Colliers: Majoritatea companiilor continuă să recruteze și se așteaptă să revină într-o formă mai bună din 2021

ESTIMARE. Specialiștii în real estate estimează că majoritatea companiilor vor adopta un sistem hibrid, care să acopere munca la distanță și cea la birou.

Aproape trei sferturi dintre proprietarii și chiriașii de pe piața de birouri consideră că pandemia le va afecta în continuare operațiunile, iar evoluția generală a afacerilor va deveni satisfăcătoare abia în a doua jumătate a anului viitor sau în 2022, arată un sondaj realizat de Colliers International în rândul a peste 100 de chiriași și proprietari de pe piața de birouri din România.

În timp ce majoritatea chiriașilor se așteaptă ca peste 50 la sută dintre angajații lor să se întoarcă la birou până la jumătatea anului viitor, proprietarii estimează un impact pe termen mediu. Majoritatea se așteaptă la o cerere cu cel puțin zece la sută mai mică decât în ultimii ani.

Circa 42 la sută dintre chiriași se confruntă cu un impact negativ sau oarecum negativ asupra afacerii lor. Jumătate dintre respondenți aveau mai puțin de zece la sută dintre angajați la birou, în septembrie. O treime aveau între zece și 50 la sută din echipă la birou. Ponderea marilor companii (cu peste 500 de angajați), cu mai puțin de zece la sută din forța de muncă în birou, este mai mare decât ponderea companiilor mai mici, cu aceleași niveluri de prezență la locul de muncă – 63 la sută față de aproape 43 la sută -, ceea ce influențează impactul asupra ocupării și impresia că oamenii nu s-au întors la birou.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

O mare parte a respondenților continuă angajările și doar o mică parte din companii disponibilizează oameni sau intenționează să facă acest lucru. În plus, destul de multe și-au amânat planurile de creștere cu până la un an și își vor păstra decizia dacă activitatea nu se îmbunătățește. “În viitor, majoritatea companiilor fie își păstrează neschimbată suprafața de birouri ocupată, fie caută o scădere moderată, între zece și 30 la sută. Totuși, observăm că angajatorii mari sunt mai predispuși să-și reducă spațiul de birouri ocupat în viitor față de cei mai mici, ceea ce înseamnă mai multe spații disponibile pentru subînchiriere. Majoritatea companiilor planifică, probabil, să adopte un sistem hibrid, care să acopere munca la distanță și cea la birou”, spune Sebastian Dragomir, Partner and Head of Office Advisory la Colliers International.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Trei din patru chiriași se așteaptă la o scădere a chiriilor până la sfârșitul lui 2021, ceea ce nu e improbabil, având în vedere presiunea pe business pe care o au companiile, în general, și poziția de forță în relațiile cu proprietarii. Totuși, nivelul chiriilor este mic, în raport cu standardele regionale, astfel încât consultanții Colliers International nu se așteaptă la schimbări semnificative, ci mai degrabă la condiții de leasing îmbunătățite pentru termenii contractuali sau stimulente.

67 la sută dintre proprietari se așteaptă la o stagnare a chiriilor

Majoritatea proprietarilor de spații de birouri (67 la sută) mizează pe o piață stabilă, cu chirii în stagnare, și doar 24 la sută se așteaptă la o corecție la nivelului chiriei. 64 la sută dintre respondenți se așteaptă ca rata de neocupare să crească, într-o oarecare măsură, în următoarele 12 luni, alături de dorința de a oferi stimulente sporite (79 la sută dintre respondenți) ceea ce evidențiază o schimbare către o piață a chiriașilor.

Cât despre reînnoirea contractelor de închiriere, ponderea semnificativă a respondenților nu confirmă vreo modificare față de anii precedenți. Cu toate acestea, 30 la sută dintre proprietari au observat o scădere a suprafețelor închiriate, iar 24 la sută dintre respondenți au pierdut teren din cauza chiriei și a duratei reducerilor contractelor de închiriere.

Pandemia nu a schimbat semnificativ planurile de dezvoltare ale proprietarilor de clădiri de birouri și lucrurile par să rămână oarecum sub control. Majoritatea respondenților declară că proiectele lor progresează normal, și doar o mică parte (nouă la sută) a trebuit să-și întârzie involuntar planurile cu până la un an.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țări, peste 15.000 de specialiști oferă consultanță și servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietății pentru chiriași, proprietari și investitori.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share