Cum să devii “codecooler”: “secretele” școlii de programare care a format peste 2.000 de dezvoltatori IT

La Codecool, fiecare zi e provocare. Este un montagne russe emoțional în care cursanții găsesc bucurie, mândrie, entuziasm, iar, la final, recompensa de a fi angajat în industria IT.

Iulia Iacob

Head (Heart) of Mentors @ Codecool București

Contextul în care ne aflăm este unul provocator pentru fiecare industrie, iar noi, în școala de programare Codecool, am fost nevoiți să ne adaptăm atât la nevoile pasionaților de IT, cât și după așteptările companiilor partenere de la nivelul întregii țări.

Din punct de vedere al numărului potențialilor cursanți, am observat o creștere, având în vedere faptul că majoritatea activităților s-au adaptat și s-au mutat în mediul digital. În aceeași direcție s-au orientat și așteptările partenerilor noștri, și ne-am bucurat să vedem că peste 60 la sută dintre companiile cu sediul în București, care oferă joburi garantate cursanților Codecool, sunt deschise să primească viitori profesioniști de oriunde din țară, într-un sistem de lucru remote.

Luând în calcul acești doi factori, implicit și rolul nostru, ca mentori, a prins o nouă formă. Ne-am adaptat modalitatea de predare pentru mediul online, precum și tool-urile și metodele de învățare deja bine înrădăcinate. Acestea au asigurat până la acest moment succesul a peste 2.000 de absolvenți Codecool, iar acum au prins forma Cursului Online de Full-Stack Developer.

Prin această îmbunătățire a produsului nostru, suntem convinși că suntem mai aproape de a ne atinge obiectivul ca până la sfârșitul lui 2022 să avem o creștere de peste 200 la sută a numărului de companii partenere și să ajungem, astfel, la un total de 50 de parteneri activi și la un număr de peste 350 de absolvenți în România.

Inovație în modalitățile de predare

În varianta offline, cursul de Full-Stack Developer se desfășoară pe durata a 12 luni, timp în care studenții pot învăța de la patru la șase limbaje de programare diferite și peste zece tehnologii, conform metodologiei mastery-based learning, ce garantează calitatea cunoștințelor dobândite. Având această rețetă de succes, secretul a constat în adaptarea noastră, ca profesioniști, la mediul digital.

Am fost conștienți de faptul că adaptarea pleacă mai întâi de la noi, având multiplu rol în formarea cursanților noștri. Mentorul joacă rolul unui product manager, al colegului mai experimentat, al liderului de echipă și uneori chiar al profesorului.

Cursurile noastre au un element puternic de inovație, indiferent că vorbim despre desfășurarea lor online sau offline, fiind mai mult decât despre a deprinde abilități tehnice și punând accentul pe partea practică. Prin metoda noastră de învățare, informațiile sunt transmise sub formă de proiecte.

Fiecare proiect descrie task-urile necesare și cum acesta poate fi încheiat cu succes. Dificultatea proiectelor crește treptat, de la săptămână la săptămână și de la modul la modul. Ele sunt gândite astfel încât să îmbine mai multe tehnologii. Fiecare proiect conține elemente cunoscute, învățate la proiectele anterioare și elemente noi care îi ajută pe cursanți să-și observe evoluția de la săptămână la săptămână.

La final, absolvenții noștri se mândresc cu o multitudine de soft skills, precum învățarea eficientă, lucrul în echipă, organizarea, time managementul sau auto conștientizarea. Cursanții își dezvoltă pe parcursul celor 12 luni inteligența emoțională, capacitatea de concentrare și învață inclusiv modalități de automotivare. Exersăm cu ei și modul de a susține o prezentare și modul de a comunica în limba engleză, cu atât mai mult cu cât materialele de lucru sunt disponibile în engleză.

