Cegeka România: Cei trei muschetari

Când spui Cegeka România, cei mai mulți oameni fac asocierea cu un nume cunoscut pe piața IT&C autohtonă. Compania, belgiană la origini, are în România două divizii de Business: Dezoltare Software și Infrastructură. Cu peste 3.500 de angajați la nivel de grup și peste 350 în România, Cegeka este un furnizor important de soluții IT&C și este axată pe dezvoltarea, implementarea și managementul de aplicații IT și infrastructuri, pentru companii medii și mari, medii de tip enterprise.

Cu aceste informații în minte și cu multă curiozitate de a afla ce se întâmplă în spatele numelui și imaginii Cegeka România, am pornit într-o sesiune de explorare, pentru a cunoaște trei dintre cei șase oameni care caută și aduc noi angajați în companie – “veteranii” echipei de recrutare.

Echipa de recrutare Cegeka România s-a format la începutul anului 2013. “Cei trei muschetari”, așa cum se autointitulează, colaborează de peste trei ani: Cristi Neacșu – Talent Aquisition, Mihaela Joian – HR Manager și Raluca Cioran – Talent Acquisition. Au un background comun, într-o companie de consultanță în domeniul resurselor umane. Dacă-i urmărești în timp ce sunt la birou, într-o zi obișnuită, n-ai cum să nu observi că, pentru ei, recrutarea este mai mult o pasiune decât un job. Lucrurile ce ar putea părea comune oricărei alte echipe sunt transformate și adaptate stilului lor. Fiecare are un rol bine definit în cadrul echipei, se axează pe profiluri specifice pe care le recrutează și se completează reciproc.

Cristi este Talent Aquisition și se ocupă de procesele de recrutare pentru SOFAR (SOftware FActory România), divizia de Software Developement a Cegeka România. Pe lângă înțelegerea procesului de recrutare, Cristi este și genul de persoană care poate înțelege un profil de developer doar analizându-l câteva secunde și având 2-3 elemente de bază, de la care să pornească. Un tip cu un stil personal și vestimentar unic – cămașă în carouri, papion și un zâmbet ștrengăresc, cu o gamă impresionantă de ceaiuri pe birou -, care reușește să ofere o pată de culoare echipei din care face parte.

“E important să-ți placă ce faci și să o faci în mod autentic, să-ți fie firesc. Pentru mine, domeniul resurselor umane este un teritoriu pe care încă îl explorez. Am început ca trainer. Ulterior, am fost atras de modul în care operează o companie și care sunt nevoile de business cele mai stringente. Mi-am dat seama că industria IT mă atrage cel mai mult și că aici aș putea aduce un impact semnificativ, prin maparea talentelor din piață cu nevoile de business. În prezent, mă ocup de recrutarea profilelor tehnice, în special profilelor de programatori, pe diferite tehnologii sau limbaje de programare: .NET, C++, Sitecore, Java, Navision etc. Utilizez mai multe mijloace de comunicare pentru a intra în discuție cu acești candidați, pentru a afla nevoile lor și a le prezenta proiectele variate pe care le avem la nivel de companie, mediul și stilul nostru de lucru. În fond, doar suntem Agile Promoters!”, spune Cristi, probabil unul dintre cei mai fresh recruiteri din domeniul IT&C din România.

În timp ce vorbesc cu Cristi, își face apariția și Raluca, ca și cum ar apărea în completarea peisajului și pentru a aduce un suflu nou, de bună dispoziție. Raluca este Talent Aquisition pe CGMSC (Cegeka Global Managed Services Center), divizia de Infrastructură a Cegeka România. Energică, cu un zâmbet larg pe față și o doză clară de optimism. Îi place mediul de lucru de aici și, în special, echipa. “Mă ocup de recrutarea colegilor pentru divizia de Infrastructură, profiluri variate de suport tehnic, de la profiluri de L1 și până la Level 3, pe o gamă variată de soluții tehnice și tehnologii, atât poziții de Network, cât și de System Engineer Wintel/Linux/Unix/Citrix. Îmi place ce fac și o fac cu pasiune, pentru că îmi place ce construim aici, împreună. Cred că avem una dintre cele mai frumoase echipe din industria asta. Țin să subliniez cuvântul echipă, fiindcă asta suntem și așa ne comportăm. Atât colegii din suport, cât și cei din software development, sunt bine pregătiți, profesioniști și, în același timp, știu să glumească și să se bucure de unicitatea momentelor petrecute cu ceilalți colegi. Este un mediu de lucru fain, în care poți să crești atât ca profesionist, cât și ca persoană”.  

