Care este cea mai importantă resursă dintr-o companie? Ei bine, depinde pe cine întrebi. Cei care au cu adevărat succes vor răspunde, în majoritatea cazurilor, că angajații sunt cea mai de preț resursă a lor. Chiar dacă multe persoane nu agreează termenul de „resursă” atunci când vorbim despre angajați, adevărul este că problema în multe companii constă în modul în care oamenii sunt tratați, nu în felul în care sunt numiți.
Managerii de top înțeleg că oamenii, la fel ca orice altă resursă, trebuie valorificați. Procesul nu se încheie atunci când ai angajat pe cineva, abia atunci începe. Pentru a te asigura că este productiv, un angajat are nevoie de educație, îndrumare și sfaturi de perfecționare. Toate acestea pot veni natural doar în urma unei evaluări. Iată ce greșeli trebuie să eviți atunci când îți evaluezi angajații.
Nu folosești instrumentele potrivite
Evaluarea nu trebuie să fie nicidecum un proces subiectiv și aproximativ. Trebuie să se bazeze pe date concrete, pe performanțe atinse și pe indici de productivitate. Evident, toate aceste informații trebuie cuantificate și interpretate, proces deosebit de dificil atunci când nu ai parte de un software pentru HR (resurse umane). Nu poți propune planuri de acțiuni atunci când nu ai o bază solidă.
Nu iei în calcul rezultatele din întreaga perioadă de activitate
Există un motiv bine definit pentru care evaluările sunt realizate la o anumită perioadă de timp, și anume pentru a elimina eroarea de proximitate. Prin acest tip de eroare înțelegem procesul prin care, într-o evaluăre, se iau în calcul doar rezultatele sau eșecurile recente. O astfel de evaluare nu poate fi completă și nici relevantă pentru activitatea angajatului. Ideal este să începi evaluarea ținând cont de rezultatele obținute în trecut și să le compari cu cel actuale, pentru a observa o evoluție sau involuție a productivității.
Ții prea mult la prima impresie
Probabil că persoana pe care o evaluezi în acest moment te-a impresionat plăcut la prima convorbire, poate chiar la interviu. Chiar dacă rezultatele sale nu au fost pe măsura promisiunilor făcute la angajare, tinzi să omiți acest lucru datorită potențialului. În aceeași ordine de idei, poate că un angajat a început cu stângul și a greșit în cazul unei proceduri elementare, dar din acel moment a continuat să se perfecționeze. Nu lăsa prima impresie să interfereze cu o evaluare corectă, oricât de puternică ar fi fost.
Compari angajații
Așa cum nu există două persoane absolut identice, nici măcar în cazul clonelor, așa nu vei întâlni vreodată doi angajați identici. Chiar dacă lucrează pe același post și au aptitudini similare, fiecare angajat va avea propriul stil de muncă, propria personalitate și propriile valori. Să compari doi indivizi total diferiți și să tragi concluzii pe baza acestei comparații este total greșit.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Fiecare angajat trebuie evaluat în funcție de calitățile și defectele sale, pe baza datelor individuale scoase din rapoarte și nu prin comparația cu rezultatele altui angajat. Munca în echipă nu înseamnă ca fiecare angajat va contribui întotdeauna în mod egal. De aceea, cele mai de succes companii sunt cele în care abilitățile angajaților sunt complementare, nu identice.
Favorizezi angajații care îți seamănă
Este un fapt demonstrat științific că tindem să apreciem mai mult persoanele care ne seamănă. Chiar și la interviurile de angajare, managerii tind să favorizeze candidații care par să le oglindească modul de a gândi, valorile și calitățile. Până la un punct această atitudine este absolut normală, doar vrei să lucrezi cu oameni care îți împărtășesc viziunea, nu?
Problema apare atunci când subiectivismul începe să-ți afecteze judecata. Ce trebuie să analizezi este dacă angajatul a livrat rezultatele la timp și dacă a adus un plus prin acest proces. Faptul că nu și-a îndeplinit sarcinile în aceeași manieră precum ai face-o tu, sau în alt ritm, contează mult prea puțin. Obiectivitatea te poate salva de la a lua o decizie greșită, bazată doar pe afinități. Fii destul de deschis pentru a aplica ce ai învățat din erorile de până acum și angajații tăi îți vor fi, cu siguranță, recunoscători.