Numărul joburilor remote scade abrupt, pentru prima oară în ultimii trei ani. Nivelul candidaturilor pentru aceste posturi e însă la nivel-record

2023 pare să fie primul an în care angajatorii fac pași concreți în direcția readucerii angajaților la programul de lucru de la birou, în condițiile în care numărul joburilor remote, postate în ultima lună, este la cel mai scăzut nivel al ultimilor trei ani și la jumătate.

Totuși, interesul candidaților pentru joburile ce pot fi făcute de acasă se menține ridicat, iar numărul de candidaturi din ultima lună este la cota maximă a ultimilor patru ani.

“Despre revenirea masivă a angajaților la birou se discută deja de mai bine de un an, însă până acum s-a făcut în pași mici, etapizat și fără un impact major asupra numărului de posturi remote scoase pe piață. Explicația stă în faptul că angajatorii știau că această opțiune a devenit, în timp, o condiție importantă pentru cei care căutau să se angajeze și nu o puteau ignora într-un climat caracterizat de un deficit de candidați”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales la eJobs, cea mai mare platformă de recrutare din România.

În februarie-martie 2022, fuseseră postate aproape 3.000 de locuri de muncă remote pe ejobs.ro. În aceeași perioadă din 2023, numărul a scăzut la circa 1.500. Pentru acestea au fost înregistrate peste 116.000 de candidaturi. În februarie-martie 2022, numărul candidaturilor pentru joburile remote a fost de circa 104.000.

Sectorul call-center/ BPO continuă să propună cele mai multe joburi remote, însă la jumătate, din punct de vedere numeric, față de februarie-martie 2022. Într-un ritm substanțial redus față de 2022, dar cu prezență pe zona oportunităților remote, se află și angajatorii din advertising/ marketing/ PR, IT/ telecom, training și servicii. Cele mai multe anunțuri din ultima lună sunt pentru candidații entry-level, cu maximum doi ani de experiență.

Dacă numărul de joburi care permit munca de acasă a scăzut, volumul de candidaturi pe care le generează este în creștere. Cele 116.000 de candidaturi înregistrate în ultima lună pentru aceste joburi reprezintă 13,5 la sută din total – de peste zece ori mai mult decât pentru joburile din străinătate, de exemplu. “Deși tendința este de a readuce oamenii la birou, pentru angajatorii care au dificultăți în a găsi candidații potriviți poate deveni un avantaj competitiv major acest tip de flexibilitate prin care oferă angajaților libertatea de a alege cum doresc să lucreze – la sediu, de acasă sau hibrid”, arată Roxana Drăghici.

Cel mai interesați de aceste joburi sunt candidații din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei aflați la primul job sau care au intrat recent pe piața muncii, respectiv tinerii între 18 și 24 de ani. Segmentul 36-45 de ani generează de trei ori mai puține candidaturi pentru această categorie de locuri de muncă. Pentru candidații 45+, reprezintă o opțiune pe care aproape nu o iau în calcul. Mai puțin de 5.000 de candidaturi au venit din partea lor, în ultima lună.

În acest moment, pe eJobs.ro sunt disponibile peste 28.000 de locuri de muncă.

DESPRE EJOBS

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Elveția. Cu 4,9+ milioane de CV-uri, peste două milioane de vizitatori unici pe lună și 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, este cea mai mare platformă de recrutare la nivel local.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share