IT-știi din București câștigă mai puțin cu 40 la sută decât cei din Varșovia și jumătate cât cei din Praga 

Un studiu regional, efectuat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, arată că venitul anual mediu al specialiștilor din IT&C din București este mai redus cu 40 la sută decât cel din Varșovia și la jumătatea celui din Praga.

Potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox, chiriile spațiilor de birouri din București sunt printre cele mai reduse la nivel regional și continental, lucru ce reprezintă un punct major de atracție pentru companiile din IT&C, alături de forța de muncă disponibilă și nivelul salariilor pentru specialiștii din acest sector.

Deși nivelul chiriilor prime din București a continuat să crească în trimestrul al treilea, până la 19,5 euro/ mp/ lună, față de 18,5 euro la începutul anului, Capitala rămâne printre cele mai ieftine destinații din Europa în acest segment imobiliar. În Budapesta și Varșovia, chiriile prime se situează la 24,5, respectiv 24 euro/ mp/ lună, iar în Praga se înregistrează un nivel chiar mai ridicat, de 27 euro. În Sofia, birourile se închiriază cu un maxim de 15 euro /mp.

Un studiu regional, efectuat de Cushman & Wakefield, arată că venitul anual mediu al specialiștilor din IT&C din București este mai redus cu 40 la sută decât cel din Varșovia și la jumătatea celui din Praga. 

”Bucureștiul este unul dintre hub-urile tehnologice din Europa Centrală și de Est, dacă ne uităm la investițiile pe care companiile din acest sector le-au făcut aici în ultimii ani. Din perspectivă imobiliară, în ultimii zece ani, această industrie a cumulat peste un milion mp de birouri închiriați doar în București – circa 40 la sută din volumul tranzacționat în acest interval. Deși anul acesta a venit cu multe provocări, aceste companii au continuat să fie active pe piața închirierilor de spații de birouri, cu circa 80.000 mp închiriați în primele nouă luni din 2022 – 35 la sută din totalul suprafeței contractate în București”, declară Mădălina Cojocaru, partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Suprafața de spații de birouri închiriate în București, în ianuarie-septembrie, a totalizat 222.600 mp, încreștere cu cinci la sută față de perioada similară din 2021. Peste 60 la sută din acest volum, 137.000 mp, a fost reprezentat de cerere nouă, excluzând renegocierile contractelor existente.

Cererea nouă a depășit suprafața proiectelor livrate în primele trei trimestre din 2022 în București, proiecte ce au totalizat 105.500 mp, astfel că rata de neocupare a spațiilor de birouri a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea, până la 14,4 la sută. Activitatea de dezvoltare se menține la niveluri extrem de reduse. Până la finalul anului viitor, este programată livrarea a doar șase proiecte, cu o suprafață cumulată de 129.000 mp.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent, cuprinde o echipă de peste 80 de profesioniști ce oferă o gamă completă de servicii de consultanţă imobiliară investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajați în peste 60 de țări. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanță în gestionarea activelor şi investițiilor, piețe de capital, închirieri, administrarea proprietăților, reprezentarea chiriașilor, servicii de proiect și evaluare.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share