Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere un proiect pentru reducerea efectelor migraţiei rezidenţilor

Conform unui proiect de ordin pus în dezbatere, Ministerul Sănătăţii (MS) propune, de la 1 ianuarie 2019, o serie de modificări aplicabile detaşării şi transferului rezidenţilor între centrele universitare, pentru reducerea efectelor migraţiei rezidenţilor.

“Propunem ca, începând cu data de 1 ianuarie 2019, detaşările rezidenţilor să se efectueze cu prezentarea acordului coordonatorilor sau directorilor de program de rezidenţiat din centrul universitar de pregătire, respectiv acordul coordonatorilor sau directorilor de program din centrul în care urmează să se detaşeze, împreună cu acordul rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul universitar de pregătire, respectiv acordul rectoratului sau decanatului, după caz, din centrul în care urmează să se detaşeze, precum şi avizul unităţii de încadrare a rezidentului”, se arată în proiectul de ordin publicat pe site-ul MS.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În ceea ce priveşte schimbarea centrului universitar de pregătire, propunerile se referă la aprobarea acestora doar pentru cazul în care solicitarea survine în urma unei situaţii apărute după dobândirea calităţii de rezident, în condiţiile prezentării avizelor rectoratului sau decanatului, din centrul universitar de pregătire, respectiv al rectoratului sau decanatului, din centrul în care se doreşte transferul împreună cu avizul direcţiilor de Sănătate Publică şi al unui coordonator de program, respectiv director de program, în specialitatea în care este confirmat, din ambele centre universitare implicate în transfer.

Schimbarea centrului universitar de pregătire confirmat prin ordin se aprobă de Centrul de Resurse Umane în Sănătate Publică din MS, prevede actul normativ. Conform legislaţiei în domeniu, candidaţii admişi la concursul naţional de rezidenţiat sunt repartizaţi pe baza propriilor opţiuni, în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la concurs pentru efectuarea stagiilor de pregătire în centre universitare sau în unităţi sanitare acreditate, în funcţie de capacităţile de pregătire ale unităţilor sanitare în care se desfăşoară pregătirea, unităţi ce vor rămâne de îndrumare metodologică pe toată perioada efectuării rezidenţiatului.

“Există anumite unităţi sanitare, respectiv secţii clinice, acreditate pentru efectuarea pregătirii rezidenţilor, care nu pot asigura totalitatea manoperelor, procedurilor, tehnicilor diagnostice şi terapeutice obligatorii a fi însuşite de rezident până la finele pregătirii, pentru specialităţile al căror curriculum de pregătire este complex, motiv pentru care mulţi rezidenţi solicită efectuarea acestor module de pregătire în alte centre universitare în care aceste module pot fi efectuate. Pe lângă motivul mai sus amintit, cele mai dese situaţii de solicitare a detaşărilor între centrele universitare invocate de rezidenţi sunt motivele familiale”, se arată în proiectul de ordin.

La întâlnirile dintre oficiali ai ministerului cu conducerile instituţiilor de învăţământ medical superior pentru probleme privind organizarea şi desfăşurarea concursului de rezidenţiat din sesiunea 18 noiembrie 2018, s-a cerut găsirea unei soluţii pentru limitarea migrării rezidenţilor între centrele universitare, prin detaşare sau transfer, deoarece aceste tipuri de mobilitate a rezidenţilor afectează capacitatea de pregătire a instituţiilor de învăţământ. “Această migrare de personal, uneori de-a dreptul exagerată, prin afectarea cifrelor de şcolarizare efective, influenţează în final bugetele instituţiilor acreditate pentru pregătirea personalului medico-sanitar, ale căror venituri sunt strâns legate de numărul rezidenţilor aflaţi în pregătire”, se menţionează în proiectul de act normativ.

Proiectul de ordin se află în dezbatere publică pe site-ul MS până pe 17 ianuarie 2019. Observaţiile şi propunerile privind proiectul se pot face în termen de zece zile de la data introducerii pe site a textului actului normativ.

Articolul anterior

România, Silicon Valley-ul Europei: industria de software românească, un business de 5,4 miliarde de euro

Articolul următor

Cristina Neagu, cea mai bună marcatoare din istoria "Europenelor"

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share