Pentru a-și proteja angajații, 89 la sută dintre companiile din România au făcut dezinfecție la birou, 85 la sută au limitat interacțiunile, 58 la sută au instituit munca de acasă doar pentru cei care își pot desfășura activitatea de la distanță, 40 la sută au oferit echipament de protecție, 25 la sută au implementat munca de acasă pentru toți angajații, 13 la sută au decis obligatoriu munca de acasă și 13 la sută doar pentru angajații care au călătorit în zone de risc, arată studiul PwC România HR Barometru.
“Majoritatea companiilor au luat, deja, măsuri ferme de protecție a angajaților, fără să fie forțate de acte normative emise de autorități. Toți respondenții au considerat că este mai sigur ca cel puțin o parte dintre angajați să lucreze de acasă sau în ture, acolo unde trebuie asigurată permanența, și au arătat preocupare pentru oameni și responsabilitate socială”, explică Ionuț Sas, Partener, Lider People & Organisation PwC România.
Pentru limitarea interacțiunilor, 81 la sută dintre companii au anulat evenimentele interne și externe, 79 la sută au limitat călătoriile externe, 72 la sută au limitat călătoriile interne, 55 la sută au limitat evenimentele interne și externe, iar 24 la sută au aplicat lucrul în ture pentru evitarea aglomerației.
Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”
“Deși aceste decizii pot atrage consecințe negative pentru derularea afacerilor, companiile pun grija pentru bunăstarea oamenilor pe primul loc. Această atitudine este evidentă inclusiv din răspunsurile privind durata de aplicare a măsurilor de prevenire. 55 la sută le vor institui nelimitat, până la noi instrucțiuni, 40 la sută au spus că vor fi valabile până la finalul lunii martie, iar cinci la sută până la finalul lunii aprilie”, arată Oana Munteanu, Senior Manager People & Organisation PwC România.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Venituri în cădere liberă
18 la sută dintre companii anticipează o reducere a veniturilor de până la 20 la sută, ca urmare a impactului pandemiei asupra afacerilor, dar majoritatea (65 la sută) nu a făcut încă evaluări. Alți șase la sută au estimat o scădere a veniturilor între 20-50 la sută, doi la sută consideră că diminuarea va fi între 50-80 la sută, iar nouă la sută nu se așteaptă la o reducere a veniturilor. Dintre sectoarele economice care se așteaptă la o diminuare a veniturilor de până la 20 la sută, se detașează transporturile (75 la sută dintre respondenții din acest sector au dat acest răspuns). 25 la sută dintre companiile din industria auto (producători și distribuitori) consideră că scăderea veniturilor va fi de până la 20 la sută. Aceeași estimare a fost făcută de 22 la sută dintre companiile respondente din servicii financiare, 21 la sută din bunuri de larg consum (distribuție, logistică) și 20 la sută din energie.
“Primele sectoare ce resimt impactul pandemiei sunt cele care depind de mobilitatea persoanelor: transporturi, ospitalitate, turism. Însă efectele negative se vor transmite treptat către alte domenii de activitate, pentru că toate industriile sunt interconectate. Din acest motiv, sunt necesare măsuri rapide pentru supraviețuirea celor grav afectați și un plan pe termen mediu de relansare economică. Consider că într-o primă etapă măsurile ce trebuie să fie luate trebuie să asigure continuitatea fluxului de numerar pentru cei cărora li se reduc vertiginos încasările. Mă refer la plata datoriilor pe care statul le are față de companii, de exemplu, rambursarea imediată a TVA, a sumelor pentru concedii medicale și la amânarea plății unor taxe și contribuții. În a doua etapă, după o evaluare mai temeinică a impactului, ar trebui gândit un plan de măsuri care să sprijine mediul privat pentru a menține locurile de muncă și, implicit, veniturile populației și ale companiilor”, declară Daniel Anghel, Partener, Liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România.
Despre studiu
Studiul PwC România HR Barometru a fost derulat între 11 și 13 martie, pe baza informaţiilor furnizate de 104 de companii din sectoarele: bunuri de larg consum, auto (producție și distribuție), transporturi, farmaceutic, IT&C, servicii financiare, energie (producție, utilități, distribuție), distribuitori (retail & logistică), servicii externalizate, altele. PwC este o rețea de firme prezentă în 158 de țări, cu mai mult de 276.000 de profesioniști care oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și pentru afaceri.