Chiria ȋn clădirile de birouri din București a scăzut, ȋn ultimul an, cu 12-17 la sută, ȋn funcție de zonă, arată o analiză Investpoint.
Piața spațiilor de birouri a fost una dintre cele mai afectate de coronacriză, ȋntrucât multe companii și-au mutat activitatea ȋn online, parțial sau total, iar angajații au trecut ȋn telemuncă. Astfel, chiriașii au renunțat la birouri sau au redus suprafața spațiilor.
„În 2019, majoritatea clădirilor de birouri aveau grade de neocupare de sub cinci la sută în zona centrală, în Aviatorilor și în Floreasca, și 10-15 la sută în Pipera și Piața Presei/ Expoziției (unde este polul de dezvoltări noi de birouri). În mai 2021, aceste grade de neocupare trebuie adunate cu 15 la sută pentru a releva valoarea lor reală. Zonele centrale și Aviatorilor/ Floreasca ajung la 15-20 la sută grad de neocupare, iar Pipera și Expoziției au clădiri de birouri cu neocupare de 25-30 la sută, în acest moment. Scăderea chiriilor a fost provocată de ieșirea parțială sau totală a chiriașilor din contractele semnate înainte de 2020. Și lipsa cererii de relocări și extinderi de spațiu, cauzată de lucratul de acasă, a avut o influență majoră asupra chiriei medii de pe piață”, spune Cristian Nicola, fondatorul Investpoint.
Scăderea chiriilor, oportunitate pentru IMM-uri?
Această evoluție a prețurilor poate reprezenta o oportunitate pentru companiile medii, care momentan funcționează ȋn apartamente sau case, și care sunt dispuse să investească ȋn relocarea ȋntr-o clădire de birouri. Suprafața minimă ce poate fi ȋnchiriată este de 500 mp, respectiv jumătate de etaj. O astfel de mutare are beneficii, dar și unele dezavantaje.
„Principalele avantaje sunt posibilitatea negocierii chiriei și a perioadei contractuale, ca și vizibilitatea sporită a companiei, plus încrederea dată de localizarea într-o clădire clasa A sau chiar B. Dezavantajele sunt date de costurile cu întreținerea spațiului. La cuantumul chiriei, se mai adaugă 3,5-4 euro/ mp. La 500 metri, asta înseamnă 2.000 euro/ lună, cât ar fi, de fapt, un angajat full-time care să se ocupe de întreținerea spațiului. Alt cost de luat în considerare este cel cu parcarea. Un loc suprateran pornește de 50 euro, iar unul subteran este în jur de 100 euro/ lună, în funcție de localizarea clădirii”, completează Cristian Nicola.
Cea mai mare rată de neocupare este la clădirile de birouri mai vechi de 2015. Stocul total de spații de birouri, ȋn Capitală, este de circa trei milioane mp. În 2021 vor fi livrați circa 250.000 mp de birouri, iar în 2022-2023 sunt anunțati alți 450.000.
Investpoint este o companie de consultanță ȋn domeniul imobiliar, cu o echipă formată din specialiști cu o vastă experiență de lucru. Investpoint oferă servicii precum: tranzacții imobiliare specializate, evaluări imobiliare și de afaceri, studii de fezabilitate și dezvoltare, consultanță ȋn analiza de cashflow și investiții imobiliare. Cristian Nicola, fondatorul și CEO-ul Investpoint, activează ȋn sectorul imobiliar din 2007, iar din 2016 este și lector la ANEVAR.