Propunerile de modificare a regimului fiscal aplicabil celor care îşi desfăşoară activitatea în IT produc deja efecte, deși nu au intrat în vigoare, iar în perioada următoare se va produce o nouă reajustare a pieţei, cu potenţiale blocaje în demersul de digitalizare a companiilor din România şi cu reorientări ale programatorilor către alte pieţe. În plus, măsurile propuse vor genera profituri mai mici pentru firmele de software şi servicii IT, estimează reprezentanții companiei de dezvoltare de software Oves Enterprise.
„Programatorii au început deja, preventiv, să ceară fee-uri mai mari cu circa zece la sută, iar companiile din software şi servicii încearcă să transfere aceste costuri la clienţi. Contextul, însă, la nivel de piaţă locală şi globală, este unul de restrângere a activităţii şi a bugetelor în IT, nicidecum de disponibilitate pentru creşteri de costuri pe proiecte. Mai mult, în ultimul an, companiile au renunţat la proiecte neesenţiale, așa că a devenit tot mai greu pentru firmele de servicii IT să acceseze proiecte noi”, spune Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.
Potrivit acestuia, nu este exclus un nou blocaj al pieţei IT, în care companiile îngheaţă proiecte şi păstrează bugete. În lipsa proiectelor pe piaţa locală, sau a proiectelor slab plătite, tot mai mulţi programatori îşi vor căuta proiecte pe mai mulţi bani în afara României şi se vor orienta către ţări cu taxe mai mici şi cu stabilitate mai mare, cum este Moldova, spre exemplu, unde taxele sunt plafonate la opt la sută pentru următorii zece ani.
- #PrimaPeListaTa: Echilibrul nu înseamnă să ai totul deodată – Andreea Pipernea, despre alegeri și priorități
- PepsiCo lansează un centru de training de ultimă generație pentru formarea studenților și a angajaților
- Dedeman cumpără șase hectare de teren și își extinde prezența în singurul județ în care nu avea magazine
„Multe companii nu vor reuşi să păstreze developerii cu experienţă implicaţi în proiecte. Iar situaţii precum renunţarea la talentele cu fee-uri ridicate, în acord cu skill-urile, şi recrutarea unor angajaţi mai puţin experimentaţi şi mai ieftini, cum s-a întâmplat la Google US, de exemplu, vor fi tot mai frecvente. Firmele de IT vor putea absorbi această creştere a fee-urilor doar dacă piaţa îşi va reveni din toamnă. Dacă nu, trebuie să găsim soluţii. E însă sigur că, acum, clienţii nu vor creşte bugetele, iar digitalizarea în business în România va încetini”, a subliniat Mihai Filip.
Modificările fiscale referitoare la industria IT presupun introducerea unui impozit pe venit de zece la sută pentru programatorii cu venituri de peste 10.000 de lei pe lună. Alte propuneri vehiculate în spaţiul public vizează majorarea impozitului pe dividende de la opt la zece la sută şi un impozit pe venit de trei la sută, de la unu la sută, pentru microîntreprinderile care realizează venituri peste 300.000 lei şi desfăşoară activităţi pe CAEN: 5821 – Activităţi de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activităţi de editare a altor produse software, 6201 – Activităţi de realizare a soft-ului la comandă, 6209 – Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei.
Oves Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca. 80 la sută din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. Are peste 200 de angajaţi şi birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite şi SUA.