Au început angajările pentru vară și sărbătorile de Paști. Cu aproape 3.500 de joburi noi, turismul/ HoReCa este al doilea cel mai activ angajator din ultima lună

Foto: Caroline Attwood

Angajatorii se pregătesc pentru creșterea activității din sezonul cald, dar și pentru perioada sărbătorilor pascale, și au început recrutările.

În ultimele 30 de zile, au postat 25.000 de anunțuri de locuri de muncă pe eJobs. Peste 3.500 vin de la companii din turism și HoReCa, al doilea cel mai activ domeniu la capitolul angajări, după retail.

O treime din joburile în turism și HoReCa sunt în străinătate. Angajatorii din afara țării caută candidați români care să se relocheze, cel puțin până în toamnă. Cea mai mare nevoie de personal vine din partea companiilor din sectorul turistic din Grecia, care au anunțat, în ultima lună, peste 1.000 de posturi vacante. La distanță semnificativă se plasează Germania, Italia, Finlanda, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe și Marea Britanie.

“Vorbim în special despre personal hotelier – cameriste, bucătari, barmani sau ospătari, manipulanți de bagaje în aeroport sau însoțitori de bord, iar salariile oferite pleacă de la 800 de euro net și pot ajunge la 2.500-3.000 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare online din România.

Cele mai multe anunțuri aparțin angajatorilor din retail. Ei dețin în mod obișnuit, pe tot parcursul anului, primul loc când vine vorba despre volumele de angajări, însă în această perioadă au crescut numărul de posturi disponibile, fiindcă încep pregătirile pentru campaniile și vârful de activitate asociate sărbătorilor de Paști.

“Dacă în cazul turismului vedem un număr mare de joburi în străinătate, pentru retail, doar 1,4 la sută sunt postate de angajatori din afara țării. Foarte mic este și procentul celor care propun joburi remote. 98 la sută dintre pozițiile deschise în retail presupun prezența la sediu”, arată Bogdan Badea.

Cu 2.500 joburi disponibile, industria alimentară este al patrulea cel mai mare angajator în ultima lună și unul dintre domeniile care, anual, încep să crească numărul de posturi în apropierea sezonului cald. Și în acest caz, 98 la sută dintre joburile disponibile presupun munca zilnică de la birou.

Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, de la finalul lunii februarie și până acum, în clasament au urcat domenii precum turismul și call center/ BPO, dar s-au înregistrat scăderi pe sectorul de arte & entertainment. Construcțiile reprezintă un alt domeniu pentru care a început să crească volumul de angajări. Pentru toate aceste segmente, cele mai multe joburi sunt pentru categoriile entry-level (0-2 ani de experiență) și mid-level (2-5 ani).

Opțiunile candidaților merg în primul rând către domeniile care angajează masiv, dar constant, tot anul, nu doar pentru sezonul cald: retail, servicii, call center sau IT/ telecom. Dintre cele 910.000 de candidaturi din ultima lună, 70.000 sunt pentru joburile din turism, al șaptelea cel mai căutat domeniu. Pentru industria alimentară au fost înregistrate 66.000 de candidaturi în aceeași perioadă.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs.ro, mediile nete salariale, la nivel național, pentru domeniile care al căror volum de angajări crește în apropierea verii, sunt de 3.600 de lei pentru turism, 3.700 pentru industria alimentară, 3.900 pentru retail și 5.000 pentru construcții.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 24.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Este cea mai mare platformă de locuri de muncă din România și oferă acces gratuit la zeci de mii de joburi verificate manual. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share