Dacă lucrezi în echipa de HR a unei companii sau ești liderul unei echipe, cu siguranță ai văzut în sondajele de la începutul anului sau ai citit măcar în presă că trei angajați din patru vor să-și schimbe jobul în 2023. Angajații sunt în căutarea condițiilor care să răspundă nevoilor pe care le au și companiile trebuie să se adapteze.
Și, probabil, așa cum arată datele ultimelor cercetări asupra forței de muncă, doar companiile care își adaptează leadership-ul la noua mentalitate, care caută soluții pentru a-și recompensa angajații și găsesc cele mai eficiente elemente motivaționale, vor rezista și vor câștiga pe o piață atât de provocatoare.
Complice.ro este locul unde găsești soluții inedite de reward, recognition & incentive, și de unde am extras câteva idei concrete pentru a face locul de muncă un spațiu pe care angajații îl iubesc și unde se simt apreciați.
- Peste 5.000 de joburi la Angajatori de TOP. 80 de companii recrutează la cel mai mare târg de carieră, la finalul lunii martie
- #PrimaPeListaTa: Cum arată echilibrul după o carieră în politică – Mara Calista
- Voxxed Days Bucharest: „Pentru a rămâne competitiv, sectorul IT din România trebuie să vândă inovație, nu doar ore de muncă”
Situația 1
Pe lista ta de priorități este conectarea oamenilor din echipă și crearea unui mediu de cooperare, care se traduce mai departe în productivitate și rată mare de implicare a angajaților mare.
Dar în compania ta sunt zeci, poate chiar sute de angajați. Mai mult de un sfert sunt colegi noi, care s-au alăturat echipei în ultimii 2-3 ani, iar mai mult de jumătate, poate chiar trei sferturi, nu s-au mai întâlnit fizic din 2020, decât, poate, la vreo petrecere ori eveniment punctual. Au nevoie de conectare, au nevoie să relaționeze, să se cunoască.
Ce poți face?
Ca să fiți toți împreună, te-ai gândit să mergeți într-un teambuilding pentru că este o modalitate excelentă de a aduce echipa împreună într-un cadru relaxat. Numai că nu ai vrea să vă simțiți stingheri, să fie o atmosferă ciudată ca atunci când mergi la o nuntă cu sute de invitați și tu îi cunoști doar pe miri. În acest caz, spargi gheața cu câteva exerciții de improvizație, care au rolul de a face și prezentările într-un mod creativ, intens și de impact.
Apoi… vă jucați. Dar un joc strategic, pe mini-echipe. De exemplu, le propui să intre într-o competiție acerbă pentru a construi cel mai frumos oraș, iar la finalul jocului observă că, de fapt, au construit cu toții un singur oraș imens. Când eforturile se unesc, există mereu un sigur câștigător – echipa, adică exact ce-ți dorești.
Situația 2
Ultimii ani au fost grei, provocatori, cu schimbări multe și profunde. Poate a fost nevoie să-ți restrângi activitatea, să-ți reduci costurile, să renunți la un proiect, la prime și bonusuri. Oamenii cei mai importanți au rămas alături de tine, iar acum, pe lista ta de priorități este să le mulțumești și să le transmiți un mesaj de încredere.
Cum poți face asta?
“Vara trecută, am organizat pentru unul dintre clienții noștri o experiență de… supraviețuire. În primul rând, am ales un cadru natural de poveste și i-am ales ca și complici pentru a facilita această activitate pe cei mai tari profesioniști în tehnici de supraviețuire în sălbăticie, cu super-background militar și experiență în trupele speciale.
Toti participanții au fost împărțiți în patru echipe formate din câte nouă colegi care nu s-au prea văzut sau chiar cunoscut în ultimii 2-3 ani. Fiecare echipă a primit la plecare câteva elemente cheie – topor, lopată cu busolă, prelată etc., iar restul <comorilor> a trebuit să fie descoperite pe traseu.
