Textul Ordonanței privind split TVA necesită, în continuare, o serie de corecții tehnice cu privire la prevederile tranzitorii legate de aplicarea opțională a sistemului de plată defalcată a TVA, de către unele companii din 1 octombrie, sunt de părere reprezentanții Camerei Consultanților Fiscali (CCF).
„Atragem atenția asupra faptului că textul OG nr. 23/2017, așa cum a rezultat în urma amendamentelor aprobate de Comisia pentru Buget din Senatul României, necesită în continuare o serie de corecții tehnice cu privire la prevederile tranzitorii legate de aplicarea opțională a sistemului de plată defalcată a TVA, de către unele companii, din 1 octombrie. În acest sens, CCF va întreprinde toate demersurile necesare pentru identificarea modificărilor necesare pentru asigurarea unui cadru legislativ corespunzător pentru toate persoanele impozabile, care vor aplica acest sistem în această perioadă, spre a fi avute în vedere în dezbaterile ce vor urma în Camera Deputaților privind sistemul de plată defalcată a TVA”, precizează reprezentanții CCF.
Camera Consultanților Fiscali salută decizia Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat, prin care prevederile cu privire la plata TVA defalcat cuprinse în OG nr. 23/2017 devin obligatorii, din 1 ianuarie 2018, doar pentru persoanele juridice aflate în relații contractuale cu instituțiile publice și pentru companiile cu capital majoritar de stat. Pentru celelalte categorii de persoane impozabile, sistemul de plată defalcată a TVA rămâne opțional până la 1 ianuarie 2019. „Camera Consultanților Fiscali a militat ca, în procesul de dezbatere în Parlament a OG nr. 23/2017, să fie aduse amendamente care să prevadă aplicarea opțională a TVA defalcat și după 1 ianuarie 2018. Apreciem decizia membrilor Comisiei de a ține cont de solicitările venite din partea tuturor reprezentaților mediului de afaceri care, în ultima perioadă, și-au prezentat îngrijorarea cu privire la consecințele pe care aplicarea obligatorie și într-un termen foarte scurt a unui astfel de sistem de plată a TVA le-ar putea avea asupra întregii activități economice din România”, menționează Camera Consultanților Fiscali.