Munca de acasă va rămâne în practica multor companii și după ce va trece epidemia de Covid-19, într-un sistem de lucru hibrid, care îmbină activitatea de la distanță cu prezența la birou pentru întreaga echipă, rezultă dintr-un sondaj realizat de Colliers International în rândul reprezentanților din conducere sau decidenților din 80 de companii cu activitate în diverse sectoare economice și echipe de la câteva zeci până la mii de angajați.
Modul de lucru de la distanță ridică probleme în echipe pe termen lung pentru 80 la sută dintre respondenți, astfel că ei se văd nevoiți să redefinească modul de lucru. Majoritatea mizează pe transformarea birourilor în hub-uri care să susțină colaborarea, să accelereze creativitatea și să mențină spiritul de echipă.
Chiar dacă productivitatea angajaților a rămas neschimbată și în lucrul de acasă în 58 la sută dintre companii, iar 25 la sută au observat chiar o creștere din acest punct de vedere, patru din cinci companii au întâmpinat provocări, în ultimele luni, pe fondul modului de lucru de la distanță. Iar prelungirea pe termen nedefinit a modelului actual ar duce, foarte probabil, la o adâncire a efectelor asupra coeziunii și colaborării echipelor și la dificultăți în menținerea culturii organizaționale.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Prin urmare, respondenții la sondajul Colliers International mizează pe un model hibrid de lucru, în care toți angajații vor reveni la birou și vor lucra 1-2 zile (53 la sută din firme) sau chiar 3-4 zile (33 la sută) pe săptămână de la distanță. „Oamenii simt nevoia să interacționeze, să comunice ușor între ei și cu managerii, să lucreze în echipă și să aibă un cadru în care pot crea sinergii și pot face schimb de idei. Toate indiciile arată spre un sistem mixt de muncă, în care angajații să-și păsteze flexibilitatea și dinamica modului de lucru la distanță, iar biroul să devină un hub menit să susțină colaborarea în echipe și să accelereze creativitatea și spiritul în echipă”, explică Dominique Bogdănaș, Associate Workplace Advisory la Colliers International.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Deși există incertitudini privind modul în care vor lucra în viitor, cele mai multe companii au în plan să păstreze suprafața biroului de dinainte de pandemie și vor regândi spațiul existent pentru a răspunde noului mod de lucru. Doar o mică parte se așteaptă să-și extindă biroul, ca urmare a angajărilor pe care le-au făcut sau le vor face în perioada următoare. Există și companii ce prevăd o restrângere a suprafeței ocupate în viitor, ca urmare a evoluției afacerilor în această perioadă.
„Relevanța birourilor va rămâne ridicată post coronavirus, iar cea mai mare parte a companiilor vor regândi biroul astfel încât să răspundă nevoilor generate de schimbarea modului de lucru. Mișcările vor fi graduale, acolo unde sunt luate în calcul restrângeri, în funcție de data de expirare a contractelor în vigoare, iar spațiile ce vor deveni disponibile vor fi, cel mai probabil, absorbite în timp. Bucureștiul este un oraș cu un stoc relativ mic de spații de birouri în raport cu populația, de câteva ori mai redus față de orașele occidentale și cu peste 50 la sută sub Varșovia, de exemplu. Diferența este și mai mare în cazul orașelor regionale, ceea ce indică mai degrabă loc de creștere a stocului de birouri pe termen mai lung”, spune Sebastian Dragomir, Partner & Head of Office Advisory în cadrul Colliers International.
Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țări, peste 15.000 de specialiști oferă consultanță și servicii de specialitate, pentru a maximiza valoarea proprietății pentru chiriași, proprietari și investitori.