Cluj: UBB și NTT DATA “construiesc” o aplicație web ce permite accesul în baza de date a Bibliotecii Centrale Universitare

Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) și compania NTT DATA România vor colabora pentru realizarea proiectului Transilvania 100+ al Bibliotecii Centrale Universitare “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Scopul proiectului realizat cu sprijinul Institutului StarUBB este constituirea unei baze de date ample și a unei platforme online de vizualizare a datelor istorice ce au ca idee centrală anul 1918 și realizarea României Mari, dar care să pornească de la începutul secolului al XIX-lea și să ilustreze modul în care, de-a lungul unor cicluri istorice, românii din Transilvania s-au raportat la acest moment.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Proiectul va fi realizat cu sprijinul financiar și tehnic al companiei NTT DATA România, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” și presupune crearea unei aplicații web care va permite accesul la documente, imagini, manuscrise existente în baza de date a bibliotecii. Sistemul constituie o bibliotecă digitală administrată prin intermediul programului open-source Dspace și permite căutarea în descrierile bibliografice (format DublinCore) și în format fulltext. Aplicația facilitează accesul la colecții tematice și permite căutarea, filtrarea și vizualizarea informațiilor în diferite formate: hărți cu referințe la originea documentelor, timeline – ordonare temporală, vizualizare de manuscrise digitale sub formă de carte adnotată.

Proiectul va fi coordonat, din partea UBB, de prof. dr. Czibula Istvan și lect. dr. Ioan Lazăr de la Departamentul de Informatică, dar va implica și studenți aleși în urma unui proces de selecție: Ciprian Anin Mates (anul I la Masteratul de Software Engineering) și Nicoleta Iulia Tica (anul I la Masteratul de Sisteme Distribuite în Internet). Proiectul se derulează în perioada ianuarie-octombrie 2018, iar NTT DATA oferă studenților burse de cercetare în valoare de 400 euro/student/lună.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share