Angajații români spun “nu” unui bonus mare și unui salariu mic

Propunerile financiare făcute de anumite companii, care sunt formate dintr-o componentă salarială mică și una de bonus potențial foarte mare, sunt, în general, privite cu scepticism de angajații români, arată un sondaj efectuat de Undelucram.ro, platforma ce găzduiește evaluări ale angajaților despre firmele în care lucrează.

Aproape că nu există slujbă a cărei remunerație să nu se compună din cele două elemente, salariu și bonus. În general, aceste două componente sunt bine echilibrate. Inclusiv comentariile utilizatorilor Undelucram.ro arată că există o tendință, în special printre companiile de mărime medie, de a testa, atât pe personalul existent, cât și pe cel ce urmează a fi angajat, această politică financiară, ce presupune renunțarea la un element al venitului în schimbul măririi altuia.

“Prin acest sondaj, ne-am propus să vedem care este poziția candidaților față de încercările companiilor de a-i face responsabili cu mărimea venitului lor. Am făcut acest lucru pentru că, pe platforma Undelucram, tot mai mulți candidați ne semnalează că sunt puși în această situație”, spune Costin Tudor, fondator Undelucram.ro.

Spre exemplu, un om de vânzări bun, pus în situația de a-și obține singur banii, va munci mult mai mult pentru a câștiga mai mult. Totuși, trebuie luat în considerare și faptul că salariul recompensează, pe lângă munca depusă, prezența la timp la program, desfășurarea activității într-un anumit mod și chiar elementul de loialitate față de companie. În cazul noilor sosiți în companie, să-i pui să aleagă bonusul în detrimentul salariului nu va face decât să creeze confuzie și așteptări nerealiste din partea ambelor părți implicate.

Sondajul a fost compus din trei întrebări. Prima a fost dacă li s-a făcut o astfel de ofertă de angajare până acum, adică una care să presupună salariu mic și bonus mare. 63 la sută dintre cei care au răspuns afirmă că li s-a făcut o astfel de ofertă în trecut. La întrebarea ați avut unde să verificați spusele angajatorului legate de bonus, rezultatul arată că 69 la sută dintre cei care au primit o astfel de ofertă nu au avut unde și cum să verifice promisiunile legate de bonusuri ale angajatorilor.

Un procent absolut egal, de 69 la sută, este cel al candidaților care spun că refuză posturi care vin cu salarii mici și promisiunea unui bonus mare. Sondajul a fost realizat între 20 iunie și 10 iulie, pe un eşantion de circa 750 de persoane. “Acesta este primul sondaj pe care îl efectuează portalul nostru. Vor urma și altele care sperăm noi să aducă în atenția angajatorilor problemele cu care candidații se confruntă pe piața muncii. În egală măsură, sondajele în rândul angajatorilor, pe care le vom efectua, vor lămuri multe dintre aspectele care pentru angajați sunt încă neclare”, adaugă Costin Tudor.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share