Angajații nimănui: jumătate dintre refuzurile de angajare, în România, se referă la candidaţii de 45-54 ani

Circa 46 la sută dintre refuzurile de angajare pe criteriul vârstă, în România, se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani, arată studiul “Piaţa forţei de muncă în 2020”, efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+.

“La doi ani de la lansarea proiectului, Angajez 45+ expune rezultatele în efortul de combatere a discriminării în piaţa muncii. Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă, în 2019, 59 la sută persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46 la sută din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani”, precizează reprezentanții Angajez 45+.

Vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63 la sută) decât pentru bărbaţi (37 la sută). Angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienţei deţinute de candidați. Potrivit raportului Angajez 45+, există beneficii reale pe care angajaţii seniori le pot oferi companiilor: de la capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoştinţe, capacitate de creştere şi învăţare, la mentorat şi, poate neaşteptat, competenţe digitale.

Unul dintre cele mai invocate argumente pentru care angajatorii resping candidaţii seniori este lipsa competenţelor digitale. “Totuşi, conform studiului Digital Evolution: Connected Consumer Monitor, efectuat de Exact Business Solutions, în ianuarie 2021, activitatea în social media, la grupa de vârstă 46-65 ani, este comparabilă cu cea a categoriilor 18-30 ani, respectiv 31-45 ani. Un indicator demn de luat în seamă este utilizarea diferitelor device-uri pentru accesarea internetului la grupa de vârstă 46-65 ani. Creşteri mari sunt semnalate pe zona de smartphone (88 la sută în 2021 vs. 70 la sută în 2017) şi pe zona de Smart TV (20 la sută vs. 7 la sută)”, susţine Violeta Niculae, Strategist Cercetare & Comunicare Angajez45+.

Raportul Angajez 45+ analizează şi efectele continuării trendurilor, dintre care se remarcă diversitatea şi incluziunea: 2020 a cunoscut cea mai semnificativă schimbare culturală din ultimii ani, în ceea ce priveşte diversitatea şi incluziunea ce trebuie să devină obligatorii pe agenda recrutorilor. Dacă ele nu se află în strategia de atragere a talentelor, compania riscă să fie considerată învechită şi neatractivă. “Realitatea şi percepţia asupra beneficiilor incluziunii sunt două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezenţa discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoaşterea şi descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI”, susţine Rodica Obancea, co-fondator Angajez 45+.

Angajez 45+ a fost lansat în 2018, ca proiect marca Great HRs, la iniţiativa cofondatoarelor Rodica Obancea, master Certified Coach & Co-Founder Great HRs, Viitorul Meu, şi Alina Anghel, Owner The Basics Agency & Co-Founder Great HRs, Restart Camp, MMI Romania, ca un manifest de combatere a crizei forţei de muncă şi a discriminării pe criterii de vârstă, la angajare.

Articolul anterior

Studiu. Atât se poate: managerii români organizează, respectă procedura şi instrucţiunile, dar duc lipsă de abilităţi

Articolul următor

Piața recrutării de freelanceri va crește cu peste 40 la sută în 2021. BestJobs lansează servicii de angajare pentru liber-profesioniști

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share