Aproape două treimi dintre companiile germane din România sunt foarte nemulțumite de actualul guvern

România oferă încă oportunități bune de afaceri, dar, pentru continuarea investiţiilor străine și crearea de locuri de muncă, companiile au nevoie de un mediu economic stabil, de stabilitate juridică, de o infrastructură bine dezvoltată și un sistem educaţional funcțional. Aceasta este concluzia unui chestionar de conjunctură, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, alături de alte 15 state din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Situaţia economică actuală și situaţia propriei firme s-au îmbunătăţit uşor faţă de anul trecut, iar România se situează la aceste capitole uşor peste media celorlalte state din regiune, reiese din chestionar. În privința perspectivelor pentru economia românească și așteptărilor legate de propria afacere, companiile sunt mai puțin optimiste. Legat de investiţii, mai puţine companii germane decât anul trecut declară că vor face noi investiţii (2017: 37 la sută, 2016: 45 la sută). În schimb, peste jumătate dintre cei chestionaţi susţin că vor creşte numărul de angajaţi (2017: 54 la sută, 2016: 48 la sută). Mai mult de jumătate din cele 120 de companii cu capital german chestionate apreciază situaţia din branşa lor ca fiind neschimbată faţă de anul trecut, iar 14 la sută consideră că aceasta s-a înrăutăţit.

Condiţiile-cadru politico-economice s-au îmbunătăţit în unele aspecte, însă altele necesită în continuare îmbunătăţiri urgente. Mai ales în ce priveşte combaterea corupţiei, unde România a înregistrat progrese în ultimii doi ani, se înregistrează un regres semnificativ. Companiile germane sunt foarte nemulţumite și de stabilitatea juridică și sunt deosebit de îngrijorate de măsurile fiscale preconizate pentru acest an, de administraţia publică, dar mai ales de infrastructură. Ca şi în celelalte state din ECE, o problemă o constituie şi lipsa personalului calificat. Domeniul infrastructurii, care cuprinde transporturi, comunicaţii şi energie, este apreciat şi anul acesta negativ. România își păstrează ultima poziţie în regiune. 60 la sută dintre cei chestionaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi. Infrastructura rutieră trebuie urgent extinsă şi modernizată, și este un mare impediment în luarea deciziilor investiţionale.

În ceea ce priveşte predictibilitatea politicilor economice, a crescut uşor numărul companiilor germane nemulţumite la acest capitol, anul acesta, faţă de anul trecut (2017: 47 la sută, 2016: 42 la sută). România ocupă penultimul loc, înainte de Bosnia-Herţegovina. Este deci absolut necesară o îmbunătăţire în acest sens. Acest lucru reiese şi din aprecierea negativă a companiilor la adresa actualului Guvern: 63 la sută din companiile chestionate sunt foarte nemulţumite de activitatea actualului Executiv.

DESPRE CAMERA DE COMERŢ ŞI INDUSTRIE ROMÂNO-GERMANĂ (AHK ROMÂNIA)

Este reprezentanța oficială a economiei germane și cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înfiinţată în septembrie 2002, numără peste 550 de firme membre. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este partener pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. AHK România se implică activ în implementarea sistemului de învățământ dual, după model german, și oferă o platformă GreenTech și o Curte de Arbitraj proprie.

Articolul anterior

Centrul de soluții software GE recrutează specialiști IT cu experiență

Articolul următor

Brașov: Un furnizor auto construiește o fabrică în care vor lucra 130 de angajați

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share