Cele mai bune (și cele mai rele) țări pentru expați, în 2022. Mexic, Indonezia, Taiwan, pe podium, Kuweit, Noua Zeelandă și Hong Kong – de evitat

Mexic, Indonezia, Taiwan, Portugalia, Spania, Emiratele Arabe Unite, Vietnam, Thailanda, Australia și Singapore sunt cele mai bune destinații pentru expați în 2022, potrivit Expat Insider, studiul realizat de InterNations, cea mai mare comunitate de expați din lume, cu peste patru milioane de membri. Cele mai proaste destinații sunt Kuweit, Noua Zeelandă, Hong Kong, Cipru, Luxemburg, Japonia, Africa de Sud, Turcia, Italia și Malta.

Cu aproape 12.000 de respondenți, a noua ediție a Expat Insider este unul dintre cele mai ample sondaje despre viața și munca în străinătate și oferă informații despre viața de expat în 52 de destinații.

Podiumul este ocupat de Mexic (locul 1), Indonezia (2) și Taiwan (3). Toate cele trei țări punctează decisiv în indicii privind ușurința de instalare și finanțele personale. Ultimele trei destinații, Kuweit (locul 52), Noua Zeelandă și Hong Kong, au performanțe slabe în ceea ce privește finanțele personale ale expaților. În timp ce Kuweit se situează printre cele mai proaste destinații la nivel mondial pentru toți factorii luați în calcul, expații din Noua Zeelandă nu găsesc suficiente oportunități de carieră, iar cei din Hong Kong sunt nemulțumiți de atmosfera din această țară.

Mexic: Țara în care este cel mai ușor să te stabilești

Expații din Mexic sunt mulțumiți de situația lor financiară (locul 2) și de ușurința de a te stabili aici (1). De fapt, țara se află pe primul loc în subcategoriile amabilitate locală, găsirea de prieteni și cultură și primire. Străinii găsesc că locuitorii locali sunt prietenoși (90 la sută vs. 66 la sută la nivel global) și consideră că e ușor să-și facă prieteni (75 la sută vs. 42 la sută la nivel global). Dacă 64 la sută dintre ei cred că e ușor să obțină o viză ca să se mute aici (vs. 56 la sută la nivel global) și 53 la sută au probleme cu birocrația locală (vs. 39 la sută la nivel global).

Mexic are cele mai slabe rezultate în ceea ce privește indiciile privind munca în străinătate (locul 17) și calitatea vieții (24). Expații apreciază varietatea și opțiunile culinare (92 la sută vs. 77 la sută la nivel global) și mediul natural (90 la sută vs. 83 la sută la nivel global), dar sunt nemulțumiți de calitatea aerului (36 la sută vs. 19 la sută la nivel global). În general, 91 la sută dintre expatriați sunt mulțumiți de viața lor în Mexic.

Indonezia: Doi din trei expați spun că venitul lor e mai mult decât suficient ca să ducă o viață confortabilă

Indonezia stă excelent la indicii ca ușurința de a te stabili aici (locul 1) și finanțele personale (3): aproape doi din trei expați (64 la sută) spun că venitul disponibil al gospodăriei lor este mai mult decât suficient ca să ducă o viață confortabilă (vs. 45 la sută la nivel global). Țara se clasează în top în Indicele Expat Essentials (locul 6), care se datorează în principal subcategoriilor limbă (locul 6) și locuință (2). Locuințele sunt ușor de găsit (84 la sută vs. 54 la sută la nivel global) și au un preț decent pentru cumpărători sau chiriași (74 la sută vs. 39 la sută la nivel global).

Taiwan: Siguranță și stabilitate financiară

Taiwan ocupă cel mai bun loc în clasamentul privind calitatea vieții (locul 2). Asistența medicală este accesibilă (100 la sută vs. 61 la sută la nivel mondial) și disponibilă pe scară largă (98 la sută vs. 73 la sută) și, în general, se simt în siguranță (98 la sută vs. 81 la sută). Taiwan se situează printre primele zece țări la indicii ca ușurința de a te stabili aici (locul 6) și finanțele personale (8). 70 la sută dintre străini sunt mulțumiți de situația lor financiară vs. 60 la sută la nivel global.

