Concurență pentru multinaționale: numărul startup-urilor care fac angajări pe eJobs a crescut cu 50% în primele 6 luni

Numărul companiilor înfiinţate în ultimii doi ani, care au făcut angajări pe eJobs.ro, se ridică la peste 4.000, în primele şase luni ale anului, în creştere cu 52 la sută faţă de perioada similară a anului trecut.

Din ianuarie până în iunie, startup-urile au publicat 26.000 de joburi pe platforma de recrutare. Luna mai a fost cea mai bogată în opţiuni pentru candidaţi, cu peste 7.200 de locuri de muncă disponibile.

15 la sută din numărul total de joburi postate de angajatorii de tip startup în primul semestru au fost în prestări servicii, 12,5 la sută în retail, iar alte 12 la sută în construcţii. Industria alimentară, IT/telecom, transport/logistică şi turism/HoReCa au fost alte domenii în care companiile înfiinţate în ultimii doi ani şi cu mai puţin de 50 de angajaţi au căutat candidaţi.

“Foarte multe companii mici, nou înfiinţate, au fost nevoite să lucreze, în ultimul an, la capacitate minimă, astfel încât să păstreze o structură cât mai eficientă a costurilor. Iar asta s-a văzut în volumul de angajări pe care l-au făcut. Faptul că peste 4.000 de business-uri au făcut cel puţin o angajare din ianuarie până în iunie spune mult nu doar despre încrederea pe care o au antreprenorii în revenirea economiei, ci şi despre faptul că activitatea lor se desfăşoară, din nou, în parametri normali sau chiar la o viteză mai mare decât înainte de 2020”, spune Bogdan Badea, director general eJobs Romania.

Potrivit acestuia, persoanele care caută un job sunt mai interesate decât anul trecut în posturi în startup-uri decât în multinaţionale. “Studiile pe care le-am făcut în 2020 arătau o scădere dramatică a încrederii candidaţilor în angajatorii mici şi în companiile antreprenoriale, pe care le asociau cu un anumit nivel de volatilitate şi care, aparent, nu ofereau garanţia unui job stabil, pe termen lung, aşa cum o făceau multinaţionalele. Asta s-a reflectat imediat în numărul lunar de aplicări pe care le atrăgeau. Anul acesta pare că vedem o <reabilitare> a capitalului de încredere de care se bucură angajatorii mai mici: au înregistrat, cumulat, din ianuarie şi până în iunie, aproape 800.000 de candidaturi vs. 450.000, în aceeaşi perioadă din 2020”.

Cu toate acestea, companiile noi au acum o concurență mult mai dură pe piaţa muncii din partea multinaţionalelor, dar şi din partea angajatorilor din afara ţării. Și unii, şi ceilalţi, au crescut exponenţial numărul de joburi disponibile în ultimele luni, și au ajuns până la 33.000 de posturi noi pe lună.

În prezent, peste 34.000 de locuri de muncă pentru Romania şi străinătate sunt disponibile pe ejobs.ro. Pentru acestea sunt înregistrate, lunar, între 1,1 şi 1,5 milioane de candidaturi, de la peste 120.000 de persoane care îşi caută activ un job.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share