Wise Finance Solutions, companie specializată în servicii de consultanță pentru accesarea finanțărilor nerambursabile, face o analiză a celor două scheme de ajutor gestionate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP). Prin acestea, companii mari, medii și mici pot accesa fondurile necesare pentru a-și dezvolta afacerea sau pentru a-și extinde domeniul de activitate.
Cele două scheme de ajutor de stat au fost prelungite până la 31 decembrie 2023 și au fost modificate anumite condiții pentru flexibilizarea și simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor de stat de către companii.
Este vorba, în primul rând, de schema de ajutor de stat pentru investiții instituită prin HG 807/2014, cu modificările și completările ulterioare. Aceasta finanțează investițiile cu o valoare de peste un milion euro și este un program de mare interes mai ales în rândul companiilor mari, care nu au alte variante de fonduri nerambursabile pentru investiții, pe care să le poată accesa. Apoi, este schema de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor, care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă instituită prin HG 332/2014 cu modificările și completările ulterioare.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Ministerul Finanțelor a adoptat, în august, o serie de modificări asupra celor două scheme de ajutor de stat. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial și, ulterior, au fost transpuse și în ghidurile solicitantului aferente schemelor de ajutor de stat. În baza deciziei Comisiei Europene, valabilitatea celor două scheme de ajutor de stat a fost prelungită de la 31.12.2020 până la 31.12.2023. Acordurile pentru finanțare se vor putea emite și după încheierea acestui an, până la 31.12.2023, iar plățile către beneficiari se vor putea face până în 2028, în funcție de perioada de implementare a fiecărui proiect.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Cele mai importante modificări aduse schemei de ajutor de stat pentru investiții inițiale, instituită prin HG 807/ 2014
- Eliminarea standardului de cost (1.650 lei/ mp, aprox. 340 euro/ mp) care era utilizat anterior modificărilor în stabilirea cheltuielilor eligibile aferente realizării construcţiilor. Costul eligibil/ mp construit nu va mai fi limitat la un standard de cost. În aceste condiții, anumite tipuri de investiții, cum ar fi spitalele, clinicile, hotelurile și alte tipuri de construcții complexe, industriale sau de altă natură, care erau dezavantajate de acest standard de cost, vor putea beneficia de un ajutor de stat considerabil mai mare decât dacă s-ar fi menținut standardul de cost.
- Modificarea condiției de eligibilitate a companiilor privind rentabilitatea cifrei de afaceri > 0 și implicit a înregistrării de profit în anul anterior depunerii cererii de acord pentru finanțare. În noua formă, condiția va viza unul dintre ultimele trei exerciții financiare încheiate și nu ultimul exercițiu financiar încheiat. Această modificare va ajuta companiile mai ales în contextul în care multe au fost afectate în acest an de pandemie și poate vor încheia anul 2020 pe pierdere, de exemplu. În baza noii condiții, vor putea depune cereri de acord pentru finanțare în anul următor chiar dacă au avut pierdere în 2020, cu condiția ca în 2018 sau 2019 să fi înregistrat profit.
- Posibilitatea extinderii cu maximum doi ani a perioadei de cinci ani de monitorizare a proiectului, cu aprobarea MFP, la solicitarea întreprinderii, determinată exclusiv de pandemie. Asta înseamnă o extindere cu până la doi ani a perioadei în care societatea trebuie să-și atingă indicatorul asumat cu privire la valoarea contribuțiilor la dezvoltarea regională de natura taxelor și impozitelor la bugetul general consolidat al statului aferent investiției inițiale și locurilor de muncă create direct de aceasta, plătite de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pe parcursul implementării și cinci ani de la data finalizării investiției. Solicitarea se poate transmite la MFP până la 31 decembrie 2021.
- Extinderea termenului în care întreprinderile au obligaţia demarării investiţiei, de la patru la șase luni de la data emiterii acordului pentru finanţare
- Eliminarea obligativității de a face dovada sursei de co-finanțare a proiectului la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare. Această dovadă se va prezenta în maximum șase luni de la emiterea acordului pentru finanțare. Sursa de co-finanțare trebuie menționată în planul de afaceri la momentul depunerii și nu se va putea modifica ulterior emiterii acordului de finanțare.
- Eliminarea obligativității demonstrării situației juridice a locației de realizare a investiției la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare. Documentele justificative se vor prezenta în maximum șase luni de la emiterea acordului pentru finanțare. Nu se vor accepta documente justificative corespunzătoare altei locaţii decât cea menţionată în cererea de acord pentru finanţare şi în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
- Intensitatea ajutorului de stat (procentul ajutorului de stat din valoarea cheltuielilor eligibile, actualmente maximum 50 la sută pentru majoritatea regiunilor, cu excepția regiunii Vest și București – Ilfov) e posibil să sufere modificări în perioada 2021-2023, chiar în sensul diminuării sale în cazul anumitor regiuni. Intensitatea brută a ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere, în perioada 2021-2023, în raport cu cheltuielile eligibile, se stabilește prin hărțile regionale aprobate de Comisia Europeană pentru această perioadă.
Schema de ajutor de stat HG 807 este deschisă în acest moment și proiectele se depun în sesiune continuă.
Schema de ajutor de stat pentru dezvoltare regională prin crearea de locuri de muncă
Este instituită prin HG 332/ 2014 și finanțează, în procent de maximum 50 la sută, costurile salariale pe o perioadă de doi ani consecutivi, pentru locurile de muncă create ca urmare a realizării unei investiții inițiale. Locurile de muncă trebuie create după depunerea cererii de acord pentru finanțare și după demararea investiţiei, dar nu mai târziu de trei ani de la data finalizării acesteia.
Principalele modificări
- Eliminarea limitării costului salarial eligibil la salariul mediu brut pe economie valabil pentru anul înregistrării cererii de acord pentru finanţare. Practic, costurile salariale cu noile locuri de muncă create ca urmare a realizării unei investiții inițiale vor fi considerate eligibile integral, indiferent de valoarea lor, conform grilei de de salarizare a companiei.
- Modificarea numărului minim de locuri de muncă create ca urmare a realizării investiției, de la zece la 100.
- Posibilitatea depunerii cererilor de acord pentru finanțare și online.
- Introducerea posibilității ca întreprinderile să demareze investiția după înregistrarea cererii de acord pentru finanțare, și nu doar după emiterea acordului de finanțare, ca până acum.
- Eliminarea depunerii documentației aferente cererii de acord pentru finanțare și a evaluării în două etape.
- Eliminarea grilei de punctaj.
- Eliminarea obligativității prezentării certificatelor de atestare fiscală la momentul depunerii cererii de acord pentru finanțare, cu mențiunea că ele vor trebui prezentate la momentul plății ajutorului de stat, iar compania trebuie să nu înregistreze debite restante către bugetul de stat și bugetele locale.
- Înregistrarea cererilor de acord pentru finanțare se va realiza în sesiune continuă, spre deosebire de sesiunile anterioare când depunerea se desfășura la termen.
Schema de ajutor de stat instituită prin HG 332 va fi deschisă în acest an în vederea depunerii cererilor de acord pentru finanțare.
Wise Finance Solutions oferă servicii de consultanță specializată în domeniul finanțărilor nerambursabile. Are o vastă experiență în accesarea fondurilor europene, a fondurilor guvernamentale și a altor tipuri de finanțări nerambursabile, precum și în managementul proiectelor de investiții finanțate din fonduri nerambursabile. Oferă suport în implementarea proiectelor de investiții și în medierea relației dintre potențialii beneficiari și instituțiile ce coordonează implementarea și gestionarea asistenței financiare nerambursabile.