BNR: Unu din patru români apţi de muncă lucrează în străinătate

Demografia, disciplina scăzută de plată în economie şi nivelul scăzut al intermedierii financiare sunt principalele vulnerabilităţi structurale ale României, arată “Harta vulnerabilităţilor structurale ale României”, realizată de Banca Naţională a României (BNR).

“Pentru prima oară, într-un raport de stabilitate, am inclus şi o Hartă a Vulnerabilităţilor structurale. Diferenţa mare între risc sistemic şi vulnerabilitate structurală este aceea că riscurile pot fi atenuate, abordate, relativ, pe termen scurt şi mediu, prin politici adecvate, în timp ce vulnerabilităţile structurale sunt de durată, pe termen lung, iar pentru rezolvarea lor este nevoie de politici structurale. Aceste trei vulnerabilităţi, cu care ne vom mai întâlni, cu siguranţă, şi în următoarele rapoarte, sunt problema demografică, disciplina scăzută de plată în economie şi nivelul scăzut al intermedierii financiare”, a afirmat Liviu Voinea, membru al Consiliului de administraţie şi viceguvernator al BNR, citat de Mediafax.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Problema demografică este cauzată de sporul natural al populaţiei, care este negativ, din 1991, şi care anul trecut a fost de -3,1 la mie, şi de emigraţie. “Emigraţia a cunoscut valori deosebit de ridicate în ultimii 15 ani: total români plecaţi în străinătate, ca pondere în total populaţie, 14 la sută, şi total români plecaţi în străinătate, ca pondere în total forţă de muncă rămasă în ţară, 36,6 la sută. Asta înseamnă că, dacă i-am adăuga la forţa de muncă din ţară, practic, unu din patru români apţi de muncă a plecat din ţară, să muncească în străinătate, şi raportul faţă de cei rămaşi este de unul la trei”, a detaliat Voinea.

Viceguvernatorul a subliniat că aceasta este o problemă structurală, deoarece s-a dezvoltat în timp. “Nu poate fi rezolvată de azi pe mâine, dar poate fi privită şi din perspectiva faptului că există un potenţial de creştere a înzestrării cu forţă de muncă, în cazul în care o parte din această emigraţie s-ar întoarce”, a punctat Voinea.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share