Comisia care a confirmat plagiatele lui Victor Ponta și Gabriel Oprea, “reorganizată” de ministrul Educației

Printr-un ordin publicat luni, în Monitorul Oficial, ministrul Educației, Pavel Năstase, a schimbat din temelii structura Consiliului General al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), respectiv structura și conducerile unor comisii de specialitate.

Ministrul a înlocuit aproape o treime din Consiliul General și a scos din joc experți recunoscuți în mediul academic pentru lupta lor împotriva plagiatului și imposturii. Pavel Năstase (foto) a și suplimentat structura consiliului General și a nominalizat opt membri noi.

Una dintre cele mai importante comisii, cea de Științe Juridice, are din această săptămână un nou președinte – profesorul Viorel Roș, de la Universitatea Nicolae Titulescu. Acesta l-a înlocuit pe Mircea Bob, profesor la Universitatea Babeș Bolyai, cel care a condus comisia ce a confirmat plagiatele lui Victor Ponta sau Gabriel Oprea. Schimbarea președintelui comisiei de Matematică a produs revolta membrilor comisiei, care au demisionat în bloc, iar academicianul Marius Andruh a renunțat la funcția de președinte.

Efectele ordinului ministrului Pavel Năstase

În 2016, după mulți ani fără o comisie independentă de analiză a doctoratelor cu suspiciuni de plagiat, a fost revizuit cadrul legislativ și procedural, iar CNATDCU a fost operaționalizat. Cercetătorii care fac parte din comisiile specializate de analiză a tezelor cu suspiciuni de plagiat au fost aleși în mod transparent și au dat verdicte finale pe tezele de doctorat plagiate ale unor persoane publice.

CNATDCU este instituția care elaborează și aprobă criteriile pentru cei care doresc să devină conferențiari și profesori universitari. Tot CNATDCU aprobă comisiile și avizează procesul de acordare a titlurilor de doctor, și asigură controlul lucrărilor de doctorat. CNATDCU a fost numit în iunie 2016, în urma unui proces de selecție ce a presupus nu doar depunerea candidaturilor din partea profesorilor și a cercetătorilor din țară și străinătate, dar și constituirea unor comisii de selecție care să asigure imparțialitatea procesului. Ulterior, Consiliul s-a pronunțat asupra sesizărilor de plagiat sonore, proces care a reprezentat un pas esențial în asanarea învățământului superior românesc.

Reprezentanții Platformei România 100, fondată de mai mulți foști miniștri ai guvernului Cioloș, consideră decizia ministrului “nejustificată, lipsită de transparență și menită să pună sub semnul întrebării întreaga activitate a CNATDCU”. Ei atrag atenția că decizia poate avea efecte ireversibile asupra mediului universitar românesc și pot pune în pericol toate eforturile de recredibilizare a cercetării academice și, implicit, decreștere a calității educației universitare. În plus, solicită abrogarea ordinului și cooptarea în cadrul consiliului a unor membri care se bucură de recunoaștere academică și integritate morală.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share