Carmen Ranca (Bosch): “Formula pentru găsirea candidatului ideal: (Experiență + Abilități) x Atitudine”

Din 2013, Bosch desfășoară activități de cercetare și dezvoltare în România. În ultimii ani, locația de R&D a înregistrat o creștere rapidă. Tânăr și dinamic, Centrul de Inginerie Cluj este locul în care inginerii talentați lucrează la proiecte de tehnologie de ultimă generație, precum conducerea automatizată, mobilitatea electrică și conectată și Internetul lucrurilor.

Circa 800 de angajați lucrează acum în Centrul de Inginerie din Cluj. Potrivit lui Carmen Ranca, Manager Resurse Umane al Centrului, compania are planuri mari și pentru perioada următoare, în ciuda situației actuale.  

AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?

CARMEN RANCA: În 2011, pe vremea când eram studentă în anul al III-lea la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, mi-am început cariera în domeniul HR printr-un internship. Ulterior, am avut oportunitatea de a explora diferite roluri, în special din aria de recrutare și HR Business Partner, atât cu expunere națională, cât și internațională. Momentul cel mai important din cariera mele în HR, însă, l-a constituit decizia de a mă alătura, în 2015, Centrului de Inginerie Bosch din Cluj, unde, de la finalul anului 2018, conduc activitatea departamentului de HR.

Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare?

Întrebarea mea preferată este, de fapt, un exercițiu de imaginație pe care îl propunem candidaților, preluat din cartea lui Daniel Kahneman, Gândire rapidă, gândire lentă. Acest exercițiu sună cam așa: imaginează-ți că ești într-un port și îți cauți un loc de muncă. Este absolut necesar să îți găsești un loc de muncă, iar în port nu sunt decât două vase: un vas al piraților și un vas al armatei. Disclaimer: întrebarea care urmează nu urmărește latura morală a contextului. Așadar, pe care din cele două vase te-ai angaja, pe cel al piraților sau cel al armatei?

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Frumusețea acestui exercițiu de imaginație este că nu există un răspuns corect sau greșit, ci fiecare răspuns ne oferă o privire de ansamblu asupra preferințelor și trăsăturilor native ale candidaților. 

Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori?

Cu siguranță, lucrurile sunt diferite de la un domeniu de activitate la altul. Cel mai probabil, candidații din zona ingineriei de dezvoltare (Software sau Hardware) sunt căutați de specialiștii din zona de recrutare. Ce aș putea menționa referitor la aplicații este că apreciem mult candidații care reușesc să își personalizeze CV-ul în funcție de rolul pentru care aplică și scot în evidență cele mai relevante experiențe și competențe.

Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care vi l-ați dori? Sunt mai importante calitățile tehnice sau cele interpersonale?

Bineînțeles, ne dorim să găsim candidați cu un profil echilibrat între cele două arii: calități tehnice și interpersonale. Dar cum acest lucru nu este întotdeauna posibil, ne ghidăm după o ecuație destul de concludentă, care ne dă măsura importanței fiecărui element: (Experiență + Abilități) x Atitudine

Experiența și abilitățile tehnice sunt importante. Sunt elemente eliminatorii în procesul nostru de recrutare, dar atitudinea este cea care face diferența. Experiența și abilitățile nu sunt suficiente pentru a avea un interviu de succes, dacă atitudinea nu este potrivită din prisma motivației, deschiderii, inițiativei, implicării și împărtășirii cunoștințelor cu cei din jurul tău.

Pentru Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, căutăm candidați pasionați de inginerie, care sunt motivați să contribuie la dezvoltarea tehnologiilor viitorului și sunt interesați să parcurgă toate etapele de dezvoltare ale unui produs complet și complex. Proactivitatea și asumarea responsabilității sunt două calități interpersonale necesare în activitatea pe care o desfășurăm.

