Cine face jocurile pe piața serviciilor de contabilitate, audit și consultanță fiscală, care a atins un nivel record în 2020

Cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de contabilitate, audit și consultanță fiscală, a ajuns la aproape 3,9 miliarde de lei în 2020, cu aproape patru la sută mai mult față de 2019 și cu 143 la sută peste nivelul din 2010, arată o analiză KeysFin, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

Pentru 2021, analiștii KeysFin estimează continuarea tendinței de creștere a cifrei de afaceri începută în 2010 și depășirea pragului de patru miliarde de lei. “Cu un rezultat net de peste un miliard de lei și capitaluri proprii de peste două miliarde, în 2020 (pentru prima dată în istorie), piața serviciilor de contabilitate, audit și consultanță fiscală este printre cele mai profitabile din România. Rentabilitatea Capitalului (ROE) a crescut la 55,5 la sută, iar Marja Rezultatului Net a ajuns la aproape 30 la sută în anul pandemiei”, declară Diana Florescu, analist economic KeysFin.

Rezultatul net a înregistrat maximul istoric în 2020

După un declin marginal în 2020, numărul de companii care au avut ca principal domeniu de activitate codul CAEN 6920 a crescut cu aproape 30 la sută față de 2010, la 11.800 în 2020. Numărul de angajați a scăzut cu 5,5 la sută față de 2019, însă a rămas cu 14 la sută peste nivelul din 2010, la 20.500. În 2020, rezultatul net a înregistrat maximul istoric de aproape 1,2 miliarde de lei, cu o creștere de 15,6 la sută față de anul anterior și de 565 la sută față de 2010.

Top cifră de afaceri & profitabilitate

British American Shared Services (Europe), entitatea care se ocupă de partea de contabilitate, audit și consultanță fiscală din grupul BAT (deținută de British American Global Shared Services Limited) a avut cea mai mare cifră de afaceri în 2020, 443,5 milioane de lei, și a reprezentat 11 la sută din totalul pieței. Clasamentul este completat de firmele din Big4: Ernst & Young, cu o cifră de afaceri de 392 milioane de lei, KPMG (211 milioane), PriceWaterhouseCoopers (202 milioane) și Deloitte (173 de milioane). Primele cinci entități au concentrat 37 la sută din total în 2020.

Din perspectiva profitabilității, PwC a fost lider în 2020, cu peste 40 milioane de lei, urmat de British American Shared Services (Europe), Ernst & Young, KPMG și Deloitte.

Pandemia a accelerat digitalizarea

De la verificarea unui eșantion la verificarea întregului portofoliu de facturi, de la inventarierea fizică a fluxului de stocuri la monitorizarea lor remote în timp real prin tehnologii video dedicate, contabilitatea și auditul virtual se traduc în primul rând printr-o calitate mai ridicată, obținută mai eficient decât în mod tradițional.

“Indiferent în ce stadiu de implementare se află companiile, direcția este clară: se modifică felul în care își colectează, procesează și păstrează datele. Se trece de la formatul fizic la cel digital, iar folosind capacitățile remote, ale celor de extragere a datelor din cloud sau prin platforme de data-sharing, companiile le pot transmite în siguranță mai departe contabililor, auditorilor sau consultanților fiscali. Interacțiunea fizică poate reveni, însă până atunci îi va ține locul comunicarea online – prin apeluri video, chat, e-mail”, arată analiștii Keysfin.

“Piața de contabilitate, audit și consultanță trebuie să facă eforturi pentru a rămâne cu un pas înainte: să investească în digitalizare și inovație, în procesele de securizare a datelor și mai ales în aptitudinile celor care le vor folosi. Spre exemplu, în automatizare pentru realizarea operațiunilor de rutină, de verificare a respectării regulilor de întocmire a situațiilor financiare sau în tehnologii de tip machine learning de identificare a tiparelor și de estimare a rezultatelor, pentru a putea preveni frauda, eventualele erori umane și pentru a adăuga valoare rezultatelor procesului în general”, afirmă Diana Florescu, analist economic KeysFin.

3.300 de companii auditate

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, circa 3.300 de companii active și-au declarat auditorul și și-au raportat rezultatele financiare pentru 2020 la Ministerul Finanțelor. Între ele regăsim aproape jumătate dintre companiile mari (315), în jur de 14 la sută dintre cele medii (1.150) și aproape doi la sută dintre cele mici (812). Cele mai multe sunt active în industria prelucrătoare (802), comerț (431) și imobiliare (411).

Analiza cuprinde toate companiile care și-au raportat rezultatele anuale la Ministerul Finanțelor și au avut ca domeniu principal de activitate codul CAEN 6920: Activități de contabilitate și audit financiar; Consultanță în domeniul fiscal.

Sunt incluse rezultatele financiare cumulate ale tuturor entităților identificate în baza structurii acționariatului care au avut ca principal domeniu de activitate declarat la Ministerul Finanțelor codul CAEN 6920 în 2020: Ernst & Young (cinci entități: Ernst & Young, Support Services, Assurance Services, Accounting Services, Service), KPMG (cinci entități: KPMG Audit, Advisory, Tax, Accounting and Payroll Services și Tax Services), Deloitte (patru entități: Deloitte Audit, Tax, Fiscal Representative, Accounting) și PwC (trei entități: PwC Audit, Tax Services & Compliance Services).

Articolul anterior

NN România donează 500.000 de euro pentru extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București

Articolul următor

EY România are un nou Partener Asociat în departamentul de consultanţă

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share