Cât ne costă obezitatea? Angajații care au multe kilograme în plus lipsesc mai des de la muncă și au un randament mai scăzut

Foto: wirestock @ freepik

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, în anii următori, obezitatea va duce la mai multe cazuri de cancer prevenibile decât fumatul. Efectele se resimt deja în starea de sănătate a populației și în pierderile financiare asociate costurilor directe și indirecte.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2022, circa 58 la sută dintre adulții români erau în evidențe cu suprapondere, cu doar două procente sub media Uniunii Europene. Din rândul românilor supraponderali, mai bine de 11 la sută sunt obezi, fapt ce le influențează stilul de viață și le restricționează activitățile personale și pe cele profesionale.

Un studiu al cercetătorilor de la Harvard arată că angajații care suferă de obezitate lipsesc mai multe zile de la serviciu din cauza problemelor de sănătate decât angajații normoponderali și dau un randament mai scăzut la locul de muncă. Zilele de concediu medical se traduc în pierderi financiare pentru angajați și pentru angajatori, care rămân cu munca nefinalizată.

Rezultatul analizei a peste 50 de cercetări globale estimează că, anual, costurile suplimentare per angajat ale angajatorilor (din cauza absenței la locul de muncă) pot ajunge la 5.132 dolari pentru angajatul supraponderal și 6.759 pentru cel care suferă de obezitate. Când vorbim despre nivelul scăzut de productivitate, pierderile variază între 611 și 1.669 dolari pentru un angajat cu suprapondere și 1.146-4.175 dolari pentru unul cu obezitate. Este imperativ ca angajatorii și autoritățile să ofere sprijin și soluții pentru a aborda această problemă complexă, să dezvolte medii de lucru care să încurajeze un stil de viață sănătos și să asigure accesul la resurse și servicii de nutriție adecvate pentru angajați. Prin aceste măsuri, putem contribui la îmbunătățirea sănătății angajaților și, indirect, la reducerea pierderilor financiare asociate obezității”, arată dr. Laura Gavrilaș, nutriționist-dietetician, președintele Asociației Dieteticienilor din România.

Potrivit specialistului, în 2012, costul obezității – direct și indirect – în Europa, se situa în jurul a 81 miliarde de euro pe an, iar costurile totale ale îngrijirilor pe parcursul întregii vieți (pentru persoanele obeze în vârstă de 40 de ani și cu un IMC de 35 kg/ m2) variază de la 75.376 euro în Grecia la 343.354 în Țările de Jos. Impactul economic al excesului ponderal asupra întregii lumi este estimat să atingă 4,32 trilioane de dolari – aproape trei la sută din Produsul Intern Brut global – anual, până în 2035.

Dr. Laura Gavrilaș, nutriționist-dietetician, președinte @ Asociația Dieteticienilor din România.

În România, potrivit studiului “Obezitatea în România”, realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, cea mai înaltă rată a obezității este înregistrată în Moldova (23,8 la sută), urmată de regiunile Oltenia și Muntenia (21,3 la sută) și regiunile Banat, Crișana și Transilvania (18,8 la sută).

Consilierea pacientului cu  obezitate va fi, de altfel, un punct principal în discuția specialiștilor care se reunesc, pe 17 noiembrie, la Cluj-Napoca, la prima ediție a conferinței The Dietitian, ce abordează tema “Comunicarea – Ingredient cheie în practica dietetică”. Nutriționiștii dieteticieni vor explora subiecte precum principii de comunicare în educația nutrițională la nivel comunitar, abordarea grupului de persoane cu obezitate și modalități eficiente de comunicare pentru a susține schimbarea pozitivă în comportamentul de sănătate al pacienților.

“Abordarea noastră se concentrează pe strategii orientate spre îmbunătățirea aspectelor legate de stilul de viață, inclusiv alimentație și activitate fizică. Înțelegem că aceste schimbări au o contribuție semnificativă la creșterea performanței și productivității angajaților la locul de muncă și, în același timp, reduc rata de absenteism. Pentru noi, pacienții noștri nu sunt doar cifre, ci persoane care merită informații precise, dar și sprijinul și înțelegerea unui expert care poate comunica cu blândețe și empatie. Suntem aici pentru că înțelegem puterea pe care o are relația de colaborare dintre pacient și dietetician în sprijinirea modificării comportamentului alimentar”, explică Dr. Laura Gavrilaș, Nutriționist-Dietetician.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share