Coșmarul echipelor IT din companii: angajații amestecă viața personală cu munca de birou

Circa 43 la sută dintre angajații din România lucrează acum din altă parte decât de la birou, iar riscurile de securitate IT pentru companii cresc semnificativ, mai ales când munca se desfășoară de pe dispozitive nesecurizate sau când viața personală se amestecă cu cea profesională, arată un studiu recent Bitdefender.

Creșterea timpului petrecut în fața telefoanelor, tabletelor și laptopurilor, în timpul pandemiei, și migrarea către munca de oriunde, au determinat subțierea granițelor între activitatea de birou și cea de timp liber, iar cei mai mulți angajați îmbină utilul cu plăcutul când folosesc dispozitivele. Studiul relevă că obiceiurile merg în ambele sensuri, astfel că laptopul și telefonul de birou ajung să fie folosite de angajați și pentru relaxare, dar și dispozitivele personale tind să fie folosite uneori pentru a munci.

Laptopul de serviciu, bun la toate

Când vine vorba despre folosirea laptopului sau a telefonului de serviciu în scop personal, doar o treime dintre angajați spun că nu folosesc deloc terminalele puse la dispoziție de firmă pentru altceva decât muncă. În schimb, 38 la sută folosesc aceste dispozitive pentru puține activități personale, 12 la sută pentru aproximativ jumătate, 11 la sută pentru cea mai mare parte, iar șase la sută folosesc doar dispozitive ale angajatorului pentru orice activitate personală.

“Companiile trebuie să investească în traininguri de securitate pentru angajați, ca să le explice riscurile la care se expun – atât ei înșiși, cât și compania pentru care lucrează – atunci când folosesc calculatorul în alte scopuri decât cele de serviciu. Echipele IT pot implementa politici de securitate mult mai stricte, prin care să limiteze drepturile angajaților pe dispozitivele de serviciu”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

Când dispozitivele de la firmă se lasă așteptate

Un semnal de alarmă pentru securitatea IT a companiilor este că unu din cinci oameni utilizează un dispozitiv personal pentru toate activitățile legate de serviciu, iar 14 la sută pentru cea mai mare parte a activităților de birou. De cealaltă parte, jumătate dintre cei chestionați nu folosesc deloc sau prea puțin propriile dispozitive pentru a lucra.

“Organizațiile ar trebui să le asigure angajaților dispozitive pe care să-și desfășoare activitatea profesională, iar în cazul în care aceștia lucrează în regim independent ar trebui să discute cu echipele IT și să ceară recomandări legate de programele pe care le pot folosi și de bunele practici de securitate pe care ar trebuie să le respecte. Angajații trebuie să se asigure că toate sistemele de securitate funcționează corespunzător, iar sistemul de operare și programele ce rulează au toate actualizările la zi”, arată specialistul Bitdefender.

Responsabilii de securitate informatică din companii continuă să fie îngrijorați de implicațiile fenomenului work-from-home la scară globală. Ei au constatat că angajații sunt mai relaxați când vine vorba de măsuri de securitate IT doar pentru că lucrează de acasă și au iluzia siguranței propriului cămin.

În plus, alții au semnalat drept motiv de îngrijorare faptul că angajații nu respectă protocolul impus de companie și nu sesizează potențiale probleme echipelor IT. De aceea, unu din trei specialiști în securitate chestionați de Bitdefender în 2020 – într-un studiu global – spune că riscul ca angajații să devină victime ale unor capcane întinse de criminalii informatici este cât se poate de real, iar 31 la sută cred că o neglijență a angajaților ar putea duce chiar la scurgeri de date din companie.

Printre potențialele riscuri specifice lucratului de acasă se numără și folosirea unor rețele de internet securizate necorespunzător, accesul unui alt membru al familiei la dispozitivul angajatului și folosirea simultană a serviciilor de mesagerie în scop personal și de business.

Studiul a fost realizat online de iSense Solutions, la comanda Bitdefender, pe un eșantion de 503 respondenți din România, reprezentativ pentru populația urbană cu acces la internet, între 15 și 19 martie.

Articolul anterior

Asociaţia Trezorierilor din România are o nouă echipă de conducere

Articolul următor

Timișoara: Gigantul IT Tech Mahindra își extinde biroul din Vox Technology Park

Articole din aceeași categorie
Total
4
Share