Un nume respectat printre profesioniștii din domeniul său de activitate, sătmăreanul Imre Szakacs Orha a creat primul centru de formare acreditat în cultura vinului.
Wine-in-Business, o divizie de educație în cultura vinului, din cadrul Asociației Consult Scolari, a prins viață în 2014. Creat ca un centru de formare, primul acreditat WSET (Wine and Spirit Education Trust) din țară, de acest fel, Wine-in-Business a devenit o sursă de inspirație și de cunoaștere pentru toți elevii săi, români sau străini.
Să fii degustător de vinuri nu este chiar atât de ușor cum pare la prima vedere. De câte ori ați dorit să știți secretele unei mese perfecte, care să îmbine gustul vinului de cea mai bună calitate cu cel al preparatelor din farfurie? “Dorim să oferim cursuri de cea mai bună calitate posibilă, în degustare de vinuri și cursuri educative, și să organizăm evenimente legate de educația vinului. Suntem cu adevărat profesioniști pe acest segment. Totuși, suntem conștienți că încă sunt multe aspecte de învățat și n-ar fi deloc o idee bună să ne culcăm pe o ureche. Procesul de învățare durează toată viața”, este convins Imre Szakacs Orha.
Un studiu realizat de Ipsos Research relevă faptul că, deși au o istorie îndelungată legată de producția de vinuri, românii nu știu prea multe despre el. 33 la sută dintre respondenți preferă vinul îmbuteliat, comandat de la un restaurant sau luat dintr-un magazin specializat, în timp ce vinul produs în gospodărie este preferat de 51 la sută dintre ei. În plus, aproape toți cunosc doar câteva brand-uri și foarte puțini sunt conștienți de proprietățile și specificul fiecărui tip de vin. “Cu toate acestea, suntem pe drumul cel bun. Uitați-vă în jur – sunt tot mai multe evenimente cu și despre vin: degustări, seri de jazz cu vin, oenotourisme, târguri de vin, plimbări prin podgorii. Există o frenezie a vinului pe piața internă”, a observat Imre Szakacs Orha.
Pentru managerii de companii, el are o ofertă greu de refuzat: Wine-in-Business propune sesiuni de team building pe cât de originale, pe atât de interesante. “Jocul cu vinurile este o modalitate relaxantă și savuroasă de a aborda structura și funcționarea echipei, dar și de a învăța despre vin. Pe parcursul programului, participanții sunt implicați și provocați în diferite jocuri și competiții cu și despre vin, se distrează și află mai multe despre vin și cultura vinului, despre ei și despre echipa și organizația din care fac parte”.
Beneficiile programului de team building
Pe lângă aspectele utile – construirea şi consolidarea identității echipei, clarificarea sau redefinirea rolurilor în echipă, creşterea coeziunii şi a sentimentului de apartenenţă la grup, dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi cooperare, stimularea dinamismului participanţilor, cultivarea leadership-ului, a creativităţii, flexibilităţii, adaptabilităţii, empatiei şi capacităţii de motivare -, apar și cele plăcute. Participanții vor avea posibilitatea de a degusta 10-12 vinuri și de a învăța câteva lucruri esențiale și despre vin: tipuri și stiluri disponibile de vin, care sunt cele mai potrivite pentru mesele zilei sau pentru a fi oferite drept cadouri, cum se păstrează și se servește vinul, cum se “asortează” cu mâncarea, eticheta și protocolul legat de vin, cum comandăm vinul sau chiar cum se ține paharul. Un curs durează opt ore, iar într-o echipă pot fi maximum 12 oameni.
Wine-in-Business este divizia de cultură şi degustare a vinului din cadrul Asociaţiei Consult Scolari. Este primul centru acreditat Wine & Spirit Education Trust din România. Structura Wine-in Business cuprinde, pe lângă şcoală și programul de team building, clubul iubitorilor de vin şi departamentul de organizare de evenimente. Clubul Wine-in-Business are ca principal scop promovarea vinului românesc prin organizarea de degustări şi vizite la crame.
WINE AND SPIRIT EDUCATION TRUST
Cu o experienţă de peste 40 de ani, WSET este lider mondial în programele educaţionale de calificare în lumea vinurilor şi spirtoaselor. Materialele de curs sunt sistematizate şi revizuite la un interval de trei ani. În 2013, aproape 50.000 de studenţi iubitori de vin, de la bancheri, oameni de afaceri, academicieni, avocaţi, administratori de spitale, până la oameni de ştiinţă, cercetători şi oameni din industria vinului, au frecventat cursurile organizate de această instituţie, disponibile în 17 limbi, cu centre în peste 52 de ţări. Cursurile au devenit populare mulţumită, în mare parte, lui Ian Harris, directorul executiv al institutului, cel care i-a adus faima şi renumele. Jancis Robinson, Master of Wine, cea mai mare calificare profesională din lumea vinului, a fost, timp de trei ani, preşedinte de onoare al institutului, iar actualul preşedinte de onoare este Gerard Basset. Printre multe alte titluri, acesta l-a primit, acum patru ani, şi pe cel de “Cel mai bun sommelier din lume”.
WINE-WINE EVENINGS: WOMEN IN WINE BUSINESS
Pe 7 mai, de la orele 16, la Hotel Novotel Bucharest City Centre Hotel, Wine-in-Business va organiza a treia ediţie din seria Wine-Wine. Acesta se vrea a fi un eveniment educativ, dedicat femeilor de succes din industria vinului.”Este un eveniment diferit față de celelalte, deoarece acum vom avea doar Masterclass-uri. Știu că programul complet este încărcat, dar poți alege anumite masterclass-uri la care să participi. La un preț rezonabil, aș spune. Publicul este plin de culoare: oameni de afaceri, avocați, stomatologi, oameni din trade, iubitori de vin, începători dar, desigur, și cei care vin să ne <fure> ideile”, spune Imre Szakacs Orha.
Invitatele speciale sunt şase dintre cele mai de succes femei de afaceri din industria vinului: Silvia Franco (Nino Franco Spumanti, Valdobbiadene, Italia), Julia Walch (Elena Walch Winery, Alto Adige, Italia), Patricia Toth (Planeta Winery, Sicilia, Italia), Janica Tomic (Tomic Winery, Croația), Baroana Ileana Kripp-Costinescu (Știrbey Winery, România) și Lucia Freitas (Quinta da Mariposa, Portugalia). Ele vor susţine masterclass-uri interactive şi educative, și vor împărtăşi publicului câte ceva din vasta lor experienţă.