Bursele L’Oréal – UNESCO “Pentru femeile din știință” merg la patru tinere cercetătoare din București, Iași și Cluj

Programul de burse naționale L’Oréal – UNESCO “Pentru femeile din știință”, coordonat de L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO, și-a premiat laureatele de anul acesta.

Mădălina Bârsan, Lavinia Curecheriu, Luminița Confederat și Dumitrița Rugină au câștigat câte o bursă de 42.000 lei, pentru a-și continua proiectele de cercetare.

Mădălina Bârsan studiază proprietățile coenzimei Q în structurile polimerice hibride de ciclodextrină, ca marker pentru stresul oxidativ. Este cercetătoare la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, a absolvit Facultatea de Chimie și deține un master în electrochimie și un doctorat în biochimie.

Lavinia Curecheriu este doctor în fizică, asistent universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași si cercetătoare științifică la aceeași instituție. Proiectul pentru care a obținut bursa se concentrează asupra temei compozitelor polimerice proiectate pentru electronica flexibilă.

Luminița Confederat este doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, în cadrul Departamentului de Chimie Farmaceutică. A absolvit Facultatea de Farmacie, este doctorand în farmacie clinică și, pentru a avea o viziune completă asupra ariei de cercetare căreia i s-a dedicat, urmează și cursurile Facultății de Medicină. Proiectul pentru care a primit finanțare analizează modularea profilului hipoglicemic al sulfonilureelor și dezvoltarea unor sisteme terapeutice multi-țintă aplicabile tratamentului diabetului zaharat.

Dumitrița Rugină, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, este specializată în biochimie vegetală și agroalimentară, biochimie analitică, biotehnologii si biologie celulară. Proiectul pentru care i s-a decernat bursa abordează problematica micropurtătorilor biocompatibili dezvoltați pentru a transporta antocianine în celulele tumorale ale pielii.

Juriul a reunit cercetători de renume din cadrul comunității științifice: acad. Maya Simionescu (vicepreședinte al Academiei Române, directorul Institutului de Biologie și Patologie Celulară Nicolae Simionescu), acad. Maria Zaharescu (șeful Laboratorului de Compuși Oxidici și Știința Materialelor, în cadrul Institutului de Chimie Fizică Ilie Murgulescu), Prof. Univ. Dr. Marius Enăchescu (directorul Centrului pentru Știința Suprafeței și Nanotehnologie, Universitatea Politehnică București), Prof. Dr. Ing. Cristian Pîrvu (Prodecan Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, Universitatea Politehnica București), Dr. Elena Butoi (cercetător în cadrul Institutului Nicolae Simionescu, câștigătoare a unei burse naționale în 2011) și Conf. Univ. Dr. Alida – Timar Gabor (Facultatea de Știință și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș-Bolyai, câștigătoare a unei burse în 2014).

Programul de burse naționale L’Oréal – UNESCO “Pentru femeile din știință”,  aflat anul acesta la cea de-a opta ediție, s-a desfășurat în perioada februarie-mai și s-a adresat cercetătoarelor din România care nu au împlinit 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obținut titlul științific de doctor și urmează un program de pregătire postuniversitară în cadrul unei instituții acreditate de învățământ superior din țară. Lansat la nivel internațional în 1998, acesta a fost primul program prin care activitatea femeilor cercetător a fost recunoscută la nivel internațional, prin acordarea unor premii dedicate. Programul a fost lansat în România în 2010, iar până acum au fost acordate 17 burse a câte 42.000 de lei, pentru tinere cercetătoare din aria Științelor Vieții și a Știintelor Fizice.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share