Blocați în trafic: angajaţii din Bucureşti fac, în medie, 46 de minute până la birou

Angajaţii birourilor moderne din Bucureşti fac, în medie, 46 de minute între casă şi locul de muncă. 52 la sută dintre ei consideră că timpul de deplasare până la serviciu este lung sau mult prea lung, potrivit primei ediţii ale studiului Working Habits and Commuting Patterns, realizat de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Distanţa medie dintre casă şi locul de muncă este de 10,7 km, astfel că viteza medie de deplasare la orele de vârf este de circa 14 km/h. În studiu sunt cuprinşi atât angajaţii care folosesc maşina personală sau de serviciu, cât şi cei care folosesc transportul în comun sau mijloace alternative de deplasare. Mai mult de jumătate (54 la sută) folosesc metroul, 38 la sută se deplasează cu maşina, şi un număr semnificativ de respondenţi au nevoie de mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la birou.

Ajunşi la birou, 22 la sută dintre respondenţi se declară nemulțumiţi de facilităţile (servicii, restaurante, spaţii pentru petrecerea timpului liber) existente în zonă, în timp ce 47 la sută consideră că oferta poate fi îmbunătăţită. Cele mai solicitate sunt cele din zona de restaurante şi cafenele (37 la sută), centre de fitness (26 la sută) şi supermarketuri (24 la sută).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Dacă ar putea alege sediul locului de muncă, jumătate dintre angajaţi ar prefera să lucreze în centru, Tineretului-Unirii-Universitate (31 la sută) şi CBD, Piaţa Victoriei-Aviatorilor (19 la sută). Următoarele zone în topul preferinţelor sunt Militari-Drumul Taberei (16 la sută) şi Piaţa Muncii-Pallady-Pantelimon (13 la sută), cartiere cu un stoc mai redus de birouri, dar cu o densitate ridicată a populaţiei.

Timpul petrecut în trafic se reflectă şi în apetenţa angajaţilor de a lucra din birou. Dacă ar avea libertate totală în stabilirea locului de desfăşurare a activităţii, doar 45 la sută din timp l-ar petrece în birou. Restul ar lucra de acasă (35 la sută), dintr-un spaţiu de coworking sau dintr-un spaţiu neconvenţional, precum o cafenea sau food-court (câte zece la sută). Totuși, în procesul de alegere a locului de muncă, cele mai importante criterii luate în calcul rămân salariul şi descrierea postului, urmate de pachetul de beneficii şi flexibilitatea programului de lucru.

“Modul în care lucrează angajaţii din Bucureşti este într-o continuă schimbare și este influenţat de dinamica oraşului, noile tehnologii şi schimbarea stilului de viaţă. Angajaţii caută mai multă flexibilitate pentru a-şi eficientiza timpul. Au îmbrăţişat rapid mijloacele alternative de transport, ca bicicletele şi trotinetele, şi au o preferinţă către proiectele mixte, cu o componentă de rezidenţial şi retail, dar şi către cele situate în zone centrale, mai bine conectate la reţeaua de transport public şi la punctele majore de interes ale oraşului”, declară Mădălina Cojocaru, Partener, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox. 

Studiul Working Habits & Commuting Patterns a fost realizat de Cristi Moga, Head of Research, şi Vlad Săftoiu, Research Analyst Cushman & Wakefield Echinox, în aprilie-mai, pe un eşantion de 500 de respondenţi din Bucureşti. Datele au fost colectate online de agenția de cercetare de piață MKOR Consulting. Media de vârstă a respondenţilor este de 34 de ani, iar 92 la sută au studii superioare sau sunt studenţi.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share