, pe eJobs. Totuși, interesul candidaților se menține temperat, iar la aceasta contribuie și salariile mici pe care le oferă cele două domenii. Conform datelor Salario, comparatorul de salarii marca eJobs, 70 la sută dintre angajații din domeniu câștigă sub salariul mediu net pe economie, care, în ianuarie, a fost de 4.859 de lei. După numărul de candidaturi, turismul se află pe locul al șaptelea în topul celor mai atrăgătoare domenii pentru candidați. În ultima lună, a adunat peste 80.000 de candidaturi.

Cei mai mulți angajați din turism și HoReCa (36,9 la sută) au salarii între 1.900 și 3.000 de lei, iar 33,3 la sută între 3.000 și 4.500 de lei, arată datele Salario. 22,1 la sută obțin venituri între 4.500 și 7.000 de lei, 5,6 la sută între 7.000 și 10.000 de lei pe lună și doar doi la sută trec de 10.000 de lei. Cu o medie salarială de 3.700, respectiv 3.800 de lei net, turismul și HoReCa se plasează în rândul celor mai slab plătite sectoare din economie, alături de call-center/ BPO, confecții, saloane de înfrumusețare și sport/ wellness.

“Argumentul câștigurilor, dar și faptul că au la dispoziție un număr mare de oportunități similare în afara țării, pe salarii de trei, patru sau chiar cinci ori mai mari, au adâncit deficitul de candidați cu care se confruntă angajatorii din turism și HoReCa. În plus, sunt două sectoare afectate și de un nivel ridicat de fluctuație a personalului. În acest context, au fost printre primii care au apelat la soluția importului de candidați, în special din țările asiatice”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.ro, liderul pieței de recrutare din România.

Un agent de turism câștigă, în medie, 3.300 lei net pe lună, conform datelor introduse în Salario de specialiștii din domeniu. Totuși, la veniturile lor se adaugă comisionul din vânzări sau diverse bonusuri de performanță. În perioada estivală, când și activitatea este mai intensă, își pot chiar dubla salariul. În plus, pot beneficia de reduceri semnificative la achiziționarea unor pachete de vacanță. “Aceeași regulă se aplică pentru multe dintre posturile specifice acestor domenii – la salariul de bază, se adaugă bacșișul sau comisioanele de vânzări”, arată Roxana Drăghici.

Cele mai mici salarii medii nete introduse de angajații din turism și HoReCa, sunt pentru joburile de cameristă (2.600 de lei), barman (2.800), ospătar (2.900), ajutor de bucătar (3.100) și brutar/ patiser/ cofetar (3.100). Județele cu cele mai mici salarii MEDII nete sunt Bistrița (2.500 de lei), Gorj (2.700), Prahova (2.900), Călărași și Caraș-Severin (3.000).

Chiar și în județele în care vorbim de valori maxime ale salariului mediu, ele se situează sub media pe economie: București (4.400 de lei), Timiș (4.100), Cluj, Brașov (3.700) și Constanța (3.600). Pentru joburile postate de angajatorii din străinătate pentru aceste domenii, media netă salarială este de 8.000 de lei pe lună.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile peste 25.000 de locuri de muncă. Peste 750.000 de specialiști și-au introdus veniturile până în prezent în Salario.

DESPRE EJOBS

Este platforma de locuri de muncă din România care verifică manual toate anunțurile și companiile. Aici apar anunțuri cu salarii afișate, joburi din toate domeniile și industriile, locuri de muncă remote și în străinătate. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share