Unu din doi angajați din România crede că economia trebuie repornită cu orice risc

Jumătate dintre angajații români, care au răspuns la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, consideră că întoarcerea la birou în această vară este o măsură bună, pentru că economia trebuie repornită cu orice risc.

Doar 28,4 la sută dintre ei nu văd necesară revenirea la birou pentru că lucrează bine și de acasă, în timp ce 13,5 la sută consideră încă prea riscantă o astfel de măsură.

Mai mult de jumătate dintre respondenții la sondajul BestJobs (57 la sută), care lucrează acum de acasă, se așteaptă să se întoarcă la birou, în mai și iunie, în funcție de evoluția pandemiei și de măsurile ce vor fi anunțate de autorități, iar opt la sută vor continua să lucreze de acasă. Alți 11,2 la sută consideră că revenirea la birou ar fi lipsită de riscuri abia spre finalul anului, în timp ce patru la sută văd acest lucru posibil mai degrabă anul viitor. 

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Printre principalele temeri pe care le au angajații, odată cu întoarcerea la birou, se numără posibilitatea de a lua virusul (49 la sută),  dificultăți în reintegrarea în atmosfera de birou (opt la sută) sau dificultăți mai mari în comunicarea cu colegii (3,7 la sută). Totuși, 44,7 la sută dintre respondenți nu au nici o emoție în acest sens.

Angajații vor dezinfectanți și măști când se întorc la birou

În ceea ce privește măsurile de precauție pe care ar trebui să le ia companiile, cei mai mulți angajați spun că ar trebui să existe dezinfectanți la dispoziția tuturor (78 la sută) și să fie împărțite măști și mănuși întregii echipe (68,5 la sută). De asemenea, e necesar să fie curățate foarte bine birourile în fiecare zi, după terminarea programului (65,8 la sută), și să fie reașezate birourile, așa încât să fie distanțe mai mari între angajați (60,6 la sută). Respondenții cred că este nevoie și de o modificare a programului de lucru, pentru a fi evitate orele de vârf (41,3 la sută), iar la birou ar trebui să vină, în primă fază, doar o parte dintre angajați (37,6 la sută).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În cazul în care compania la care lucrează nu ar lua măsuri de siguranță, 40,6 la sută dintre angajați și-ar cumpăra singuri materialele de protecție, 36 la sută ar cere conducerii respectarea normelor, zece la sută și-ar da demisia, iar opt la sută și-ar reclama angajatorul la autorități.

Cei mai mulți dintre angajații chestionați (34,3 la sută) văd o epidemie ciclică, care va reveni în fiecare primăvară și toamnă,  iar 27 la sută sunt de părere că va dura mai mult de un an. 21,4 la sută dintre ei consideră că starea actuală mai durează încă jumătate de an, în vreme ce 17,4 la sută au indicat între o lună  și trei luni. 

Sondajul a fost efectuat între 20 aprilie și 4 mai, pe un eșantion de 1.042 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Conectează la piața muncii peste 2,5 milioane de profesioniști și are peste 25.000 de joburi active în orice moment, în țară și în străinătate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share