Din fundal, Mihaela îi privește pe cei doi și se distrează pe seama faptului că ei susțin că divizia de care fiecare e responsabil este mai interesantă și mai atractivă. Evident, zâmbește. Mihaela este HR Manager în cadrul Cegeka România și este parte din echipă de trei ani. O persoană caldă, sinceră și deschisă, Mihaela povestește despre provocările pe care le întâlnește împreună cu echipa ei, zi de zi, când vine vorba de recrutarea noilor colegi. Este o persoană puternică, adaptabilă și asta se vede de la prima interacțiune cu ea.

“În acest domeniu sunt tot felul de provocări cărora trebuie să le faci față. Totul se schimbă foarte repede. Mereu trebuie să fim pregătiți, să oferim oamenilor posibilitatea de a se dezvolta. În fiecare zi, învăț ceva nou, fie din interacțiunea cu echipa de management, fie din discuțiile pe care le am cu echipa, colegii sau candidații. Îmi place că aici pot veni în permanență cu sugestii. Se pune accent pe dezvoltare, inovare, îmbunătățiri, pe noi modalități de a ne promova și de a ajunge cât mai facil la viitorii colegi. Am învățat și ne-am dezvoltat ca echipă, lucrăm bine împreună și vedem rezultatele efortului depus: de la un an la altul, creștem – chiar ne-am dublat numărul în ultimul an. Facem asta într-o manieră naturală, firească, în congruență cu nevoile companiei”, conchide Mihaela, în timp ce își soarbe cappuccino-ul din cana cu imprimeul “șefă de treabă”.

La Cegeka, se pune mare accent pe felul în care lucrează echipa de recrutare: aproape de candidați, într-o manieră transparentă și deschisă, accentuând partea de comunicare și luând în calcul nevoile și așteptările candidaților. “Este firesc să fie așa. Avem background în consultanță, motiv pentru care ne raportăm mereu la echilibrul companie – candidat. Prezentăm informații cât mai detaliate, astfel încât să creăm așteptări realiste candidaților”, spune Mihaela, cu un zâmbet dezarmant, ca o descriere a interacțiunii pe care echipa de recrutare o are cu potențiali viitori angajați. “Toți am trecut prin procese de recrutare, de-a lungul timpului, și este frustrant să nu ai un răspuns final din partea unei companii, indiferent de rezultat. Candidații care trec prin procesul de recrutare cu noi știu că vor primi un răspuns și, dacă doresc asta, inclusiv sfaturi de îmbunătățire în raport cu zonele tehnice testate”, concluzionează Mihaela.

Mihaela și echipa ei păstrează o strânsă legătură cu Business-ul. Atât colegii din operațional, cât și management-ul, sunt implicați în procesele de recrutare, pentru a le oferi candidaților o privire de ansamblu cât mai detaliată. “Există întâlniri săptămânale cu Business-ul, pentru a discuta schimbările apărute și a ne adapta la nevoile lor. Ei știu că pot conta pe echipa de recrutare, pentru identificarea de noi profiluri pe piață, chiar dacă sunt profiluri tip struțo-cămilă, dar și pentru oferirea de informații cât mai relevante în raport cu ce se întâmplă pe piața de IT&C din România”, spune Mihaela.

Cât despre beneficiile pe care le oferă compania angajaților, zona acoperită este foarte largă: activități sportive, acces la sală și piscină, abonamente medicale și stomatologice, bugete pentru fiecare echipă, pentru ieșiri periodice, sală de masaj la birou, evenimente care să faciliteze accesul persoanelor din afara companiei la modul de lucru din Cegeka România (ex: Java Nocturne, .NET Nocturne, etc.) și bugete anuale pentru training-uri.

În plus, există o serie de inițiative care să îi încurajeze pe angajați să socializeze și să exploreze noi maniere de relaxare: campionat de foosball, turneu de poker, ieșiri săptămânale la fotbal sau baschet. “Suntem în plin campionat de fotbal. Participăm la turneul companiilor din IT&C. Vrem să ajungem cât mai sus, deși este primul an în care participăm. În fiecare săptămână, mergem să susținem echipa. Alături de cântece în care îi lăudăm pe băieți, avem și pampoane, pentru a colora atmosfera”, spune Raluca, râzând. “Chiar și Lucian, CEO-ul nostru, ne încurajează și este încrezător că avem șanse la podium”, completează Mihaela și Cristi.

La finalul discuției cu echipa de recrutare Cegeka Romania, am constatat că, deși e vorba de un mediu multicultural de lucru, există factorul unicitate, care nu se pierde. Fiecare membru al echipei aduce ceva din felul său de-a fi și, fără să facă mari eforturi în acest sens, cei trei se completează într-o manieră non-conformistă, aparte, față de ce se întâmplă în alte companii de acest gen.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share