Cluj-Napoca: Unul dintre cei mai importanți economiști ai lumii, Doctor Honoris Causa al UBB

Foto: grupobcc.com

Xavier Sala-i-Martin, profesor la Columbia University, va fi distins joi, 6 aprilie, cu titlul Doctor Honoris Causa al Universității Babeș-Bolyai.

Absolvent al Universității Autonome din Barcelona (1985), Xavier Sala-i-Martin a urmat doctoratul în științe economice la Universitatea Harvard (1990), iar acum este profesor al Departamentului de Științe Economice al Columbia University (New York, SUA), dar și profesor asociat al Universității Pompeu Fabra de Barcelona.

Contribuțiile științifice de excepție ale prof. Sala-i-Martin vizează trei domenii de maximă importanță: creșterea și convergența economică, inegalitatea distribuirii veniturilor și sărăcia, respectiv competitivitatea economică. Cercetările sale constituie unul dintre punctele de pornire ale filosofiei fundamentale a Uniunii Europene privind convergența economică.

Pe lângă contribuția sa semnificativă în domeniul cercetării economice, prof. Xavier Sala-i-Martin are o bogată experienţă jurnalistică, dar şi managerială şi sportivă. Timp de mai mulţi ani, a ocupat funcţia de preşedinte al Comisiei Economice a clubului de fotbal FC Barcelona şi a preluat, pentru o perioadă, chiar funcţia de preşedinte interimar al clubului spaniol de fotbal (2006).

Programul oficial al lui Xavier Sala-i-Martin va include – pe lângă ceremonia de joi, de ora 11, în Aula Magna a UBB, și întâlnirile cu reprezentanții UBB – și o vizită la clubul de fotbal Universitatea Cluj.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share