Trebuie să precizăm că traseul prin pădure a fost făcut cu câteva zile înainte, special pentru acest eveniment, după care a fost cartografiat și documentat. El a fost gândit să fie accesibil pentru toată lumea, dar a fost presărat și cu poteci noroioase și pârâuri care a trebuit să fie <reamenajate> în mod inteligent, pentru a fi traversate.
S-au improvizat poduri, s-au întins mâini, s-a oferit ajutor, s-au făcut sacrificii pentru binele celorlalți. De fapt, a ieșit la iveală spiritul de echipă, în cel mai sincer mod. Iar dorința de a câștiga și caracterul inedit, interesant și practic al activității, i-au determinat pe participanți să se implice cu superpasiune. Exact așa cum vrei să-ți vezi echipa și la birou :-)”, povestește Oana Pascu, fondator Complice.ro.
Situația 3
Coordonezi o echipă de proiect de zece angajați, care lucrează remote, și pe lista ta de priorități este ca, în ciuda faptului că nu se văd, să le creezi cadrul în care să se apropie și să comunice și colaboreze mai ușor.
Ce poți face?
Te-ai gândit să-i scoți la o masă într-o zi, să se întâlnească cu toții, dar într-un mediu mai relaxat, în afara biroului. Dacă i-ai aduce împreună, tot fără să se vadă, dar să se cunoască?
Îi scoți la o cină pe nevăzute, o experiență-n echipă prin care poți demonstra, cu ajutorul unui chef celebru, că privarea de un anumit simț accentuează celelalte simțuri active – demonstrație condimentată cu distracție maximă și râsete copioase. Crezi că vor uita prea curând această experiență inedită trăită împreună? Ca să nu mai zicem că vor lucra mai ușor și ”pe nevăzute”.
Situația 4
Ai o echipă de vânzări cu oameni foarte buni, cu rezultate excelente, dar supercompetitivi. Pe lista ta de priorități este să le stimulezi spiritul competitiv, dar parcă ai vrea să și-l manifeste în altă parte, nu între ei, la birou.
Ce poți face?
Poți crea un mediu competitiv sănătos și poți deschide calea spre cooperare, depășirea limitelor și încrederii în sine cu o sesiune de Grand Prix pe circuit. Toți parcurg circuitul pentru a se familiariza cu el, apoi intră in competiție și cei care au înregistrat cei mai buni timpi se așază la linia de start pentru marea finală. Un fel de Formula 1 în interpretarea voastră. Poate chiar cu baia de șampanie de la final.
Situația 5
Ați lansat de curând un proiect de anvergură, foarte important pentru companie, iar echipa a fost a înălțime. Pe lista de priorități este să sărbătorești succesul de echipă într-un mod creativ. Ce zici de un zbor cu balonul? Sau un treasure hunt memorabil?
Situația 6
Crezi că veți încheia primul trimestru din 2023 cu rezultate peste obiectivele stabilite la începutul anului. Pe lista de priorități este ca oamenii să se simtă apreciați pentru rezultatul de echipă. Ați putea să ieșiți la bere. Dar dacă echipa ta și-ar crea propria bere la un atelier privat de homebrewing?
Situația 7
Trebuie stabilite obiectivele și planurile pentru următoarele trimestre. Pe lista de priorități e ca pentru următorul strategy meeting sau top management working session să găsești un mediu de lucru stimulant, care să scoată pe masă idei cât mai creative, nu? Ce zici de un loc inedit, izolat sau exclusivist, populat cu cai și căprioare, unde masa se servește într-un iglu între copaci? Sau, dacă-ți dorești ceva mai elegant și impunător, poți alege un conac, în mijlocul unei vii, aproape de o cramă, unde veți participa și la un atelier de cupaje.
Și ar mai fi multe situații pentru care angajații merită și trebuie recompensați. Cât mai original și creativ, desigur.
Ce se află pe lista ta de priorități?