După perioada dificilă prin care majoritatea companiilor din România au trecut anul trecut, angajatorii sunt optimiști în ceea ce privește piața muncii din 2021, arată Raportul Hipo – Piața forței de muncă în 2021, realizat de portalul de recrutare Hipo.ro, împreună cu 337 de specialiști HR din România.
Flexibilitate și productivitate
Flexibilitatea continuă să fie cea mai valoroasă aptitudine din punctul de vedere al specialiștilor HR, dar și abilitatea, care poate crește șansele de angajabilitate ale unui candidat. Tranziția bruscă spre un mod de lucru remote a necesitat un grad înalt de adaptabilitate din partea angajaților și angajatorilor.
Productivitatea este o noutate în top 3 must have soft skills (poziția 8 în 2020). Ea a devenit importantă odată cu tranziția spre work from home și necesitatea de a ne automotiva și de a lucra independent. “Angajatorii se vor orienta, pe lângă competențele specifice jobului, spre candidați cu o capacitate și dorința de învățare, adaptare, flexibilitate, proactivitate”, spune Gabriela Constantin, HR Business Partner & Account Manager la Vauban Inetum Group.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Se reiau angajările
92 la sută dintre angajatori își propun să recruteze specialiști cu experiență, iar 85 la sută vor să aducă în echipă candidați juniori, cu experiență sub trei ani. Așadar, putem considera că angajările care au fost sistate anul trecut vor fi reluate anul acesta.
Multe dintre companiile respondente vor continua recrutarea remote. Aceasta a fost o componentă importantă a pieții muncii din România, cu care recruiterii au început să se familiarizeze.
- 85 la sută dintre companii vor angaja folosind mijloace remote;
- Pe lângă canalele clasice de recrutare, ele își propun să folosească și recomandările angajaților, platformele de recrutare și târgurile virtuale de carieră;
Salariile și beneficiile extrasalariale
Părerile respondenților în ceea ce privește creșterile salariale sunt împărțite. Jumătate consideră că salariile vor rămâne constante, iar 47 la sută cred că ele se vor mări chiar și până la zece la sută.
În top 3 beneficii extrasalariale se află tichetele de masă, work from și abonamentul de sănătate la clinici private. Beneficiile well-being (consiliere, psihoterapie, yoga, mindfuless) au fost o nouă opțiune adăugată în chestionar, iar interesul companiilor pentru sănătatea angajaților se poate observa prin clasarea acesteia pe poziția 13 din 25.
“Cu siguranță, vor câștiga angajatorii care sunt dispuși să investească în programe clare de învățare și de avansare în carieră, încă de la început”, arată Crina Frățean, Europe Employer Branding & Talent Marketing Lead la Kellogg.
Raportul Hipo poate fi descărcat de pe hipo.ro și oferă insight-uri despre piața forței de muncă din România, despre salarii și recrutare în 2021.
Piața forței de muncă în Banat
Mai mult de jumătate dintre companiile din Banat cred că salariile vor crește în 2021. În ceea ce privește domeniile în care se vor face cele mai multe angajări, comparativ cu analiza de la nivel național, în zona Banatului, vânzările se află pe primul loc, urmate de achiziții și IT software.
Află mai multe despre planurile de recrutare ale companiilor din Banat aici.