Cum va arăta piața forței de muncă în 2018 – ce cred 330 de specialiști HR

CRIZĂ. 40 la sută dintre companiile respondente la sondajul BestJobs își păstrează echipa intactă, în perioada următoare, iar 27 la sută vorbesc despre restrângere de activitate.

Noul an vine cu schimbări importante pe piața forței de muncă. Continuul progres tehnologic, numărul tot mai mare de tineri din Generațiile Y și Z, care încep să lucreze, și creșterea importanței competențelor pe care candidații le dețin, sunt doar câteva dintre noutățile care au apărut pe piață forței de muncă în ultimii ani.

La nivel național, se înregistrează schimbări în mai multe sectoare ale pieței forței de muncă, iar anul acesta, deși se anunță mai rezervat, continuă optimismul lui 2017. Specialiștii în Resurse Umane sunt de acord că va fi o competiție mai ridicată decât anul trecut.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Caracteristicile angajatului anului 2018

Pentru al treilea an consecutiv, abilitățile de comunicare se clasează pe primul loc în topul preferințelor angajatorilor. Acestea sunt urmate de adaptabilitate și flexibilitate și orientarea către rezultate. Există o tendință mai accentuată pentru flexibilitate în ceea ce privește modul în care se lucrează în companii – angajatorii caută la candidați competențe de a lucra bine atât independent, cât și în echipă.

Lista completă a abilităților care contează la angajare în Raportul Piața forței de muncă

Topul beneficilor oferite de angajatori în 2018

Dacă anul trecut în top 3 beneficii extra-salariale se aflau tichetele de masă, asigurările medicale private și programul de lucru flexibil, anul acesta “programul de lucru flexibil” ocupă a treia poziție în top. Companiile încep să ofere mai multă flexibilitatea în ceea ce privește programul de lucru și mentionează și posibilitatea de a lucra de acasă drept unul dintre beneficii. Astfel, se face observată creșterea numărului de angajați din Generația Y, tineri care preferă mai multă flexibilitate în programul de lucru și sunt, în general, mai relaxați la job.

Investiții în dezvoltarea angajaților

Chiar dacă suportul financiar pentru training-uri a coborât pe poziția 7 în topul beneficiilor oferite, companiile continuă să investească în dezvoltarea profesională a angajaților. Peste două treimi dintre ele vor menține constante sau vor crește bugetele pentru training. Deși continuă investițiile, se pare că, anul acesta, angajatorii caută candidați care au deja abilitățile și competențele necesare jobului ales.

Raportul include toate informațiile necesare despre piața forței de muncă la nivel național:

  • cum vor evolua salariile în funcție de nivelul de experiență;
  • care sunt cele mai frecvente greșeli pe care candidații le fac și cum le poți evita;
  • care sunt domeniile cu cele mai multe joburi disponibile.

Raportul Hipo.ro Piața forței de muncă în 2018

Domeniile cu cele mai multe joburi în Banat, în 2018

Vânzările se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de joburi în Banat. Față de situația de la nivel național, în Banat, IT-ul se regăsește pe poziția 5 în topul domeniilor cu cel mai mare număr de joburi, iar Customer support-Client Service ocupă poziția 4. Concurența este mai ridicată pentru domeniile Achiziții-Logistică, Telecomunicații și Bancar-Servicii financiare.

Lista completă a domeniilor cu cele mai multe joburi în Banat

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share