Cel mai mare program de testare a săptămânii “scurte”: productivitatea companiilor a explodat, iar angajații ar reveni la 40 de ore doar pentru 10-50% în plus

Foto: Jacky Chiu

Companiile care le-au acordat angajaților o zi liberă suplimentară pe săptămână, fără nicio reducere a salariului, au înregistrat o creștere a veniturilor, în medie, cu 38 la sută, plus o reducere a ratei absenteismului și a numărului de demisii, arată un studiu realizat de organizația non-profit 4 Day Week Global.

Angajații s-au simțit mai puțin stresați și mai puțin epuizați și au raportat rate mai mari de satisfacție legată de echilibrul muncă-viață personală. Rezultatele arată și scăderi semnificative ale duratei și frecvenței navetei, dar și alte rezultate pozitive pentru mediu. Niciuna dintre organizațiile participante nu are de gând să revină la o săptămână de lucru de cinci zile.

Peste 30 de companii și aproape 1.000 de angajați, din țări precum SUA, Irlanda și Australia, au participat la programul-pilot de șase luni, coordonat de 4 Day Week Global.

Companiile au acordat o notă de 9 din 10 pentru acest test și și-au exprimat satisfacția în ceea ce privește productivitatea și performanța lor generală. Veniturile au crescut cu mai mult de un punct procentual în fiecare lună, cu o creștere totală de opt la sută în timpul testului. Față de aceeași perioadă din 2021, ele au crescut cu 38 la sută.

Și angajații au evaluat pozitiv proiectul-pilot. 97 la sută dintre ei vor să continue cu o săptămână de patru zile. Mai mult decât atât, 70 la sută afirmă că următorul lor angajator ar trebui să le ofere un salariu cu zece până la 50 la sută mai mare pentru ca ei să se întoarcă la un program de cinci zile. Mai mult de unu din zece spune că nicio sumă de bani nu i-ar putea face să se întoarcă.

Sănătatea și bunăstarea participanților s-au îmbunătățit în cele șase luni, a observat profesorul asociat Wen Fan, de la Boston College. “O gamă largă de măsurători ale bunăstării au arătat o îmbunătățire semnificativă, inclusiv nivelul de stres, epuizarea, oboseala și conflictul muncă-familie. Sănătatea fizică și mentală s-a îmbunătățit, alături de satisfacția în mai multe domenii ale vieții, care poate fi legată de faptul că oamenii dorm mai bine și fac mai multă mișcare”.

Cercetătorul principal, profesorul Juliet Schor, de la Boston College, a remarcat un rezultat important. “Am fost încurajați de faptul că participanții nu au înregistrat o creștere a intensității muncii. Acest lucru sugerează că strategia de reorganizare a muncii a reușit și că performanța nu a fost obținută prin accelerare, ceea ce nu ar fi nici sustenabil, nici de dorit”.

Unul dintre participanții la test, Jon Leland, Chief Strategy Officer la platforma de crowd-funding Kickstarter, spune că săptămâna scurtă a fost transformatoare pentru afacerea sa și pentru angajați. “Oamenii sunt mai concentrați, mai implicați și mai dedicați, și ne ajută să ne atingem obiectivele mai bine decât înainte. O mai mare retenție a angajaților și un proces de recrutare mai rapid au fost surprinzător de puternice pentru îmbunătățirea rezultatelor de business. Realizăm mai multe ca organizație și le oferim angajaților timp ca să înceapă noi proiecte creative, să se odihnească și să fie alături de familiile lor. E un câștig real pentru ambele părți”.

“După ce am trecut la acest nou mod de lucru, am constatat că, dacă avem cu adevărat grijă de angajații noștri, dacă-i ascultăm și le arătăm că aportul și munca lor sunt apreciate, asta se întoarce în fiecare zi la simPRO prin angajament mai mare, retenție și servicii și asistență excepționale pentru clienți”, adaugă Rod Lacey, Chief People Officer la compania de software simPRO.

Pentru Charlotte Lockhart, co-fondatoarea 4 Day Week Global, rezultatele studiului sunt doar o confimare a ceea ce aflase deja de-a lungul carierei sale. “Când co-fondatorul Andrew Barnes și cu mine am fost pentru prima dată martori ai beneficiilor săptămânii de patru zile, în 2018, am știut că trebuie să împărtășim ce am învățat. Rezultatele prezentate în raport dovedesc ce știam deja și așteptăm cu nerăbdare să extindem această cercetare în lunile următoare, pe măsură ce alte organizații dintr-o serie de industrii și economii fac trecerea la lucrul cu program redus și axat pe productivitate. Schimbarea este iminentă”.

Concluziile studiului pot fi găsite aici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share