În Centrul de Inginerie Bosch din Cluj, candidații pasionați de tehnologia mobilității, precum condusul asistat și automat, electrificare și conectivitate, au posibilitatea de a fi implicați în proiecte cu un grad înalt de responsabilitate și cu vizibilitate asupra întregului ciclu de dezvoltare a unui produs.

Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?

Să fie perseverenți și curioși. Să pună la îndoială status quo-ul și să găsească acea activitate profesională și companie cu care rezonează din punct de vedere al valorilor. Să nu se lase prinși în mirajul avantajelor financiare. Celor care își doresc o avansare culminantă în carieră, le sugerez să își identifice mecanisme care îi mențin auto-motivați și e important să fie pregătiți să facă anumite sacrificii pe termen scurt.

Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania dvs.? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști încompanie și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Este evident că ne confruntăm cu o piață competitivă și tot mai restrânsă. Centrul de Inginerie Bosch din Cluj are avantajul competitiv de a fi o companie cu produs propriu. Așadar, candidații pasionați de tehnologia mobilității, precum condusul asistat și automat, electrificare și conectivitate, au posibilitatea de a fi implicați în proiecte cu un grad înalt de responsabilitate și cu vizibilitate asupra întregului ciclu de dezvoltare a unui produs.

Așteptările mele pentru departamentul de HR se îndreaptă în direcția menținerii importanței ariei de recrutare prin găsirea de noi idei creative de a atrage candidați și a contribui la starea de bine a colegilor.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?

Motivația colegilor noștri este o prioritate. Prin urmare, avem o paletă generoasă de perspective, care se pliază pe nevoile lor.  Colegii din Centrul de Inginerie Bosch din Cluj au posibilitatea de a lucra pe proiecte complexe într-un mediu internațional, în echipe mixte din punct de vedere cultural, datorită activității globale a companiei.

Grupul Bosch este prezent în mai mult de 60 de țări, iar colegii din Cluj lucrează într-o rețea conectată cu celalte centre de inginerie din Bosch. Oferim mai multe direcții de dezvoltare a carierei, care vizează dezvoltarea într-un domeniu de expertiză sau conducerea de proiecte sau echipe. Pentru a susține dezvoltarea, colegii au acces atât la programe de dezvoltare locale, cât și la cele globale.

Încurajăm schimbul de experiență și expertiză prin instrumentele interne și platformele de e-learning. O componentă importantă a culturii noastre organizaționale este reprezentată și de păstrarea echilibrului dintre viața personală și cea profesională. Din punctul acesta de vedere, oferim, încă din prima zi a contractului de muncă, 25 de zile de concediu, program flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă în limita a cinci zile pe lună – în vremurile fără pandemie :-). Iar noua clădire a centrului, unde ne-am mutat în aceasta primăvară, și spațiile de birouri și laboratoarele din fabrica Bosch din Jucu, se află în topul celor mai inspiraționale medii de lucru.

Care sunt așteptările pentru anul acesta, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și departamentul pe care îl conduceți, în mod special? Ce planuri de recrutare aveți, pe termen scurt, mediu și lung?

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj are un rol strategic în lumea Bosch și acest lucru se datorează colegilor și a nivelului lor de expertiză și implicare. Așadar, planurile de investiții și cele de creștere vor continua pe parcursul următorilor ani. Din punctul acesta de vedere, așteptările mele pentru departamentul de HR se îndreaptă în direcția menținerii importanței ariei de recrutare prin găsirea de noi idei creative de a atrage candidați și a contribui la starea de bine a colegilor. Strategia de recrutare a Centrului de Inginerie Bosch a fost și va rămâne mereu axată pe calitatea și motivația oamenilor. 

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?

În cariera de HR, cred că fiecare decizie este importantă, deoarece poate influența în mod direct starea de bine și satisfacția angajaților. Dacă voi renunța vreodată la domeniul de HR, aș face-o doar pentru a pune în practică alte planuri personale, de genul #mutatlațară.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share