Angajații unei companii românești lucrează în cea mai “verde” clădire de birouri din Europa de Est

Noul sediu al companiei româneşti Creatopy, aflat în Săldăbagiu de Munte, lângă Oradea, este singura clădire de birouri din România şi din Europa de Est care îndeplineşte standardele de casă pasivă, adică consumă de şapte ori mai puţină energie decât o construcţie clasică din cărămidă şi beton.

Sediul Creatopy este cea mai mare clădire de birouri construită din lemn la est de Viena. Imobilul are 2.400 mp, găzduieşte 250 de angajaţi şi are un consum de energie de şapte ori mai mic decât o clădire din cărămidă şi beton. Inginerul clujean Marius Şoflete a realizat structura şi s-a ocupat de conformarea energetică a clădirii. Imobilul a costat patru milioane de euro şi a fost ridicat în timp record: 44 de zile. Clădirea este folosită de circa un an, dar abia zilele acestea au fost realizate toate finisajele, notează Adevărul.

Sătulă de bătăile de cap pe care le-a avut în cele trei clădiri în care a funcționat în Oradea, plus că nu a mai găsit birouri disponibile în oraș, pentru ritmul său de dezvoltare, conducerea Creatopy a decis să investească într-un sediu nou. “Niciuna nu le putea asigura un standard ridicat de confort termic – ba era prea cald, ba era prea rece. Apoi erau probleme de aerisire, oamenii se plângeau de aerul stătut, de aerul condiţionat, de aer urât mirositor, ba prea umed, ba prea uscat, pe unii îi durea capul de la curent, apoi era zgomotul produs de instalaţiile de aerisire, care nu erau bine dimensionate şi bine gândite”, a explicat Marius Şoflete pentru Adevărul.

Construcție în timp record

Proiectarea clădirii a început în martie 2019 şi a durat 21 de zile, iar execuţia a început în iulie. S-au folosit 890 metri cubi de lemn, adică 490 de copaci – brad şi molid – ceea ce înseamnă circa doi copaci/ utilizator. Materialul folosit, CLT (Cross-Laminated Timber), este produs din lipirea mai multor straturi de cherestea solidă sub formă de panouri. Panourile din CLT au fost fabricate în Austria. Structura de rezistenţă a fost asamblată în 44 de zile de o echipă de zece oameni. În martie 2020, angajaţii companiei au început munca aici.   

Un alt aspect important a fost protejarea mediului. “Ştiam că vreau o clădire de birouri din lemn, folosind CLT, care să fie în primul rând ecologică. Am avut în vedere şi bunăstarea echipei, deoarece cred că e unul dintre cele mai sănătoase birouri în care poţi lucra”, susţine Gabriel Ciordas, fondator şi CEO la Creatopy, citat de Adevărul.   

Factura de energie la încălzire/răcire: 3,64 lei/ mp/ an

Clădirea este alimentată de electricitate. Prin acest tip de sursă de energie, se economisesc până la 12 tone de dioxid de carbon în atmosferă în fiecare an, doar pentru încălzirea în sezonul rece. În plus, imobilul este cea mai mare clădire de birouri realizată la standard de casă pasivă din România. Are standardul de casă pasivă „low energy”, ceea ce înseamnă că este de șapte ori mai performantă din punct de vedere al consumului de energie pentru răcire vara/ încălzire iarna, comparativ cu o clădire normală.

Costurile de energie pentru încălzire/ răcire sunt de 8.660 de lei pentru clădirea de 2.380 mp utili pe an, adică 3,64 lei/ mp de suprafaţă utilă pe an. Aici nu intră energia consumată pentru funcţionarea calculatoarelor şi a altor aparate folosite la munca angajaţilor. Acoperişul va fi acoperit cu vegetaţie, astfel că nu se va încinge vara. Fiindcă sunt din lemn, pereţii din interiorul clădirii nu vor avea nevoie de finisaje.     

Investiție de patru milioane de euro 

Clădirea a costat circa patru milioane de euro, în timp ce o clădire construită clasic s-ar ridica la circa două milioane, susţine explică Marius Şoflete. Proiectul a fost mai costisitor şi fiindcă toată clădirea este la parter. Decizia a fost luată de proprietar din motive de confort, pentru că a dorit ca toţi angajaţii să lucreze la acelaşi nivel.

Proprietarul Creatopy a fost mulţumit de ce a ieşit, motiv pentru care alte trei clădiri sunt în curs de proiectare în apropiere. “În crearea acestei noi case pentru noi, am vrut să inspirăm şi alte companii să facă acelaşi lucru – să aleagă sustenabilitatea faţă de câştigurile pe termen scurt, deoarece salvarea planetei noastre trebuie să fie un efort comun. Clădirile noastre ne vor supravieţui, iar deciziile pe care le luăm acum vor influenţa planeta pe care o lăsăm generaţiilor noastre viitoare”, explică fondatorul Creatopy. 

Articolul anterior

FSP Global va avea un responsabil cu fericirea angajaților la locul de muncă

Articolul următor

Fabrica de hârtie pentru ambalaje DS Smith din Zărnești are un nou director general

Articole din aceeași categorie
Total
7
Share