O știre despre o companie care a adoptat un program de lucru de patru zile, pentru angajații săi, nu mai ridică de mult sprâncene. Doar că francezii de la Yprema au ales să facă acest pas acum 25 de ani.
În 1997, această companie, cu sediul în Créteil, o suburbie a Parisului, a hotărât ca 80 la sută dintre angajații săi să treacă la un program săptămânal de lucru de 35 de ore și patru zile. La vremea respectivă, Legea Robien permitea companiilor să reducă orele de lucru ale angajaților în schimbul unei reduceri ale contribuțiilor, timp de șapte ani. Angajații IMM-ului specializat în reciclarea materialelor de construcții, un pionier în ceea ce nu se numea încă economie circulară, au început apoi să lucreze 8,45 ore pe zi, patru zile pe săptămână, notează publicația Cadre Emploi.
Principiul ce a stat la baza Legii Robien este simplu: statul acordă concesii financiare, sub forma unei scutiri parțiale de la plata contribuțiilor sociale ale angajatorilor, dacă o reducere importantă a orelor lucrate (combinată cu o reorganizare a săptămânii de lucru) permite crearea aceluiași număr de locuri de muncă sau evitarea concedierilor. Aplicarea legii necesită o dublă formă de negociere: trebuie semnat un acord colectiv în întreprindere, care negociază apoi o convenție cu statul pe această bază. Aceeași opțiune este disponibilă la nivel de sector.
În cazul unei convenții de “angajare” (în urma căreia se creează locuri de muncă), o reducere cu zece la sută a săptămânii de lucru, combinată cu o creștere cu zece la sută a numărului de lucrători recrutați, dă dreptul companiei la o scutire de 40 la sută din contribuțiile de asigurări sociale în primul an, apoi de 30 la sută în următorii șase ani (sau 50, respectiv 40 la sută, dacă reducerea este de 15 la sută). Noile niveluri de personal trebuie să fie menținute timp de cel puțin doi ani. În cazul unui acord “defensiv” (concedieri evitate), scutirile sunt aceleași, dar se acordă doar pentru trei ani. Ele pot fi prelungite cu până la șapte ani printr-o clauză adițională la contract.
La Yprema se lucrează șapte zile din șapte
Din start, conducerea Yprema a eliminat ideea de a închide porțile companiei în vreo zi a săptămânii. Compania din Île-de-France este deschisă în fiecare zi, doar că angajații vin la muncă prin rotație. Unii au liber miercurea, alții – vinerea, și tot așa. “Ca să optimizăm programul, am înființat posturi <plurivalente>. Unii angajații au fost instruiți astfel încât să fie capabili să lucreze pe patru posturi diferite într-o săptămână. În funcțiile de suport, suntem organizați în perechi, cu zile de odihnă diferite”, explică, pentru Cadre Emploi, Susana Mendes, secretarul general al Yprema.
Personalul de vânzări, care are obligația de a răspunde solicitărilor clienților în jumătate de zi, a trecut la o săptămână de 4,5 zile (+10 zile libere suplimentare). Același lucru este valabil și pentru management.
La două decenii și jumătate de la schimbarea modului de lucru, conducerea companiei se felicită pentru decizia sa. Nu doar că are angajați mai motivați și mai odihniți, ci contribuie și la protejarea mediului înconjurător, fiindcă fac mai puține drumuri spre muncă, deci își folosesc mai puțin mașinile.
În ultimii ani, reducerea săptămânii de lucru este luată în calcul de tot mai multe guverne sau companii. În unele țări, precum Islanda, a produs rezultate spectaculoase. În altele, precum India, companiile tech nu au altă soluție, din cauza penuriei de candidați. Din acest motiv, mai în mai în glumă, mai în serios, unii antreprenori indieni se gândesc chiar să externalizeze munca într-o destinație mai ieftină, precum San Francisco Bay Area.