Concedii medicale: dispoziții specifice până la 30 septembrie, facilități privind procedura de recuperare a indemnizațiilor de către angajatori și implicații practice

O serie de modificări pentru simplificarea procedurilor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu implicații si aplicabilitate limitată în timp, ce vizează atât certificatele medicale eliberate în perioada stării de urgență, cât și pe cele acordate începând cu data de 15 mai 2020, au fost introduse în contextul COVID-19.

Camelia Niță

Managing Director @ PwC România

Magdalena Ștefan

Manager @ PwC România

Cele mai multe dispoziții au aplicabilitate extinsă până la 30 septembrie 2020 și vizează aspecte ce facilitează transmiterea concediilor medicale pentru angajatori și salariați, deopotrivă. Deși simplificată, procedura de depunere prin mijloace electronice la Casele de Sănătate a cererilor de decontare pentru indemnizații de concedii medicale este urmată de transmiterea în original a documentelor și a certificatelor medicale în original.

Implicații practice privind recuperarea sumelor și transmiterea certificatelor de concediu medical

Recuperarea  indemnizațiilor de concedii medicale de către angajatori

Pentru a facilita procedura de depunere a cererilor de decontare pentru concedii medicale, Casele de Asigurări de Sănătate au implementat modalități de transmitere a documentației prin mijloace de transmitere la distanță.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

În practică, am observat că procedura nu este una unitară. Pe site-urile unor Case Județene de Asigurări de Sănătate sunt indicate adrese de email unde poate fi transmisă documentația specifică și numere de telefon dedicate, pentru oferirea de instrucțiuni. Casa de Sănătate a Municipiului București a implementat o platformă de transmitere online a cererilor către CASMB, având o secțiune distinctă, dedicată persoanelor juridice angajatori. Platforma pune la dispoziție documentele tip necesare (Cerere de recuperare și Centralizator concedii medicale) și un formular online, care se completează în două etape ușor de urmat: primul pas constă în completarea datelor de identificare ale companiei, perioada pentru care se solicită decontarea indemnizațiilor și suma solicitată, iar pasul al doilea presupune încărcarea celor două documente menționate anterior, semnate și scanate.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În concluzie, este recomandată confirmarea procedurii aplicabile pentru solicitarea online a decontării indemnizațiilor de concedii medicale și a termenelor de depunere a documentelor originale, prin solicitarea de informații de la Casa de Sănătate relevantă pentru sediul angajatorului.

Transmiterea certificatelor și plata indemnizațiilor de concediu medical

Documentele eliberate începând cu data de 15 mai 2020 pot fi transmise și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, astfel:

  • Medicii curanți către persoanele asigurate, în ce privește certificatele medicale
  • Angajatorul către salariat, în ce privește adeverința necesară emiterii certificatelor medicale
  • Angajații către plătitorii de indemnizații/ angajatori, chiar și fără viza medicului de familie, în cazul certificatelor emise de alți medici.

Certificatele medicale transmise prin mijloace electronice constituie document justificativ de plată și se depun de plătitorii de indemnizații la Casele de Sănătate, în condițiile în care se solicită restituirea sumelor reprezentând indemnizaţii plătite angajaţilor proprii, care au beneficiat de certificate de concediu medical. Cu toate acestea, termenul de depunere a formularelor originale ale certificatelor de concediu medical, respectiv exemplarele 1 (alb) şi 2 (roz), la plătitorii de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, este de 30 de zile calendaristice de la data eliberării acestora.

Acte normative

Măsurile specifice menționate mai sus au fost reglementate prin Ordinul comun emis de Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate Nr. 872/543/2020. Actul normativ modifică și completează Normele de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, și constituie un capitol distinct.

Articolul anterior

Danezii de la Rockwool "înoată" împotriva curentului: lansează produse noi şi fac angajări în fabrica din România

Articolul următor

Angajații BCR din sediile centrale vor lucra o săptămână de la birou și două de acasă, până la începutul lui septembrie

Articole din aceeași categorie
Citește

Călcâiul lui Ahile

Companiile traversează, astăzi, momente fără precedent. Geoeconomia, oazele profesionale, oportunităţile de carieră sau de business sunt neaşteptate și…
Total
14
Share