Atuurile celorlalte țări din top 10  sunt “soare, prietenie și multe de făcut” (Portugalia), “cea mai bună calitate a vieții” (Spania), “oportunități de carieră extraordinare” (Emiratele Arabe Unite), “finanțe personale” (Vietnam), “finanțe, viață socială și asistență medicală” (Thailanda), “muncă și relaxare” (Australia) și “viața de zi cu zi” (Singapore).

Sursa: InterNations

De evitat

Kuweit: Calitate scăzută a vieții și lipsa prietenilor

Kuweit nu numai că ocupă ultimul loc în Expat Insider, dar se află pe ultimele zece locuri în fiecare indice. Țara este repetentă la calitatea vieții și ușurința de a te stabili aici (locul 52). Expații sunt nemulțumiți de mediul natural (65 la sută vs. 8 la sută la nivel global) și simt că nu-și pot exprima deschis opiniile (57 la sută vs. 18 la sută). Ei percep locuitorii locali ca fiind neprietenoși (44 la sută vs. 17 la sută la nivel global) și își evaluează negativ viața socială (50 la sută vs. 26 la sută).

Indicele privind munca în străinătate (locul 51) nu arată cu mult mai bine. Străinii sunt nemulțumiți de oportunitățile de carieră (39 la sută vs. 22 la sută la nivel global) și de echilibrul dintre viața profesională și cea privată (37 la sută vs. 19 la sută). Kuweit stă cel mai bine la finanțe personale (locul 45): 76 la sută dintre expați consideră că venitul gospodăriei lor este suficient sau mai mult decât suficient pentru a duce o viață confortabilă (vs. 72 la sută la nivel global). Per total, 37 la sută dintre expați sunt mulțumiți de viața lor aici.

Celelalte “codașe” nu sunt pe placul expaților pentru că “e prea greu de găsit un loc de muncă și e o țară prea scumpă” (Noua Zeelandă, locul 51), “oferă perspective de carieră bune, dar nu există loc pentru creativitate” (Hong Kong), “nu oferă destule perspective de carieră” (Cipru), “expații nu au nimic de făcut” (Luxemburg), “viața profesională și personală este dificilă” (Japonia), “expații își fac griji pentru locul de muncă și siguranța lor” (Africa de Sud), “este cel mai prost cotat loc pentru munca în străinătate” (Turcia), “dificultățile din viața de zi cu zi” (Italia) și “calitatea scăzută a vieții” (Malta, locul 43).

Despre InterNations Expat Insider 2022

Pentru sondajul său anual, InterNations a cerut unui număr de 11.970 de expați, de 177 de naționalități și care trăiesc în 181 de țări sau teritorii, să furnizeze informații despre diverse aspecte ale vieții de expat. Participanții au evaluat până la 56 de aspecte diferite ale vieții în străinătate, pe o scară de la unu la șapte. Pentru a figura în clasamentul general, a fost necesară o dimensiune a eșantionului de cel puțin 50 de participanți la sondaj pentru fiecare destinație.

DESPRE INTERNATIONS

Cu peste patru milioane de membri în 420 de orașe, este cea mai mare comunitate globală și o sursă de informații pentru persoanele care trăiesc și lucrează în străinătate. Oferă networking și socializare la nivel global și local, online și față în față, la circa 6.000 de evenimente și activități/ lunar. Serviciile online includ forumuri de discuții și articole utile cu experiențe personale de expat, sfaturi și informații despre viața în străinătate. InterNations face parte din New Work SE, un grup de branduri care oferă produse și servicii pentru o viață profesională mai bună.

Articolul anterior

Furnizorul de servicii IT ddroidd își continuă extinderea și deschide al doilea birou în România, în Iași

Articolul următor

Wizz Air lansează una dintre cele mai ample campanii de recrutare din România. Salarii de la 45.000 de lei/an plus bonusuri

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share