Aproape 60 la sută din companiile din România consideră că, în 2021, se vor redresa la nivelul la care se aflau înaintea pandemiei, în vreme ce 46 la sută nu sunt afectate de criză și funcționează normal, arată raportul Randstad România HR Trends 2021.
În 2019, 70 la sută dintre companii se așteptau la o creștere a vânzărilor. În 2021, doar 25 la sută spun acest lucru, iar procentul celor care se așteaptă ca volumul vânzărilor să scadă este de aproape trei ori mai mare decât cel din 2019. Peste 40 la sută consideră incertitudinea economică din țară o amenințare majoră pentru afacerea lor.
Pierderea cifrei de afaceri și a volumului vânzărilor, recrutarea de personal și posibilele modificări ale reglementărilor în industrie reprezintă factori de îngrijorare pentru mai mult de un sfert dintre respondenți. Patru la sută se tem de riscul de faliment, iar doi la sută sunt îngrijorați de faptul că nu pot onora plățile la timp.
Ca măsură de redresare a afacerii, 43 la sută dintre companii au pus în aplicare un plan de restructurare temporară, deja încheiat, iar tot personalul este acum angajat. Mai mult de jumătate dintre ele au suspendat toate călătoriile neesențiale legate de muncă.
Față de 2019, respondenții sunt mai optimiști în ceea ce privește capacitatea companiei lor de a atrage talente. Mai mult de o treime notează cu 8 din 10 această capacitate și cinci la sută o evaluează chiar la 10, punctajul maxim. Principalele trei elemente-cheie pentru atragerea talentelor de top rămân aceleași față de 2019, cu o dinamică interesantă. Pachetul salarial competitiv rămâne elementul decisiv, cu o scădere în pondere, de la 77 la 67 la sută. Securitatea ridicată a locului de muncă a crescut de la 47 la 59 la sută, iar existența unui plan de carieră, de la 34 la 45 la sută.
Interviurile online sunt cea mai comună practică de recrutare în 2021. Pentru recrutarea talentelor, companiile preferă recomandările, iar surpriza vine din partea rețelelor sociale, care au scăzut cu mai mult de jumătate ca instrument utilizat în recrutare – de la 45 la sută, în 2019, la 21 la sută, în 2021. Lipsa de experiență a candidaților în industria în care activează, a calificării necesare și a competențelor soft, sunt cele mai frecvente bariere din procesul de recrutare.
Pandemia nu a avut o mare influență asupra salariilor pe care companiile intenționează să le ofere în 2021. 15 la sută le vor crește cu un procent mai mare decât inflația. 60 la sută raportează că salariile oferite de companiile lor nu s-au schimbat în timpul pandemiei, în timp ce o treime arată că ele au crescut. Doar patru la sută dintre participanți au raportat reduceri salariale din martie 2020 și doar unu la sută se așteaptă la asta în 2021. Din punctul de vedere al beneficiilor, față de 2019, numărul companiilor ce oferă asigurări medicale și program de lucru flexibil a crescut.
Tendințe și provocări
84 la sută dintre respondenți se așteaptă să continue măsurile pentru a susține munca la domiciliu, odată ce criza se va încheia. Majoritatea companiilor consideră că lucrul de acasă va rămâne o soluție viabilă și post-pandemie, iar 71 la sută intenționează să implementeze modele hibrid, de lucru la distanță și la birou.
Tot mai multe companii consideră că le va fi mai dificil ca în trecut să crească performanța și productivitatea și să creeze un mediu de lucru flexibil. Menținerea celor mai buni performeri, atragerea talentelor pentru următoarea etapă de creștere și dezvoltarea liderilor talentați sunt o provocare pentru o proporție mai mare de respondenți decât în 2019.
Deși cele mai multe companii nu pot vorbi despre creșterea economică, în viitorul apropiat, aproape jumătate vor începe să angajeze din nou, în următoarele șase luni, iar circa o treime intenționează să mențină numărul de angajați la același nivel până când economia și afacerile vor crește. 13 la sută vor aplica măsuri pentru a reduce pierderile, dar vor menține numărul de angajați, și doar patru la sută intenționează să facă reduceri de personal. Puțin peste cinci la sută au în vedere, în următoarea jumătate de an, soluții de outsourcing/ subcontractare.
Principalele motive pentru care se vor face angajări în acest an sunt rata de migrare a personalului (55 la sută) și extinderea companiei (44 la sută). IT/ tehnologie, vânzări și producție reprezintă primele trei departamente unde se vor face angajări.
Raportul Randstad România 2021 HR Trends prezintă datele colectate, în februarie-martie, de la 201 companii din România, ce activează în diverse industrii. 65 la sută sunt multinaționale, 25 la sută sunt naționale, iar 11 la sută locale. Organizațiile cu peste 500 de angajați reprezintă 32 la sută din eșantion. Mai mult de jumătate dintre respondenți lucrează în departamentul HR și majoritatea au un rol decizional sau consultativ.
DESPRE GRUPUL RANDSTAD
Lider mondial în domeniul serviciilor de resurse umane, este specializat în soluții în domeniul serviciilor flexibile de muncă și resurse umane. În 2020, a ajutat peste două milioane de candidați să-și găsească locul de muncă potrivit, pentru 202.800 de clienți. A instruit peste 313.600 de specialiști și peste 568.800 de candidați. Compania Randstad este activă pe 38 de piețe și deține unul dintre primele trei locuri pe aproape jumătate dintre ele. În 2020, a avut, în medie, 34.680 de angajați corporativi și a generat venituri de 20,71 miliarde de euro. Fondată în 1960, compania are sediul central în Diemen, Olanda, și este prezentă în România sub forma a două sucursale, în București și în Slatina.