Angajații români – cei mai stresați și temători din această parte a Europei, dar ultimii la psiholog

Prioritatea companiilor din România în 2021 este starea de bine a angajaților, într-o “normalitate nouă”, însă acest aspect este la jumătate față de Grecia, Ungaria și Cehia, arată un sondaj Undelucram.ro. În 2020, românii au fost cei mai stresați și temători angajați din regiune, însă doar patru la sută dintre ei au apelat la un psiholog, față de 34 la sută în Cehia.

Starea de bine și employer branding-ul – prioritățile specialiștilor HR români

Prioritățile specialiștilor HR din România sunt starea de bine a angajaților într-o “normalitate nouă” (38,2 la sută), urmate de employer branding (35 la sută), managementul schimbării și al crizei (23 la sută), recrutare și retenție (20 la sută). Deși starea de bine a angajaților este pe primul loc în România, acest indicator este mult în spate față de alte țări din regiune. În Cehia, 67,5 la sută dintre companii pun acest element pe primul loc, în Ungaria – 62 la sută, iar în Grecia – 58,2 la sută.

Respondenții din România, 583 de specialiști HR – provin mai ales din IT, comerț/ retail,  financiar-bancar, servicii de externalizare, telecomunicații. Cei din Grecia (202 specialiști HR) lucrează mai ales în comerț/ retail, HoReCa, telecomunicații și outsourcing. Respondenții din Ungaria (327) lucrează în comerț/ retail, IT,  producție industrială, financiar-bancar, iar răspunsurile din Cehia sunt ale unor specialiști (211) care activează în IT, transport & logistică, comerț/ retail, telecomunicații, financiar-bancar.

Pentru 72 la sută dintre specialiștii HR din România, principala provocare din ultimul an a fost gestionarea stării emoționale a angajaților. Aceeași provocare a fost pe primul loc și în Grecia și Ungaria, cu 83, respectiv 74 la sută. În schimb, în Cehia, cel mai important a fost managementul crizei (63 la sută). Gestionarea stării emoționale a angajaților a fost pe locul al doilea (46 la sută dintre companii).

Extreme: companiile din Romania gestionează crizele “excepțional”, dar și “slab”

Majoritatea angajaților din regiune consideră că angajatorii lor pot gestiona cu bine o criză. Procentul este de 80 la sută în Cehia, dar de 46 la sută în România. La acest indicator, companiile din România se află la extreme, în opinia angajaților. Șase la sută dintre ei consideră că angajatorii de aici gestionează “excepțional” crizele. În schimb, procentele sunt sub 0,5 la sută în Grecia și Ungaria și de 1,8 la sută în Cehia. Pe de altă parte, 35 la sută dintre angajați consideră că firmele din România gestionează “slab” situațiile de criză, față de 31,5 la sută în Grecia, 18 la sută în Ungaria și 11 la sută în Cehia.

Cei mai stresați și temători, dar mai puțin de zece la sută au luat în calcul psihologul

În ceea ce privește stările emoționale ale angajaților, românii și grecii par să fi fost printre cei mai afectați de pandemie. 40 la sută dintre români afirmă că starea emoțională le-a fost afectată mult și foarte mult, iar în cazul grecilor procentul este de 48 la sută. 30 la sută dintre unguri și 18 la sută dintre cehi au fost afectați emoțional.

Românii și grecii au fost, în 2020, cei mai stresați din regiune (20, respectiv 18 la sută), dar și cei mai temători (48, respectiv 38 la sută). Cehii s-au confruntat mai ales cu stări de anxietate (48 la sută), iar ungurii cu depresia (opt la sută). Cei mai nervoși au fost angajații din Grecia (38 la sută).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cu toate că afirmă că au fost afectați de pandemie și sunt cei mai stresați și temători, angajații români sunt pe ultimul loc în ceea ce privește serviciile de psihoterapie. În jur de 57,5 la sută dintre ei nu s-au gândit să apeleze la un psihoterapeut, iar 34 la sută s-au gândit foarte puțin. În pandemie, doar patru la sută din angajații români au apelat la un psiholog. Procentul este de șase la sută în Grecia, de 14 la sută în Ungaria și de 34,2 la sută în Cehia.

“Acest sondaj ne arată efectele pandemiei asupra stării emoționale ale angajaților din România, dar și din regiune. Starea de bine a angajaților într-o <normalitate nouă> este prioritară pentru companii, ceea ce ne bucură, însă recent evidențiam că bugetele pentru well-being au fost primele reduse în criză. De asemenea, prioritizarea stării de well-being este aproape la jumătate față de alte țări din zonă. Acest lucru se datorează și faptului că în țările mai dezvoltate din regiune există o tradiție în acest sens – se investește în programe de well-being de circa 10-15 ani, în timp ce în România acest trend a apărut în ultimii cinci-șase ani. Angajații români spun că sunt stresați și temători, dar nu apelează la terapie. Le recomandăm specialiștilor HR să fie cât mai aproape de angajații lor atât prin discuții individuale, dar și prin programe de echipă”, afirmă Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.

Salarii mai mari, sănătate și educație – motivele pentru care ar vrea românii să plece din țară

Ungurii sunt cei mai dornici să se mute într-o altă țară după ce criza sanitară și de pe piața muncii se va termina. 72 la sută dintre ei și-ar dori să se mute în străinătate. Ei sunt urmați de români (28 la sută), cehi (26 la sută) și greci (zece la sută).

În jur de 80 la sută dintre românii care vor să se mute se gândesc la asta pentru salarii mai bune. Acesta este și cel mai mare procent înregistrat pentru un motiv de plecare (dintre statele studiate). Românii ar pleca și pentru un sistem sanitar mai dezvoltat (78 la sută), dar și pentru un sistem de educație mai bun (70 la sută). Ungurii, cetățenii care sunt cei mai dornici să plece din propria țară, vor să facă acest pas pentru oportunități și servicii medicale mai bune – ambele aspecte înregistrează 63 la sută dintre voturi. Cehii s-ar muta în special pentru o mai bună calitate a vieții, iar grecii pentru salarii mai mari.

Sondajul realizat de cea mai mare comunitate online care oferă recenzii despre angajatori, informații salariale sau mediul de lucru din companii, s-a desfășurat în noiembrie și decembrie 2020. Au răspuns 1.323 de companiiși 8.713 angajați din România, Grecia, Ungaria și Cehia – țări în care Undelucram are platforme locale. Mai multe detalii despre felul în care gestionează companiile și angajații această criză pot fi găsite în raportul regional.

DESPRE UNDELUCRAM.RO

Este cea mai mare comunitate online a angajaților din România, cu peste 650.000 de potențiali angajați pe platformă și peste 500.000 de contribuții lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviuri de angajare sau oferte salariale. Platforma pune la dispoziția angajaților și Salariometru, un instrument online pentru compararea salariilor din România, un calculator de salariu și resurse pentru dezvoltarea carierei precum modele de CV, topul angajatorilor și articole despre industrie.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share