De la cursuri online, la un job într-un startup, IMM sau chiar companie recunoscută internațional

Ca mentor, am văzut cursanți care la început păreau neîncrezători sau poate puțin nesiguri în propriile puteri. O parte dintre ei au avut curajul să ne ofere încredere și să-și pună viitorul în mâinile noastre, pentru că, odată cu absolvirea, viitorul lor ia o altă întorsătură.

Noi, mentorii, suntem responsabili ca, la finalul celor 12 luni, ei să dețină un portofoliu de peste 40 de proiecte relevante, iar după această perioadă de formare intensivă urmează o perioadă de șase luni de stagiu tip traineeship plătit.

Ne mândrim cu un procent de 98 la sută în rândul absolvenților Codecool, care au fost angajați la terminarea cursului de Full-Stack Developer. Acesta este acreditat de Ministerul Educației și Cercetării și de Ministerul Muncii și Justiției Sociale și este recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Așadar, absolvenții au și oportunitatea de a lucra în una dintre cele peste 250 de companii partenere de la nivel global.

Satisfacția absolvenților reprezintă satisfacția mentorilor

Atât pentru mine, cât și pentru ceilalți zece colegi mentori, alături de care formăm o echipă profesionistă, contează, în principal, să-i vedem pe cei care urmează cursurile noastre că evoluează, de la lună la lună. Motivația ne-o luam din faptul că nu există nicio urmă de monotonie în activitatea pe care o desfășurăm, vedem rezultate concrete ale muncii noastre și ne convingem de cât de important este rolul nostru, prin faptul că absolvenții noștri sărbătoresc reușita și pornesc, cu pași siguri, în această nouă aventură profesională.

Este adevărat că ei sunt principalul factor motivator, dar nu aș putea să nu menționez și faptul că am găsit la Codecool un mediu oportun pentru dezvoltarea noastră ca mentori, pentru că și noi deprindem noi skill-uri și ne formăm ca profesioniști, la fel cum se întâmplă și acum, când am lansat în mediul online cursul prin care suntem remarcați, cel de Full-Stack Developer.

Următorul pas după absolvire

Îndrumarea noastră nu se oprește la finalizarea cursului. Avem un program complex de formare și de angajare. Îi ținem la curent pe absolvenți cu oportunitățile care apar în cele peste 250 de companii partenere, iar alegerea este în mâinile lor, de a lua parte la procesul de recrutare și de a participa la interviuri.

De-a lungul timpului, am format o comunitate strânsă de Codecooleri, așa cum sunt numiți cei peste 2.000 de absolvenți de la nivel global, care rămân la curent și după ce devin angajați cu noutățile din domeniul IT pe care noi le oferim.

Prin cursul de Full-Stack Developer, offline și acum online, postul de Junior Software Developer este asigurat într-una din companiile partenere, iar salariul brut începe de la 6.000 de lei/ lună.

DESPRE IULIA IACOB

Are peste zece ani de experiență în training și în mediul universitar, la Facultatea de Automatică și Calculatoare. Pe durata celor zece ani de training, a avut șansa să pregătească persoane cu background variat. Cel mai tânăr cursant avea doar zece ani, iar cel mai experimentat –  64. În paralel, a lucrat și în mediul privat, în companii mici, medii și multinaționale.

DESPRE CODECOOL

Este una dintre cele mai mari școli de programare din Europa Centrală și de Est. Cu o creștere rapidă din 2014, este prezentă în Austria, Polonia, România și Ungaria. Cei peste 2.000 de absolvenți ai cursului orientat pe practică au ocupat deja posturi de dezvoltatori la cei peste 250 parteneri corporate ai Codecool, din toată Europa. Codecool își pregătește cursanţii pentru cerințele companiilor ce angajează profesioniști în domeniul tehnologiei. Pe lângă aptitudini tehnice la cerere, cum ar fi programarea în patru până la șase limbaje, cursanții dezvoltă și aptitudinile interpersonale necesare, precum comunicarea, gestionarea timpului și prezentarea.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share