Cum vrea USR să “repare” după PSD: impozit pe venit zero pentru salariul minim, CAS progresiv şi scutire la plată până la 21 de ani

Uniunea Salvați România a lansat al doilea policy brief din campania “USR face curat după PSD”, în care prezintă viziunea sa pentru a reforma sistemul de taxare.

USR propune o viziune complet diferită a politicii fiscale, care să urmărească creșterea economică sustenabilă, prin urmărirea a trei direcții mari: reducerea taxelor pe muncă, pentru a crește salariile nete fără a impune costuri suplimentare angajatorilor, adoptarea de măsuri fiscale care să încurajeze investițiile productive și repatrierea diasporei, și reforma radicală a ANAF.

“În România, salariul minim brut are cea mai ridicată rată de taxare efectivă dintre statele din Europa Centrală și de Est: peste 40 la sută. Aceeași situație este valabilă și pentru salariile echivalente cu 1.000 euro brut/lună, pentru care taxarea este aproape dublă față de media din regiune, de 27 la sută. Această situație nu ne va permite niciodată sa ajungem la o convergență a veniturilor cu Europa de Vest sau să stopăm emigrația. De exemplu, dacă un restaurant ar plăti un chelner cu 800 de euro/lună net (cheltuielile totale ale angajatorului fiind de 1.600 de euro), ar fi mai mult decât costul în Europa de Vest (unde cheltuielile angajatorului ar fi de aproximativ 1.200 de euro/ lună și netul de 1.000 de euro)”, arată specialiștii USR.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Ținta USR este să scadă cu cel puțin zece la sută povara fiscală medie (de la 45-50 la 35 la sută), ceea ce ar permite creșteri salariale nete de circa 20 la sută. Măsurile propuse includ scutire de impozit pe venit până la un salariu minim, pentru toți angajații, și CAS (contribuția pentru pensie) gradual, în funcție de vârstă.

Pentru a convinge tinerii să rămână sau să revină în România, USR are în plan să reducă taxele pe muncă, astfel încât CAS să crească treptat, în funcție de vârstă. Astfel, tinerii până la vârsta de 21 de ani vor fi scutiți de CAS și vor începe să contribuie gradual la pensie, după vârsta de 21 de ani. Contribuția obligatorie pentru pensii se va mări cu cinci la sută pentru fiecare an, până la cota standard de 25 la sută (21 ani – cinci la sută, 22 ani – zece la sută, 23 ani – 15 la sută, 24 ani – 20 la sută, peste 24 ani – 25 la sută). O astfel de măsură ar ajuta la integrarea de la început a tinerilor pe piața muncii oficială, iar ei ar mai trebui să mai plătească doar zece la sută CASS și zece la sută impozit pe venit.

Alte măsuri luate în calcul de USR sunt scutirea de impozite și contribuții pentru al doilea job, 50 la sută reducere la impozite și contribuții, în primii trei ani, pentru angajații care se întorc din Diaspora sau care își mută domiciliul în România, la cel puțin 150 km distanță față de un nou angajator, scutire de impozite și contribuții pentru ucenici/ elevi în filiera profesională și scutirea supra-impozitării muncii cu normă parțială.

Documentul USR poate fi consultat aici.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share