Cu mai puțin de un an și jumătate înainte ca piața salariilor să devină în mod oficial transparentizată, angajatorii încep să se pregătească pentru momentul în care toate joburile vor avea salariul specificat în anunțul de angajare.
De la începutul anului, deja a crescut numărul de joburi pentru care angajatorii au afișat salariul pe eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România. Din ianuarie, dintre cele 31.000 de anunțuri postate, 40 la sută au avut salariul afișat. Procentul depășește media anuală din 2024, când doar 35 la sută aveau salariul publicat.
„Până la mijlocul anului viitor, toate grilele salariale trebuie să fie publice, potrivit directivei Comisiei Europene. Angajații vor putea să obțină informații și despre veniturile colegilor lor. Abia acum începem să vedem mișcări reale în acest sens și, pe măsură ce ne apropiem de momentul iunie 2026, vedem că angajatorii iau măsurile necesare ca să facă <aclimatizarea> mai ușoară. 2025 este primul an în care vedem că s-a depășit pragul de 35 la sută în ceea ce privește procentul joburilor cu salariul specificat în anunțul de angajare”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
Dintre cele 31.000 de anunțuri postate în ianuarie și în prima parte din februarie, peste 12.000 au avut salariul afișat. 88 la sută vin de la angajatori din România, 6,5 la sută din afara țării, iar 5,2 la sută sunt joburi remote.
În acest moment, aproape mai mult de 8.000 de anunțuri postate pe eJobs.ro – 37 la sută din total – au salariul afișat. Domeniile cu cea mai mare deschidere sunt servicii, retail, transport/ logistică, turism, call center/ BPO, industria alimentară și construcții. Acestea sunt domeniile care nu doar că au cele mai mari volume de angajări, dar se și confruntă cu o rată ridicată a fluctuației de personal, astfel că nevoia de a găsi candidați care să ocupe posturile vacante este imediată.
„Regăsim în acest clasament inclusiv două dintre domeniile care au rămas fără facilități fiscale: industria alimentară și construcțiile. În cazul unora dintre angajatorii din aceste domenii, eliminarea facilităților va determina și o scădere a salariului net oferit”, explică Roxana Drăghici.
Datele reconfirmă și faptul că tendința angajatorilor este să afișeze salariul în special în anunțurile pentru joburile entry-level (0-2 ani de experiență) și fără experiență. Pe măsură ce crește nivelul de senioritate, scade numărul de anunțuri în care salariul este publicat. Cele mai multe joburi cu salariile afișate sunt în București, Cluj-Napoca, Brașov, Ilfov, Iași, Timișoara și Constanța.
Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, pentru aceste domenii, mediile salariale nete la nivel național variază între 3.650 și 5.000 de lei: angajații din servicii câștigă 4.000 de lei pe lună, iar cei din retail 3.650. În transport, turism, call-center/ BPO, media netă este de 4.000 de lei. 5.000 de lei este salariul mediu net în construcții.
În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 23.000 de locuri de muncă.
DESPRE EJOBS
Este platforma de locuri de munca din România, care verifică manual toate anunțurile și companiile. Pentru recrutori si angajatori, oferă acces la o baza de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.