Blue Monday, cea mai deprimantă zi din an: angajații români sunt stresați și resimt oboseala acumulată la finalul anului trecut

Supranumită Blue Monday, a treia zi de luni din noul an este considerată de specialiști drept cea mai deprimantă zi din an, din cauza schimbărilor frecvente de vreme, a sfârșitului sezonului festiv și a nivelului scăzut de motivație.

Puțin peste o treime (36 la sută) dintre angajați resimt încărcătura acestei zile, relevă un sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs. 64 la sută dintre ei nu au motive să considere această zi una deprimantă, semn că ultimii ani le-au crescut rezistența în fața perioadelor dificile. Totuși, pentru aproape jumătate dintre respondenți, revenirea la job după sărbători a fost dificilă din cauza oboselii acumulate.

Odihna este, așadar, un factor important ce determină starea de spirit a angajaților la început de an și capacitatea lor de a face față presiunilor la job. Acest lucru are strânsă legătură cu timpul liber, iar sondajul arată că, în perioada dintre Crăciun și Revelion, 38 la sută dintre respondenți au avut vacanță, 44 la sută au beneficiat doar de zilele libere legal și 11 la sută nu au avut deloc zile libere pentru a-și reîncărca bateriile.

Angajații consideră satisfacția la job importantă pentru o stare generală mai bună. 76 la sută dintre ei spun că felul în care se simt în raport cu munca lor le influențează gradul de împlinire personală. Trei din zece (la fel în 2022) se declară nemulțumiți de actualul lor job și au în plan să-l schimbe. Doar opt la sută se consideră cu adevărat fericiți la job, iar 62 la sută au o atitudine neutră.

“Românii au învățat, în ultimii ani, să-și gestioneze mai eficient timpul petrecut la muncă și activitățile care presupun un grad mai mare de stres. În plus, cei mai mulți înțeleg mai bine importanța echilibrului dintre viața personală și cea profesională, astfel că tendința lor este să elimine cât mai mult activitățile generatoare de stres, să adopte un stil de viață sănătos și să lucreze în acord cu nevoile și valorile lor. Tot mai mulți candidați se îndreaptă către joburi flexibile, cu salariul afișat și care oferă beneficii extrasalariale generoase”, arată Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs România.

Pentru sănătatea lor mintală, circa 54 la sută dintre angajați și-au propus ca în acest an să adopte un stil de viață mai sănătos, 15 la sută au în plan să meargă la terapie și 11 la sută își doresc să muncească mai puțin. Alți 20 la sută vor să-și crească veniturile, negociind salariul actual sau candidând la joburi noi, cu salariu mai mare.

Sondajul a fost efectuat luna aceasta, pe un eșantion de 925 de utilizatori de internet din România.

DESPRE BESTJOBS

Cu o experiență de peste 20 ani în domeniu, este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. În orice moment, aici sunt peste 4,6 milioane de profesioniști conectați la piața muncii, peste 35.000 de joburi și mii de freelanceri, agenți de recrutare sau specialiști în dezvoltare profesională și personală (coachi, mentori, terapeuți, avocați și alte tipuri de specialiști).

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share