Banner

VIDEO. Cinci cărți recomandate de Bill Gates, pentru vacanța de vară

Foto: gatesnotes.com

Ca în fiecare vară, fondatorul Microsoft – un cititor pasionat – a întocmit o listă a cărților sale preferate. Cele cinci titluri recomandate în acest an au intrat direct în topul preferințelor sale din toate timpurile.

“Vara este un moment excelent pentru o <evadare>: la plajă, la munte sau în lumea unei cărți grozave. Anul acesta, m-au atras chiar mai mult decât de obicei cărțile care m-au purtat spre alte locuri. Cărțile din lista de lectură de vara aceasta m-au împins dincolo de propriile mele experiențe. Am învățat câteva lucruri care au aruncat o lumină nouă asupra modului în care experiențele noastre de viață ne modelează și asupra direcției în care se îndreaptă omenirea”, scrie Bill Gates, pe blogul său.

J.D. Vance: Hillbilly Elegy

“Cunosc realitatea din austera Appalachia – descrisă în această carte teribilă, sfâșietoare – doar din experiențele altora. Vance a fost crescut în mare parte de bunicii săi iubitori, dar volatili, care au intrat în viața lui după ce tatăl l-a abandonat și mama a manifestat puțin interes în a-și educa fiul. Împotriva tuturor așteptărilor, a supraviețuit după o copilărie haotică și plină de neajunsuri, pentru a ajunge tocmai la Yale Law School. În timp ce cartea oferă o perspectivă despre câteva dintre problemele complexe ale culturii și familiei din spatele sărăciei, adevărata magie stă chiar în poveste și în curajul lui Vance de a o spune”.

Yuval Noah Harari: Homo Deus

“Am recomandat cartea precedentă a lui Harari, Sapiens, în lista de lectură din vara trecută, iar această continuare este la fel de provocatoare și ușor de citit. Homo Deus susține că principiile care au organizat societatea vor suferi o transfomare uriașă în secolul al XXI-lea, cu consecințe dramatice asupra vieții pe cum o știm. Până acum, societatea a fost modelată fie după reguli religioase despre cum să trăiești o viață bună, fie după mai multe obiective <pământești>, precum scăparea de boală, foamete și război. Oare cum ar fi lumea dacă chiar am ajunge să găsim o soluție pentru a scăpa de aceste probleme?”.

Jimmy Carter: A Full Life

“Chiar dacă fostul președinte a scris deja mai mult de două duzini de cărți, a reușit cumva să păstreze câteva anecdote minunate pentru acest tur rapid și condensat al vieții sale fascinante. Mi-a plăcut la nebunie să citesc despre creșterea nemaipomenită a lui Carter până la cea mai înaltă poziție în stat. Cartea vă va ajuta să înțelegeți cum o copilărie petrecută în Georgia rurală, într-o casă fără apă și electricitate, i-a conturat perioada petrecută în Casa Albă”.

Trevor Noah: Born a Crime

“Ca un vechi fan The Daily Show, a fost o plăcere să citesc acest memoir despre modul în care gazda emisiunii s-a apropiat de comedie, după o viață în care a aflat ce înseamnă să fii omul nepotrivit în locul nepotrivit. Cu o mamă de culoare, din Africa de Sud, și un tată alb, elvețian, în timpul apartheid-ului din Africa de Sud, Trevor a venit pe lume într-o țară în care relațiile interrasiale erau interzise. O mare parte din povestea lui Noah despre copilăria trăită în Africa de Sud este tragică. Totuși, așa cum știe oricine îi urmărește monologurile nocturne, poveștile sale emoționante vă vor aduce zâmbete”.

Maylis de Kerangal: The Heart

“Deși această carte poate fi găsită în secțiunea de ficțiune, ceea ce a făcut Kerangal aici, prin această explorare a propriei dureri, este mai aproape de poezie decât orice altceva. În mare, ea povestește despre un transplant de inimă: un tânăr moare într-un accident, iar părinții lui decid să-i doneze inima. Cartea folosește un limbaj frumos, pentru a te conecta profund cu oameni care pot fi în poveste doar câteva minute. De exemplu, de Kerangal dedică mai multe pagini prietenei chirurgului care efectuează transplantul, chiar dacă nu veți mai întâlni personajul în altă zonă a cărții”.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share